(17.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Vždyť čeho se bojíte? Vy v té komisi byste měli z deseti členů šest lidí. Šest lidí by tam měla vládní koalice, tedy většinu. Zelení by tam měli dva své členy a mohli by si sami říkat, co chtějí slyšet, koho chtějí vyslechnout, co se ho chtějí zeptat, jaké doklady chtějí slyšet, jaké odposlechy třeba, co v nich bylo. To všechno je možné. Zda existují, nebo neexistují, zda jsou pravdivé, nebo nepravdivé. Proč se bojíte zkusit poznat pravdu? To se skutečně toho poznání pravdy tak strašně bojíte? To je skutečně pro vás ta pravda takovým strašákem? Tím jen přiznáváte, že ta pravda je asi pro vládní koalici velmi nepříjemná.

Je to možná nepříjemný pohled do zrcadla, ale zvláště na zelené apeluji. Pokud chcete aspoň trochu dostát tomu, čím jste chtěli být v české politice, tak se toho nebojte.

Děkuji. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nejprve s faktickou poznámkou pan kolega Hanuš, poté je přihlášen pan poslanec Jiří Paroubek, poté pan kolega Jičínský.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Jen velice krátce. Já bych poprosil, aby pokud nám tady někdo bude chtít kázat o morálce a o těchto věcech, aby to byl člověk, který je sám dodržuje, který dodržuje zásady etiky, které platí v normální společnosti, a aby nám tady o tom nekázali také lidé, kteří složili kdysi věčné sliby, které sami porušili. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní prosím o slovo pana poslance Jiřího Paroubka. Faktická poznámka David Rath.

 

Poslanec David Rath: Faktická poznámka. Mohl by pan kolega prostřednictvím předsedající říci, jaké sliby má na mysli, věčné sliby? Já si nejsem jist, jestli vůbec někdo z nás nějaké věčné sliby někde sliboval. Možná vy jste sliboval třeba věrnost socialistické vlasti nebo něco takového, ale já nevím, jestli jste byl třeba na vojně a sliboval jste věrnost socialistické vlasti, tak já tam nebyl a já jsem nic takového nesliboval.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka pan poslanec Hanuš.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Musím se snažení pana doktora velice smát, protože ten, komu bylo určeno toto, moc dobře ví, o co se jedná - že, pane ministře? Vy jste skládal kdysi věčné sliby.

A panu Rathovi: je mi vás velice líto.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka pan poslanec Bublan.

 

Poslanec František Bublan: Já na to budu reagovat. Věčné sliby skládají řeholníci. Já řeholníkem nejsem. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní řádně přihlášený do rozpravy… Faktická poznámka David Rath.

 

Poslanec David Rath: Já vás chci ubezpečit, pane kolego, že mě litovat nemusíte. Musíte litovat sami sebe a svého předsedu. Tomu ani otčenáše, ani zdrávas asi nepomohou. (Potlesk z řad poslanců opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S faktickou poznámkou pan poslanec Hanuš.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Kdo ví, zda pomohou, nepomohou. My tomu věříme, že ano. (Veselost v sále.) Pan kolega ví moc dobře, jaké sliby jako vysvěcený kněz skládal.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní řádně přihlášený Jiří Paroubek má slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: No, tak Františku, to máte za slušnost.

Dámy a pánové, já si myslím, že je potřeba se držet trošku faktů, a já se pokusím vrátit k té situaci, která byla před rokem. Já se přiznám, že když jsem si četl po roce v souvislosti s touto kauzou plukovníka Kubiceho denní tisk kromě ještě některých jiných věcí, v denním tisku jsem narazil na článek, který napsal člověk, který není žádným přítelem sociální demokracie ani levice, ale ten článek byl velmi objektivní a byl v mnoha směrech předvídavý. A já bych řekl, že byl chytrý, protože ten člověk dokázal velmi bystře analyzovat celou vážnost situace. Já ho tady přečtu, protože lépe bych to ani dnes nedokázal skoro napsat.

 

Ten článek se jmenuje Byla to předvolební pomsta plukovníka Kubiceho a autorem byl Jan Macháček v Hospodářských novinách 1. 6. 2006:

Pokud tyto "důkazy" předkládal Kubice opakovaně svým nadřízeným, nelze se divit, že mu je házeli na hlavu. Každý šéf soukromé firmy by svého podřízeného s podobně utříděným materiálem okamžitě vyhodil ze dveří. A hlavně, v textu není nic, co nemohlo počkat do neděle - tedy do té první povolební neděle.

Je to selektivní a staré - je další nadpis v tom článku. Jan Kubice patrně nemá ani tušení, jak mohl klepy z jeho zprávy citovat Mirek Topolánek už před deseti dny na Primě. A je asi jen úplná náhoda, že v textu se objevují odkazy pouze na politiky ČSSD a KSČM. Pánové Pitr s Mrázkem patrně nikdy nesbírali materiály na nikoho z ODS nebo KDU-ČSL. Nenapadlo policisty, že Pitr mohl před domovní prohlídkou "kompromitující materiály na Paroubka" ve svém bytě narafičit?

Mimochodem, byl to právě premiér - tedy tehdejší se myslí - kdo po nástupu do funkce zkřížil plány Pitrově a Mrázkově Setuze. Je možné, že se mu to nyní vrací.

V materiálu není žádná aktualita. O korupčních podezřeních v kauze biolíh víme už tři měsíce.

A že Přibyl telefonuje policistům? Vždyť je z esenbácké líhně. Možná ani jiné kamarády nemá. A především. Jsou lidé jako Přibyl nebo Hanáček špička ČSSD? Tehdy to bylo jinak. Na rozdíl od kolegy Daniela Kaisera si nemyslím, že mezi aférami ODS a ČSSD je "rozdíl jako mezi kapsářem a kasařem".

Když se v 90. letech kradly stamiliardy a tunelovaly banky a fondy, neunikaly na veřejnost z policie žádné kompiláty ani odposlechy. Je koneckonců známo, že policie v 90. letech proti tunelářům nic nedělala a na státním zastupitelství se hrály karty. A mobilních telefonů bylo málo. Když František Chobot a podobní finanční piráti financovali ODS, nebylo vyšetřování členů vládní strany vůbec myslitelné. Dnes zaplať pánbůh myslitelné je a také se děje.

Hlavní výsledek aféry. Ode dneška lze publikovat o komkoliv cokoliv. Stačí to prohnat Parlamentem a zajistit si beztrestnost. Relativizovat lze vše, jak mi řekl jeden známý. A jak ty víš, že Paroubek není pedofil a Kočka není vrah? Politická kultura v této zemi dostala smrtelnou ránu.

 

Já bych se chtěl jenom vrátit k několika postřehům. 21. května pan předseda ODS Topolánek v televizi Prima v diskusi se mnou mě nebo ČSSD obvinil, když se dívám na tu formulaci, tak se to vlastně vztahuje k oběma, že jsme spjati s organizovaným zločinem. Toto "obvinění", jak řekl, je schopen, nebo dokonce ochoten doložit i u soudu. Zatím to vypadá, že ani tuto možnost nevyčerpá, aspoň ne u českých soudů.

Jeho vyjádření bylo jakýmsi komprimátem tzv. Kubiceho zprávy. Tuto zprávu jen málokdo četl, ale ODS a jejím příznivcům v médiích se podařilo díky tomuto prefabrikátu o sociální demokracii vytvořit dojem subjektu spjatého s organizovaným zločinem. Kubiceho zpráva přitom obsahovala jednak známé věci, například k tzv. kauze biolíh.

Já bych se chtěl zeptat, co se vlastně za ten rok a čtvrt od té doby, co paní Kosinová do roka a do dne se dožadovala, že chce sdělovat vlastně v přímém přenosu informace o průběhu vyšetřování z této zprávy, a ještě přednedávnem fantazijně uváděla, že jsem jí nařídil domácí vězení, tak co se vlastně stalo, co se prokázalo, tedy kromě toho, že několik lidí bylo teatrálně zatčeno, aby posléze bez pozornosti sdělovacích prostředků byli propuštěni.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP