(11.00 hodin)
(pokračuje Rath)

To je důležité. Po ovoci poznáte je, ne po řečech. Po ovoci poznáte je. První vicepremiér trestně stíhaný pro korupci. Nejvyšší státní zástupkyně, která může být i jeho hlasem odvolána, zasahuje v jeho prospěch, on se raduje, že konečně to dobře dopadne. Co si myslíte, že si myslí drtivá většina lidí v České republice? Jaký signál jste jim tímto vyslali? Myslíte, že vám někdo uvěří nějaké vaše řeči o tom, že je potřeba mít více morálky a etiky ve společnosti? Vždyť to je typické pokrytectví. Myslíte, že lidé jsou tak hloupí a hluší, že si toto nedají dohromady?

A takto bych mohl pokračovat. Premiérův byt, doposud ne úplně objasněná záležitost. Jeho blízký poradce pan Dalík, jeho majetky. Julínek, který dostává peníze od farmaceutických firem, o jejichž produktech rozhoduje. Nikomu to nevadí. Jeho první náměstek Šnajdr, který dostal od Prahy 5, tedy přeneseně od známého pana starosty Jančíka byt, rozestavěný byt 101 metrů čtverečních, za 661 000 korun. Nekupte to za tuto cenu! Jeho první náměstek, který byl roky souzen pro korupci. Včera jsme tady slyšeli, kým obsazujete vedení CzechInvestu. Opět lidmi vyšetřovanými, souzenými pro korupci.

Prosím vás, a takovéto signály, které dnes a denně vysílá vaše vláda do české společnosti, na kterých je vlastně vaše vláda postavena, tak vy si myslíte, že toto nějak zvýší morální a etickou úroveň české společnosti? To vede jen k čím dál tím většímu nihilismu čím dál tím většího procenta českých občanů. Prostě nic jiného to nemůže způsobit. A vy tady přicházíte s tím, že by bylo dobře zákon o majetkových přiznáních politiků nezpřísňovat, neměnit, protože musíme spolehnout na to, že jsme všichni slušní, máme se rádi a před jídlem si myjeme ruce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. To je faktická? A další faktická. Ale paní poslankyně Jacques měla faktickou, nebo řádnou? Chcete reagovat hned, dobře, takže můžete hned, samozřejmě.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Vážený pane předsedající, ačkoli mi tady někdo našeptával, že orel much nelapá, tak si přesto dovolím velmi krátce zareagovat. Z věcného hlediska už vysvětlovat důvody našeho rozhodnutí nebudu, myslím si, že jsem to udělala dost obšírně, a kdo chtěl pochopit, pochopí. Nemůžu ale souhlasit s tím, co tvrdí David Rath, že my jsme jakési perpetuum mobile, které neustále novelizuje, novelizuje, novelizuje a novelizuje. Právní řád tady totiž není od toho, aby se poslanci měli na čem vyřádit, ale od toho, aby občané měli jasná pravidla, předvídatelná a vymáhatelná, jak bude společnost fungovat nebo nebude. To znamená, že vaše představa, že budeme každou chvíli něco novelizovat, aniž bychom si rozmysleli důsledky toho či onoho kroku, já s tím prostě souhlasit nemůžu a myslím, že jsem to tady dost jasně vysvětlila.

Pan kolega Jandák mi vyčetl, že mluvím příliš dlouho. Pane kolego, vzpomeňte si, co se dělo v pátek. V pátek sociální demokracie a komunistická strana zablokovaly jednání Poslanecké sněmovny - říká se tomu obstrukce, v politice to má svoje místo a svůj význam, ale v ten pátek to bylo z věcného hlediska zcela neopodstatněné. My jsme vás všemi možnými prostředky prosili o to, abychom pracovali, abychom odvedli to, co odvádět máme, a to, pro co jsme v Poslanecké sněmovně. Vy jste obstruovali, my jsme nemohli nic jiného dělat, než se s tím vypořádat. Ten den jsme tady strávili, ale prosím, nevyčítejte mi, pokud já tady deset minut k věci o něčem hovořím, protože ta dávka konfrontace, kterou vy jste uplatnili v reakci na moje vystoupení, je zcela bezprecedentní, a dokonce se i domnívám, že pan předsedající vstupoval do mého projevu víc, než je běžně obvyklé. Ta míra machismu a sexismu, která se ozývala z té levé části spektra, mě nepřekvapuje. Já už jsem na to z kuloárů Poslanecké sněmovny zvyklá. Co mě překvapuje - když sociálně demokratické a komunistické ženy zuřivě aplaudují těmto výpadům svých kolegů. To mě tedy skutečně překvapuje. (Potlesk v pravé části sálu.)

A na závěr mi dovolte říct, a už to tady několikrát zaznělo: Nechápu tu vaši přehnanou péči o to, jaký obraz má poslanecký klub Strany zelených a celá Strana zelených ve vztahu k veřejnosti. Nestarejte se o to a nemějte přehnanou péči. Já vás ujišťuji o tom, že až v příštích volbách získáme větší počet poslaneckých mandátů, mimo jiné třeba i v důsledku změny volebního zákona, který nás poškodil, budeme mít větší sílu a ta možnost politického manévrování bude větší. Vy si ale na velké netroufáte, a proto bijete zuřivě po hlavě ty malé. Je to směšné!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak a teď jsou zase faktické. Pan poslanec Petruška, anebo Pleva? Tam jsem to těžko rozeznal. Prosím, pan poslanec Pleva může první.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl vyzvat klub Strany zelených, aby velmi pečlivě vnímal slova pana kolegy Ratha, protože on když hovoří o korupci, jistě dobře ví, o čem mluví.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Petruška.

 

Poslanec Daniel Petruška: Děkuji za slovo. Pánové, já se trochu stydím teď v tuto chvíli za to, že jsem muž, protože to, co jste tady předvedli ve svých vystoupeních, která byla namířena vůči kolegyni Jacques, to bylo ubohé a trapné. A myslím si, že ukázka toho, jak se dokážete do někoho vtipně trefovat, to byla pěkná. Nicméně z jedněch úst, ze kterých tady srší slušnost, poctivost, nebudeme korumpovat, my jsme ti správní, my, kteří chceme informovat občany otevřeně - je to ubohé a trapné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní bych dal slovo panu poslanci Haškovi a pak se hlásil pan poslanec Rath a Škromach.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, byť tu paní kolegyně Jacques není, chtěl bych reagovat na některá její tvrzení. - Pardon, omlouvám se, už vás vidím, omlouvám se.

Začnu pátkem a tím, jak jsme údajně obstruovali Sněmovnu a nechtěli pracovat. Paní kolegyně prostřednictvím pana předsedajícího, víte, zameťte si napřed v koalici před vlastním prahem. Jedno hezké přísloví říká "ryba smrdí od hlavy". A já jsem v pátek nezaznamenal pana premiéra, jak se horlivě hrnul do práce v Poslanecké sněmovně. Já jsem zaznamenal pana premiéra, jak - slovy svého asistenta - chce nerušeně hrát golf ve Slavkově u Brna v době jednání Poslanecké sněmovny. To je velmi zvláštní přístup k práci v situaci, kdy v předem plánovaném termínu zasedá Poslanecká sněmovna. Takže prosím, nepřehánějte to na naši adresu s tím, kdo chtěl a nechtěl v pátek pracovat. My jsme tu byli na rozdíl od pana premiéra Topolánka. (Potlesk v levé části sálu.)

Co se týká té části vašeho projevu, kde jste kritizovala páteční jednání Sněmovny, resp. to, že opozice zaujala podle vás obstrukční přístup. Víte, reagovali jsme na to, co jste udělali vy sami. Vy jste nedovolili vlastním poslancům ani hlasovat o návrhu na zařazení bodu. Dopadlo to tak, že nejvyšší státní zástupkyně musela dopisem požádat předsedu ústavněprávního výboru o vystoupení na tom výboru, ale chtěl bych také říct, že nejvyšší státní zástupkyně v tom dopise žádala o možnost vystoupení před všemi poslanci. Tak já věřím, dámy a pánové, že v pátek ráno, až budete přemýšlet o tom, jak budete hlasovat o programu mimořádné schůze, tento apel nejvyšší státní zástupkyně také vezmete v potaz. Pak už byste totiž neumlčovali jenom pro vás obtížnou a možná nechtěnou parlamentní opozici, pak už byste umlčovali i nejvyšší státní zástupkyni, která má zájem vystoupit tady na půdě Sněmovny a sdělit nejenom dvaceti členům ústavněprávního výboru, ale všem dvěma stům poslancům a poslankyním svůj pohled na věc a vysvětlit kroky, které z našeho pohledu - a musím bohužel říct, že včerejší jednání ústavněprávního výboru to jenom potvrdilo - jsou velmi silně nestandardní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP