(18.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, paní a pánové, opět nastal čas, kdy Poslanecká sněmovna může využít svého práva a prezidentovi republiky na základě § 8 zákona 157/1994 Sb. předložit návrhy na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání.

Náš podvýbor pracoval usilovně po celý rok. K jeho rukám, nebo k našim rukám, došlo 95 podnětů, 95 návrhů, z nichž podvýbor a posléze organizační výbor vybral ty, které máte v dotčeném usnesení. Mohu říci a potvrdit, že na práci podvýboru pracovali intenzivně zástupci všech poslaneckých klubů a že návrh, tak jak je vám předložen, odráží jak společenské, tak i politické či vědecké či sportovní či umělecké zásluhy různých stran, struktur, směrů atd.

Letos jsme nedokázali předložit žádný návrh na nejvyšší vyznamenání - Řád bílého lva. Pro propůjčení Řádu T. G. Masaryka předkládáme Poslanecké sněmovně jména pod čísly 1 až 11 a další - medaile Za zásluhy pod čísly 1 až 24 a medaile Za hrdinství pod čísly 1 až 2.

Když už jsem zmínil medaili Za hrdinství, chtěl bych vás poprosit, abyste si u čísla jedna doplnili hodnost navrhovaného, tou hodností je nadstrážmistr a datum narození je 28. března 1969.

Po tomto doplnění, vážený pane místopředsedo, prosím, abyste otevřel rozpravu, do které se hlásím a ve které přednesu návrh na usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Poslanecké sněmovny Janu Kasalovi za úvodní slovo a otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku a ptám se, kdo se do rozpravy hlásí. Nevidím nikoho z místa, všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné a také konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Požádám pana místopředsedu Jana Kasala, aby zopakoval návrh na usnesení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Usnesení: Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle § 8 zákona č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních ČR, návrhy:

1. na propůjčení Řádu T. G. Masaryka uvedené pod čísly 1 až 11;

2. na udělení medaile Za hrdinství uvedené pod čísly 1 a 2;

3. na udělení medaile Za zásluhy uvedené pod čísly 1 až 24.

Hlasování, nebudou-li pozměňovací nebo doplňující návrhy, doporučuji en bloc. V případě, že budou nějaké návrhy, způsob hlasování navrhnu podle toho, kolik jich bude.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Všichni rozuměli návrhu na usnesení? Má někdo námitku proti postupu, který navrhl pan místopředseda Kasal? Není tomu tak.

 

O návrhu podvýboru a výboru organizačního, tak jak navrhl pan místopředseda Kasal, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 141, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 141 z přítomných 137 pro 111, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji panu místopředsedovi Janu Kasalovi a končím bod číslo 62. Zároveň vyhlašuji krátkou přestávku na to, abych se poradil jako předsedající s předsedy klubů. Požádám, aby sem přišli předsedové jednotlivých poslaneckých klubů, a dohodneme se na dalším pokračování schůze. Potřebuji přestávku cca na tři minuty, takže do 18.07 hodin.

 

(Krátká přestávka na poradu od 18.04 do 18.07 hodin.)

 

Budeme pokračovat. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, po poradě s předsedy jednotlivých poslaneckých klubů a souhlasu všech zúčastněných navrhuji - na rozdíl od toho, co jsem rozhodl jako předsedající, to znamená, bod 29 zařadit na konec bloku - předřadit tento bod před bod číslo 64, který by teď měl přijít na pořad schůze. Protože už bylo jednou rozhodnuto, zvrátit toto rozhodnutí musíme usnesením Poslanecké sněmovny. Tedy nyní jako ve zvlášť výjimečném případě podle jednacího řádu rozhodneme o pevně zařazeném bodu v jiný čas, než je v době do 9.30.

Nikdo nic nenamítá proti postupu předsedajícího? Můžu tedy nechat hlasovat? (Ano.) O zařazení bodu č. 29 na teď, na projednávání, nyní rozhodneme v hlasování pořadové číslo 142. Abych si vás naklonil, prohlašuji, že toto bude dnešní poslední bod našeho odpoledního jednání.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 142 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 142 ze 140 přítomných pro 121, proti 2. Návrh byl přijat. Zařadili jsme bod číslo 29 na dnešní odpolední jednání.

 

Bodem číslo 29 je

 

29.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou
Spolkové republiky Německo o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů
o vzdělání v oblasti vysokého školství, podepsaná v Praze dne 23. března 2007
/sněmovní tisk 208/ - prvé čtení

 

Děkuji, paní zpravodajka Helena Mallotová už je u stoku zpravodajů. A žádám tedy, aby již přítomná ministryně školství Dana Kuchtová se ujala svého slova z pověření vlády. Paní ministryně, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP