(15.20 hodin)
(pokračuje Snopek)

Celkově po dlouhých konzultacích se domnívám, že tento zákon má řadu nedostatků, ať už terminologických, technických, má i některé protichůdné paragrafy, a z tohoto důvodu předkládám návrh, aby tento zákon byl navrácen navrhovateli k dopracování.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Dalším přihlášeným do této rozpravy je pan poslanec Krupka. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, byť mým úmyslem nebylo vyjádřit se k dikci tohoto zákona, zpráva pana zpravodaje mě přiměla k tomu, abych tady vystoupil k jednomu bodu, který se týkal avizované možnosti přesídlení sídla ČBÚ do Ostravy.

Přiznám se, že jsem pozorně poslouchal i minulý týden vystoupení zejména té levicové části spektra, která při každém druhém vystoupení poukazovala na to, co ODS slibovala před volbami a co činí. Myslím si, a dneska to potvrdil i pan předseda klubu Hašek, že upozorňuje veřejnost na to, aby si této záležitosti všímala, co se slibuje a co se dodržuje. A ejhle, když je tady někdo, kdo něco slíbil a chce to dodržet, opět je to špatně.

Já bych tady chtěl poukázat na účelnost tohoto vysvětlování, protože když si chci najít pověstnou hůl, vždycky si na to psa i najdu. Já si myslím, že bylo zcela korektní, že Martin Říman jako ministr ve svých předvolebních tezích uvedl to, že Ostrava, byť je třetím největším městem ČR, že jí chybí to, co město v určitém regionu dělá důležitým bodem, a to je nějaký centrální orgán. A pokud si dobře vzpomínám, a myslím si, že z historie to mnozí z vás víte, že Ostrava zpravidla byla označována jako černá. Bylo to logicky dáno tím, že se tam těžilo uhlí, a těžit se ještě nějakou dobu v regionu bude, vyrábělo se tam železo a další komponenty těžkého strojírenství. Přestože existuje Janáčkův Máj, nikoho z vás by nenapadlo, aby toto spojovalo hudební umění s Ostravou. Přestože existuje atletika, Zlatá tretra, málokdo si uvědomí, že je to spojováno s Ostravou. A co jiného, který jiný centrální úřad by daleko lépe byl spojen s Ostravou, která měla dříve ten přídomek černá, než Český báňský úřad? Já si myslím, že toto spojení bylo naprosto logické, a proto se ohrazuji k tomu populismu, ze kterého je tady kolega napadán.

Věc druhá, a já jsem si to tady poznačil z vystoupení pana kolegy Petra. Myslím si, že bude velice zajímavé jeho zanícení, s jakým občas vystoupí i u nás v regionu, to, jak nazval, a teď se pokusím citovat, že Ostrava je periferií. Já si myslím, že určitě to stanovisko bude oceněno zejména v kontextu, že dneska byla snaha, a myslím si, že to nelze upřít i předchozímu období, aby se jakékoliv investice dostaly do oblasti Moravskoslezského kraje, a např. investice Hyundai je toho potvrzením. A myslím si, že v dnešní době mluvit o periferii v podobě Ostravy, je opravdu nefér.

Další věc, která mě tady zarazila, je mluvení o tom, že důlní těžba bude končit někdy kolem roku 2015. Já bych chtěl upozornit pana kolegu, že o tom, kdy končí, nerozhoduje toto stanovisko, ale zpravidla rozhodují dvě strany - ten, kdo vlastní pozemky, na kterých se má těžit, a ten, kdo tam bude těžit. A já s ohledem na to, že jsem členem zastupitelstva města Karviné, na jejímž atrakčním obvodu dneska těžba probíhá a v nejbližší době ještě probíhat bude, zcela jistě budeme jednat o jisté míře koexistence mezi těžbou a existencí, a troufám si říct, že horizont 2015 určitě tady není na místě.

Navíc on jako odborník daleko přesněji ví to, že ukončením těžby nekončí řekněme důsledek těžby. A to, co na rozdíl od povrchových děl, ať to jsou kamenolomy nebo těžby hnědého uhlí, kde povrch v podstatě je dotvořen v tom okamžiku, kdy skončí těžba, a pak už se jenom řeší následky, tak bohužel u hlubinné těžby následky mnohdy můžeme pouze předjímat a ty orgány se můžou k tomu vyjadřovat podstatně déle než v té době, kdy oficiálně končí těžba.

Jenom pro dokreslení o tom, že přesunutí centrálního orgánu neznamená destrukci v jednání a dojíždění do Ostravy, je i to, a já jsem si, aniž bych tušil, vytáhl údaj o tom, kde všude sídlí jednotlivé pobočky Českého báňského úřadu, a jenom pro vaši informaci - je to Brno, je to Liberec, je to Most, pochopitelně Ostrava, je to Plzeň, Praha jako taková, je to Příbram, Sokolov, Trutnov. Čili z tohoto už je patrné, že to, přesune-li se centrum, neznamená, že by veškerá agenda probíhala pouze na tom jednom místě.

Možná, že závěrem bych řekl, že ta vize, kdy kvůli všem věcem jsem musel jezdit do Prahy a z toho důvodu sídla centrálních orgánů by pouze byla tam, doufám, že už je trošku historií. A přestože tady bylo řečeno, že to přesídlení může být jistým problémem, zejména ekonomickým, dovolil bych si ještě poukázat na to, že provozní administrativní náklady třeba i v té Ostravě jsou výrazně nižší než v Praze. Já doufám, že tyto důvody nebudou důvodem pro to, aby se nepustil tento materiál do druhého čtení.

Děkuji. (Potlesk některých poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Se sledem faktických - já se omlouvám, vážený pane místopředsedo (k mpř. Zaorálkovi), ještě před vámi byl s faktickou přihlášen pan poslanec Jičínský. Já se domnívám, že v tomto typu vystoupení bychom měli dát přednost pořadí před hodností. Poprosím pana poslance Jičínského.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, budu mít jenom krátkou poznámku. Obávám se, že můj předřečník pojem populismu chápe velmi zvláštním způsobem. Není populismus chtít, aby státní správa, kam patří i tento úřad, byla racionálně organizována. Populismem je slibovat něco voličům, co se jim bude líbit, protože se to už na první pohled jeví sympatické. Neměli bychom si tady tyto základní pojmy plést. Při umísťování takovýchto institucí by mělo v prvém sledu rozhodovat hledisko racionality. Myslím, že bylo uvedeno dost důvodů, proč bychom měli setrvat na tom, že jeho sídlem má být Praha. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní vystoupí s faktickou taktéž pan místopředseda Zaorálek. Máte slovo, vážený pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, až budete Ostravě zase něco nabízet z vlády, tak by bylo dobré se těch ostravských zeptat, jestli toto opravdu chtějí, pane ministře. Je pravda, že vy jste před volbami jezdil po Ostravě a sliboval, že přesunete Ministerstvo průmyslu do Ostravy a že přesunete do Ostravy báňský úřad, ale nevšiml jsem si, že byste s tím udělal velký úspěch. Budeme se tedy těšit, že přijdete s nabídkou, že do Ostravy přesunete Ministerstvo průmyslu příště, to bude zajímavé, jestli s tím opravdu přijdete. A co se týče báňského úřadu, tak to podstatné je, že ono to dneska v Ostravě nikoho moc nerozehřívá, protože jak víme, už několik pěkných let se v Ostravě žádné uhlí netěží. A podle odhadů naší fakulty se zhruba kolem roku 2015 skončí veškerá těžba v naší ostravské aglomeraci. Takže ten báňský úřad už pro Ostravsko tak zajímavý není.

V Ostravě, co potřebujeme, je dneska budování infrastruktury, podpora vědy, výzkumu a rozvoj dalších odvětí, protože tato stará minulost už pouze je vzpomínkou, což jste asi nezaregistroval. Já ten váš báňský úřad vnímám jako docela ubohou almužnu a za ty Ostraváky říkám: děkuji za tuhle almužnu, tuhle mi nepotřebujeme! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Klučka.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, kolegové a kolegyně, on místopředseda Zorálek tady řekl hodně z toho, co jsem chtěl také zdůraznit. Chcete-li se přesvědčit o tom, jak fungují centrální orgány přesunuté na Moravskoslezský kraj, pojďte se podívat do města Opavy, která není černá, ale je bílá, a je tam umístěna Česká inspekce práce. Podívejte se na to, kolik lidí pracuje v Opavě a kolik lidí zůstalo na centrálním orgánu v Praze!

Pojďme se prosím nejdříve podívat na to, jak přesunutí takovéhoto centrálního orgánu vypadá a jak bude pro budoucnost efektivní. Já bych nesmírně po tomto toužil. Ti, kteří chtějí přesunout báňský úřad do Ostravy, nechť se nejdříve přesvědčí o tom, jak to funguje.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Urban.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP