(17.20 hodin)
(pokračuje Bublan)

To znamená v době, kdy začalo šetření, nebyla kauza biolíh, nebyla vražda podnikatele Mrázka. To nastalo až o několik měsíců později. Já jsem z toho poznal, že panu Kubicemu záleží na těchto dvou lidech a že možná z jejich strany došlo k určité iniciativě, aby toto vyvolal, protože ti lidé bohužel svědomí čisté neměli. Teprve později jsem se dozvěděl, že skutečně falšovali cestovní doklady, že si psali cesťáky do Vídně nebo do zahraničí, a přitom se pomocí lokalizace jejich mobilních telefonů dalo poznat, že byli v Praze, ale cesťák si napsali třeba do Vídně atd. Ale byli podezřelí ještě z nějakého jiného skutku, který se snad potom neprokázal, když byla inspekce vyměněna. Toto bylo závažné. Já mám pocit, že tito dva lidé trošku zneužili pana ředitele Kubiceho, nechci se ho zastávat, že ho dotlačili k této cestě, aby zachránili sami sebe.

A potom už se skutečně rozjela akce. Samozřejmě nevylučuji, a docela jsem o tom přesvědčen, že z 90 % tomu tak bylo, že za určité politické podpory se tato akce rozjela. Nicméně ten pátek odpoledne nebo navečer jsme se ještě dohodli, že pan Kubice si to nechá projít hlavou a že předloží na výboru zprávu, kterou mi předložil. Já jsem si ji přečetl, byla to ta obecná zpráva, která nebyla nijak moc podrobná a dalo se o ní diskutovat i na výboru. V pondělí ji předložil, ale pouze na ten úvod, a potom bez dohody - zdůrazňuji - bez svolení svých nadřízených tam předložil tu zprávu důvěrnou, tu, která byla daleko obsažnější a která měla prvky, které zde už byly řečeny.

Mimochodem, já jsem dlouho pracoval jako analytik a potom jako vedoucí analytického oddělení. To bych nenazval zlatem, to je takový železný šrot, to, co se tam objevilo. Za to bych skutečně každého analytika na hodinu vyhodil. Bylo vidět, že to bylo šito horkou jehlou, že se to možná udělalo přes víkend klasickým způsobem, tak jak každá služba má v počítači jednotlivé informace, jak se přinášejí od informátorů nebo z nějakých domovních prohlídek apod. Zadáte si do počítače jména, která potřebujete, a vyběhne vám nějaký soubor poznatků. Bylo vidět, že i časově to nesouvisí, že je to z různých míst, zkrátka takový pelmel, aby splnil svůj účel. Kdyby si ÚOOZ zadal jiná jména do počítače, tak věřím tomu, že by tam politiků bylo daleko více a podobné nesmysly, podobné drby by se objevily i na další. Něco jsem už viděl, něco uniklo do médií, takže je tomu tak.

Vrátím se k projednávání na výboru. Došlo tam k tomu, že najednou jsem pochopil - bohužel pozdě, přiznávám, byla to moje chyba - že jde o jinou hru, že nejde o to, zachránit ty dva policisty z nějakého šetření, nejde o to, že státní zástupci se možná chovali nějak nestandardně nebo došlo k nějaké výměně, ale že už byl rozjetý vlak, a dokonce i pan Kubice z toho nějakým způsobem nemohl uniknout. Možná vy, co jste na tom výboru byli, si vzpomínáte, že on se téměř nevyjadřoval, ani na otázky poslanců neodpovídal, za něj odpovídali jiní, a celé to bylo jako velké připravené divadlo.

Já jenom připomenu, co jsem tam zaslechl, protože jsem seděl v čele stolu, vedle mě seděl policejní prezident Husák a vedle ještě seděl ředitel Borník. Těm dvěma bylo vyhrožováno takovými slovy "tak to jste, pane řediteli, skončil" a podobně, a bylo to ze strany tehdejších opozičních politiků, samozřejmě ne na fóru, ale tato slova oni zaslechli a já jsem si na to vzpomněl, když odešel někdy v říjnu ředitel inspekce pan Borník a potom odešel i policejní prezident Husák, protože zastávali profesní stanovisko, nesouhlasili s těmi závěry, nesouhlasili s tím postupem, a také to takto odnesli.

Takže bohužel já musím dnes konstatovat, že na tom nesu svoji vinu, protože jsem se nechal podvést. Netušil jsem, že dojde k takovému zvratu, ale že došlo k velké policejně-politické akci, jestli to tak mohu nazvat, která mohla nějakým způsobem ovlivnit volby, ale především ovlivnila celou naši společnost. Ovlivnila společnost tím způsobem, že jsme se rozdělili, že jsme se polarizovali, a hlavně důvěra v policii, důvěra v apolitičnost policie poklesla téměř na nulu. A to je další škoda, se kterou se budeme dlouho vyrovnávat. A pokud se budou takovéto případy množit, jako že v poslední době zaznamenáváme něco podobného, tak to bude nedůvěra v celý právní řád, v naši justici, a to je skutečně cesta do pekel.

Proto zastávám stejný názor, aby tento případ nezapadl a aby parlamentní vyšetřovací komise se jím zabývala.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva a ze středu sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Bublanovi. Čtvrtým, zatím posledním přihlášeným do této rozpravy je pan kolega Zdeněk Maršíček.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, v předložené zprávě Vrchního státního zastupitelství jsou zmíněny některé záporné dopady, které by mohly ovlivňovat průběh trestního řízení v naplnění jeho účelu v trestních věcech prezentovaných na jednání výboru pro obranu a bezpečnost dne 29. května 2006 ve zprávě policejních důstojníků ÚOOZ, tzv. Kubiceho zprávě. Dovolte mi zmínit jen některé.

Je zde konstatováno, že zpráva více negativně než pozitivně ovlivňovala vyšetřování nebo prověřování v jednotlivých trestních věcech. To může být důsledkem toho, že možnost opatření důkazů byla zmařena v důsledku zveřejnění informací z Kubiceho zprávy. Došlo k přerušení komunikace mezi potenciálními pachateli. Je zde konstatováno, že došlo k nepřípustnému vměšování ze strany spoluautorů do vnitřních záležitostí Městského státního zastupitelství v Praze. Dále byly zaznamenány poruchy v komunikaci mezi Inspekcí ministra vnitra, Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a Útvarem pro odhalování korupce a finanční kriminality. Autoři Kubiceho zprávy nebyli pro prezentaci dokumentů z útvarů Policie České republiky a informací z trestních spisů zvlášť zbaveni mlčenlivosti.

Vzhledem k tomu, že se jedná o závažné skutečnosti, přednesu Poslanecké sněmovně návrh na usnesení. Tímto se hlásím do podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Já zde mám další přihlášku do všeobecné rozpravy od poslance Davida Ratha.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, už je to více než rok, co vlastně celá ta aféra, Kubiceho zpráva, někdo tomu říká Langergate, vznikla a je neustále omílána. Všechny nás to už poněkud unavuje, protože skutečně bez hlubšího objektivního vyšetření těžko přidávat další a další nové informace.

Proto si dovolím na začátku podat této Sněmovně takový kvíz. Co má Občanská demokratická strana společného s vicepremiérem Čunkem? Hroší kůži.

Prostě já jsem hodně přemýšlel o tom, co skutečně spojuje jednu osobu, která nějakým způsobem, až obdivuhodně, je rezistentní nad tím, co se kolem ní děje, a na druhé straně stejnou rezistenci vykazuje i Občanská demokratická strana. Co je asi podkladem? Podle mého soudu Občanská demokratická strana bere politiku jako hru, kde je možné cokoliv, prostě hru bez pravidel.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP