(10.50 hodin)

Poslankyně Kateřina Jacques: Vážený pane předsedající, buďte tak laskav a přispějte eventuálně k tomu, abychom se s panem kolegou Paroubkem setkali v pracovní skupině, která bude napříč - (Předsedající Zaorálek: Můžete hned po skončení u mne… Potlesk a veselost.) - politickým spektrem. Diskutovali jsme s ministrem vnitra i s ministrem spravedlnosti, oba dva vyjádřili ochotu. (Předsedající: Také ho vezmeme k tomu, ano.)

Pane předsedající, vy zcela narušujete tok mých myšlenek (potlesk a veselost) a snažíte se mě velmi cíleně zmást - (Předsedající: Máte čas, já teď počkám.) - a odvést ze správné stopy, kterou sleduji.

Tak ještě jednou. (Předsedající: Tu stopu, ano, prosím ano, sledujte. Nevyrušil jsem vás zase?) Ano, vyrušil jste mě zásadním způsobem, ale pokusím se ještě jednou.

Domnívám se, že je třeba komplexní novela tohoto zákona, a ne jen dílčí novela. Domnívám se, že by debata nad ní měla probíhat napříč politickým spektrem, protože se ukazuje, že to není téma, které by dělilo jednotlivé poslanecké kluby, ale že některé body jdou od levice po pravici a že je důležité si to vyjasnit. Ministr vnitra a ministr spravedlnosti vyjádřili ochotu zapojit se do práce takové skupiny. Ministr vnitra přislíbil, že bychom mohli také odhlasovat jasný termín do konce letošního roku, do kterého by měl být nějaký návrh toho, jak by tento zákon mohl být komplexně novelizován a předložen.

Takže rozhodil jste mě jen částečně, doufám, že meritum mého sdělení je jasné. Poslanecký klub Strany zelených nebude hlasovat pro to, aby tato novela byla puštěna do dalšího legislativního procesu, a zároveň velmi apeluji na to, aby se urychleně vytvořila pracovní skupina, abychom s resortními ministry do konce roku předložili komplexní návrh změny tohoto zákona.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Paní poslankyně, to bylo úspěšné vystoupení, protože tady mám ohromnou sérii faktických. Musím říci, že jako první se hlásil pan poslanec Martínek. Postupně dám slovo všem.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane místopředsedo, navádějí mě, že bych měl říci, že bych chtěl být také u toho. (Veselost v sále.) Myslím, že zde bude dostatek takových, kteří to zvládnou i beze mě.

Chtěl jsem vaším prostřednictvím vzkázat paní kolegyni, protože se zde stalo zvykem, že když vystupuje ona nebo někteří její kolegové, že vždycky zahajují větou: my bychom chtěli taky, ale teď právě ne. (Veselost.) Myslím, že by si to zasloužilo už trošku inovace, jako např. my bychom chtěli také, a až nebudeme ve vládě, tak budeme souhlasit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní pan poslanec Tejc, pak poslanec Jandák a pak poslanec Paroubek.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, musím navázat na kolegu Martínka, protože mně skutečně ta debata připomíná tu debatu, kterou jsme zažili tuším minulý týden při zákonu o místním referendu, a je to spíše hledání důvodů, proč něco nejde. Musím poukázat na zvláštní logiku Strany zelených, která se vším souhlasí, vše podporuje, a proto nebude pro tyto návrhy hlasovat.

Myslím, že paní předsedkyně stejně jako já a všichni tady víme, že existuje druhé čtení každého zákona a že tam je možné předkládat pozměňovací návrhy. Myslím si, že je dobré, abychom využili toho, že tento návrh je podán, a diskutovali o něm a případně ho doplnili a udělali třeba komplexní pozměňovací návrh. Čekat na vládu, tak jak ona pracuje, se domnívám, že by bylo příliš zdlouhavé a příliš bláhové.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní prosím pana poslance Jandáka.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Pane místopředsedo, dámy a pánové, myslím, že jsme tak trošku zapomněli, když jsme byli všichni zmateni z toho, co nám tady paní poslankyně předkládala, na to, že je plná galerie. A my víme, že zelení PR umějí. Škoda, že tu není někde nějaký policajt.

Chtěl jsem říci ještě jednu věc. Víte, my sociální demokraté, my to máme v programu, ať je to referendum, ať je to tento zákon, a proto se za něj bijeme. Vy to máte v programu, a protože vám to ODS neschválila, tak se za něj nebijete. To je tak všecko.

Nemuselo to vaše vystoupení trvat tak dlouho. Děkuji, paní kolegyně. (Ohlas v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní pan poslanec Paroubek, to je poslední faktická poznámka.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, prostřednictvím pana místopředsedy bych chtěl říci paní poslankyni, že bych se obětoval do té pracovní skupiny, ale prostřednictvím někoho jiného, kdo tomu více rozumí.

Jen bych snad podotkl - já zažívám ty debaty kolem střetu zájmů už hodně dlouho, protože pravice je proti majetkovým přiznáním, na to jsem si zvykl, že je to útok na svobodu, nebo jaké argumenty používají. Bylo by to zajímavé alespoň od nějakého data, třeba na výkon funkce třeba příslušného státního úředníka nebo ministra. Já si myslím, co tady řekla tak přehledně prostřednictvím pana předsedajícího paní poslankyně, tak to jsou argumenty, proč to vlastně nejde. A proč to nikdy nepůjde v podání některých politických stran.

Tady jde prostě o to, udělat tu normu tak bezzubou, aby vlastně nemohla platit, nebyla vymáhatelná. Krásně to tady řekl pan ministr Svoboda, nejlepší by bylo, aby to bylo dobrovolné, a my se k tomu nepřiznáme.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A nyní, jak jsem pochopil, už řádně se přihlásil do rozpravy pan poslanec David Rath. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, kdesi jsem četl citát, doufám, že ho odcituji správně, T. G. Masaryka (?), který by se na zelené teď dal docela použít: Kdyby vám tak pán bůh z huby do rukou ty řeči vrazil.

Protože vy jste v tomto už signifikantní. Vy máte všechno ve svém programu, všechno byste chtěli, ale vy musíte být hrozně rozervaní. Jak to tady jednou zaznělo, vy nejste zelení, ale já bych řekl, vy nejste zelení, vy jste spíš rozervaní. Protože něco jiného máte ve svém programu a něco jiného děláte realisticky v této sněmovně.

Ať vezmeme vaši podporu přímé demokracie - hlasujete proti všem návrhům, které přímou demokracii v České republice mají posunout, posílit, podpořit. Prostě čekáte na něco, co bude ideální, dokonalé. Lidská společnost není ideální, žádný zákon nikde není dokonalý, a jestli vy si myslíte, že nějaký ideál se vám podaří, tak jste velmi naivní. K ideálům musíme směřovat, ale ideálů nikdy nedosáhneme. Vždy každý lidský krok, každá lidská věc bude nějakým způsobem buď chybná objektivně, anebo kritizovaná z různých příčin.

Vy jste prostě založili svůj program také na boji s korupcí, jaký je výsledek, vidíme. Sedíte ve vládě s prvním vicepremiérem, který je trestně stíhán za korupci. A neděláte proti tomu nic. Chtěli byste být jakýmsi Mirkem Dušínem české politiky, ale když my přijdeme s návrhem na zřízení komise, která by měla objektivizovat určité neetické postupy policie, tak jste zase proti. Poněkud zvláštní obraz Mirka Dušína.

Otázka teď stojí, a vy teď budete hlasovat o této otázce, zda chcete zpřísnit a zpřesnit platný zákon o majetkových přiznání politiků a některých klíčových osobností našeho života. To je ta otázka: Chcete, nebo nechcete? Žádné: My chceme, ale… Máte druhé čtení, můžete na tom pracovat. Když se vám to nebude líbit, tak můžete přijít s novou novelou. To je prostě nikdy nekončící zákonodárný proces, který neustále hledá odpovědi na nové výzvy. Vy prostě nechcete hledat odpovědi na nové výzvy. K tomu spoléhat na morálku a etiku společnosti, to je jistě dobře, ale myslím si, že je třeba tyto apely neustále opakovat. Ale prosím vás, řekněte si, co realizujete ve své každodenní politice?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP