(17.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Na soupeře se použije cokoliv. ODS byla poněkud už vyhládlá po těch osmi letech v opozici a myslela si, že jí ta moc padne sama do klína. Pak se stal premiérem Jiří Paroubek a preference se prudce začaly obracet. Vypadalo to, že ODS na další čtyři roky může zapomenout na volební vítězství. I bylo potřeba se někde poučit. Tak nejbližší poučení bylo v Polsku a vlastně použil se polský scénář. Za jakoukoliv cenu je potřeba svého soupeře prostě očernit, pošpinit, pomluvit.

Z průzkumu veřejného mínění jasně plynulo, že lidem nejvíc vadí korupce. Tudíž jaksi je potřeba ze soupeře udělat synonymum korupce. Proč by ne. Konečně Občanská demokratická strana na korupci jako sama o sobě nespatřuje nic špatného. Konečně to ukazuje v podstatě každodenně. Podle Občanské demokratické strany je nejspíš korupce součástí politické kultury a není se co divit. Čili já chápu, že teď se trochu diví sociální demokracii, že ještě rok po Kubiceho zprávě se rozhořčuje nad těmi informacemi, které tam byly napsány, že jí dokonce vadí, protože Občanské demokratické straně takové věci vůbec nevadí. To je konečně vidět na tom, co se děje dnes.

My máme prvního vicepremiéra, který je trestně stíhán, a premiér se tváří, buď že mu to skoro nevadí, nebo skoro vůbec nevadí, nebo že má na práci něco důležitějšího, než aby to řešil. Samozřejmě vicepremiér je právě obviněný a stíhaný z korupce, z politické korupce. Je podezřelý, že bral úplatek v souvislosti s veřejnou funkcí. Prostě historická věc, která nemá v české politice, ale možná i v zahraničí obdoby. Zdá se, že Občanské demokratické straně toto nevadí a řešení nehledají. Prostě jde jim o to, udržet si moc za každou cenu.

Otázka ovlivňování vyšetřování. Samozřejmě, sociální demokracii zásadně vadí takovéto obvinění, a proto se proti tomu už rok ohrazuje a shání jeden objektivní důkaz vedle druhého, které potvrzují, že sociální demokracie nikdy nezneužila svého postavení, aby zasahovala do vyšetřování některých trestních kauz. Ale co dělá dneska Občanská demokratická strana? Ani ona na tom nespatřuje pravděpodobně nic divného. Prostě nespatřuje na tom nic divného, že nejvyšší státní zástupkyně vstoupí do trestního stíhání, do živého, probíhajícího vyšetřování prvního vicepremiéra, a že tato nejvyšší státní zástupkyně může být odvolána bez udání důvodu třeba zítra nebo za hodinu touto vládou, tedy i hlasem tohoto prvního vicepremiéra, jeho ministrů. A konečně, vždyť pro tuto vládu - a pan premiér Topolánek to řekl jednoznačně - je problém Čunka existenční problém této vlády. Prostě s ním možná ta vláda padne. Takže tento problém je problém pana premiéra, tedy je logické, že podle jeho - pravděpodobně - pojetí světa je normální, že bude jako politik zasahovat do toho vyšetřování. Takže nejdřív neví, jestli mu bývalý ministr Němec vůbec radí, nebo neradí, jestli vůbec tam chodí, nebo nechodí, jestli se s paní Veseckou stýká, nebo nestýká, o čem s ní hovoří, nebo nehovoří. Shodou okolností se potkají na jihlavském státním zastupitelství, kam je teď ta kauza shodou okolností náhodou delegována. Prostě nikdo buď nic neví, nebo to nepřipadá pravděpodobně Občanské demokratické straně nic mimořádného, tedy politicky ovlivňovat vyšetřování. Vždyť je to přece běžné. Kdo je u moci, má tu moc a je mu dovoleno cokoliv. Prostě moc zajistí i beztrestnost v pojetí Občanské demokratické strany. Proto Občanská demokratická strana nejspíš nechápe, proč sociální demokracie neustále obtěžuje s nějakou Kubiceho zprávou a s nějakou vyšetřovací komisí a snaží se rozkrýt, jak to bylo, ukázat, kde je pravda, kdo co jak kdy proč dělal. Prostě to nechápe, protože to jsou věci, které se přece házejí za hlavu. Tak dneska se použije policejní prezident, pak nevyhovuje, tak se hodí přes palubu, vytáhne se jiný, třeba ochotnější nebo méně ochotný. To se uvidí, pak se zase vymění. Teď se použije možná ochotná nejvyšší státní zástupkyně, až bude přítěží, tak se hodí za hlavu a třeba se vybere někdo další. Přece vždyť to tak je, že právo má být služkou těch mocných. Takto mě to připadá, že takto uvažuje Občanská demokratická strana a nevidí na tom nic divného.

To jsou všechno věci, které zásadním způsobem mění ale politickou kulturu v České republice. Prostě sociální demokracie chce, aby orgány činné v trestním řízení pracovaly nezávisle, aby pokud možno byly co nejvíce izolovány a odrušeny od politických vlivů, zadání, snah. Sociální demokracie vždycky reagovala velmi rychle na jakákoliv podezření - a nebyla zdaleka v takovém stadiu, v jakém je dneska vyšetřování pana prvního vicepremiéra Čunka - prostě proto, že jsme to považovali za správné, protože jsme to považovali za věc, která takto má pro kulturu České republiky, naší země, našich občanů zásadní význam. Je vidět, že jsme byli asi naivní. Prostě ODS získala nějaké procento tím, že chtěla a ukazovala se, že bojuje s korupcí. Dnes vidíme, jaká je realita. Realita je úplně jiná. Dnes skutečně korupce a prorůstání korupce a organizovaného zločinu do nejvyšších sfér politiky probíhá téměř v přímém denním přenosu všech českých médií. A Občanská demokratická strana se zdá, že je teflonová. Prostě po ní to stéká, aniž by to jakýmkoli způsobem ji jakkoliv poznamenalo.

Dámy a pánové, skutečně - a tady bych apeloval, protože podle mého soudu v danou chvíli současné vedení Občanské demokratické strany už nelze z tohoto zachránit. To znamená to je tak přesvědčeno o správnosti těchto postupů, o správnosti těchto přístupů, že skutečně nemá cenu na ně apelovat, na nějakou etiku nebo na cokoliv - prostě proto, protože to tady není. Tudíž já se obracím aspoň na koaliční partnery, v tomto případě především na nejmenší politickou stranu, na zelené. Ti říkali, a já tomu chci stále věřit, že přinesou trošku jiný politický styl, že nebudou teflonoví, že nebudou mít hroší kůži, že politická moc pro ně není afrodiziakum, před kterým není možné uhnout a za které se prodá cokoliv: svědomí, etika, morálka, principy. Bohužel mám pocit, že jsme volající na poušti. Prosím, nám nejde o to, abyste zvedli ruku a říkali: Kubice je syčák, rošťák, udělal to špatně. Nám nejde o to, abyste říkali: Ano, ten Langer s Vidímem někde prostě nad sklenkou whisky udělali geniální marketingový plán, PR strategii, jak zlikvidovat před volbami nebo poškodit před volbami svého politického soupeře. Ale nám o to přece nejde. Nám jde o jedinou věc - zasedněte s námi společně do vyšetřovací komise, požádejte společně s námi o předložení písemných dokladů, pozvěme si různé lidi, abychom si poslechli, co nám k tomu řeknou, a zkusme zrekonstruovat skutečný sled událostí a zkusme společně - podtrhuji společně - zrekonstruovat, jak to bylo a kde je pravda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP