(17.10 hodin)
(pokračuje R. Dolejš)

Po úniku obsahu Kubiceho zprávy na veřejnost předvolební vyjádření představitelů ODS přitvrdila a bez sebemenších pochybností byl obsah dokumentu prezentován jako důkaz o nekalých praktikách sociální demokracie. Budu opět citovat denní tisk z té doby. Považuji však za důležité kolegům z ODS připomenout výroky jejích představitelů, tak aby se mohli zamyslet nad hloubkou zákeřného úderu, který ODS vůči sociální demokracii v předvolebním období udělala.

Mladá fronta Dnes 31. 5. 2006: Nejsilnější opoziční strana, myšleno ODS tehdy, využila situace a šéf branně-bezpečnostního výboru Jan Vidím, jehož Kubice minulý týden v pátek oslovil, svolal na toto pondělí mimořádné jednání výboru. Tam Kubice přinesl i tajnou zprávu o všech kauzách, která pak unikla na veřejnost. Poslanci ODS řekli, že situace je vážná a že vše nasvědčuje tomu, že se ČSSD snažila bránit vyšetřování. - Doufám, že zpráva státních zástupců toto rozptýlila.

Právo 31. 5. 2006: Tvrzení plk. Kubiceho jsou pro mě naprosto důvěryhodná. Nemám nejmenší důvod o nich pochybovat. V dokumentaci, kterou předložil, jsou závažná fakta, řekl předseda výboru Jan Vidím z ODS.

Mladá fronta Dnes 31. 5. 2006: Kubiceho se zastala opoziční ODS. Jeho postup je nestandardní, ale logický a pochopitelný. Bublan je nedůvěryhodný ministr a nemá zájem odhalit propojení korupce, organizovaného zločinu a ČSSD, řekl poslanec Ivan Langer z ODS.

Největší perlou v této souvislosti, opravdu perlou v této souvislosti, je výrok předsedy ODS, současného premiéra Mirka Topolánka ze 30. 5. 2006. Mirek Topolánek, předseda ODS: Za této situace nese plnou zodpovědnost samotná ČSSD a její představitelé, kteří se zapletli do korupce a stali se součástí organizovaného zločinu včetně nájemných vražd. - To řekl současný premiér vlády České republiky.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, myslím, že v zájmu právního státu a demokracie v naší zemi je, aby kolegové Vidím a Langer se před veřejností omluvili za své neprokázané výroky a přiznali svůj podíl na zneužití části policejního útvaru pro účely volební kampaně ODS. Jsem přesvědčen, že tento chlapský postoj a jejich odchod z politiky by mohly otupit hroty, které rozdělují naši společnost. Cestu rozhodně nevidím v pokračování totalitních praktik, kdy právě ministr Ivan Langer jako podezřelý za sebou zametá stopy, a to tak, že rozprášil Inspekci ministra vnitra, která ho šetřila, či realizuje čistky v policii směřující k jejímu totálnímu ovládnutí.

Ubezpečuji vás, pane premiére, že blázen nejsem, jak tady za sebou slyším. Já se na svět dívám velice realisticky, pouze mluvím pravdu. Pro někoho se pravda může stát bláznovstvím. To asi je osud některých premiérů.

Očekávám omluvu od současného předsedy ODS, to se týká vás, kolego za mnou, českého premiéra Mirka Topolánka, za jeho hloupé a lživé nařčení vůči sociální demokracii.

Vážený pane premiére, osobně mi vadí, že jste hodil na mnoho slušných lidí hromadu bláta a bez důkazů je nařkl z napojení na organizovaný zločin a z nájemných vražd. Viz citát České televize. Tyto nesmysly se neprokázaly. Je zřejmé, že šlo o úmyslné lži a pomluvy. Asi si těžko dovedete představit, jakou újmu jste těmto lidem způsobil. Proto se nedivte nám, sociálním demokratům, že tuto věc neustále nastolujeme a budeme nastolovat. Jde o to, aby pravda vyšla najevo, aby se v budoucnosti zneužívání policie ve volební kampani neopakovalo.

Pane premiére, proto vás vyzývám, přiznejte chybu, omluvte se a ukončete nebezpečnou hru, která se obrací proti základům naší demokracie. Kdybych byl snílek, vyzval bych vás k demisi. Věřte, že by se vám hodně ulevilo. Samozřejmě nejen vám. Tak se alespoň zamyslete nad výměnou ministra vnitra Ivana Langera, který nese největší díl odpovědnosti. Říká se, že osud vaší vlády stojí právě na jeho osobě a na jeho praktikách. Doufám, že tomu tak není a vy najdete osobní odvahu tuto personální změnu udělat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím nyní o slovo pana poslance Františka Bublana.

 

Poslanec František Bublan: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážená vládo, já bych si dovolil několik poznámek coby pamětník těchto celých událostí a také trošku i spoluaktér.

Když si vybavím to, co se stalo před rokem a nějakými dny, tak to začalo tím, že jsem dostal pozvánku na konání toho mimořádného výboru pro obranu a bezpečnost i s tím tématem, které bylo ovšem hodně vágní, takže jsem musel volat policejnímu prezidentovi a ptal jsem se, co se děje, co budeme projednávat. Nicméně on o ničem nevěděl. Takže jsem svolal schůzku za účasti policejního prezidenta, jeho náměstka, šéfa inspekce a samozřejmě ředitele Kubiceho a ptal jsem se ředitele Kubiceho, co ho vedlo k tomu, že vyvolal tady tu aktivitu a že chce předstoupit před výbor pro obranu a bezpečnost.

On uvedl v podstatě tři důvody. První byl, že - ten jsem považoval já za zásadní - ze strany státních zástupců dochází k podivným postojům, že dokonce byl vyměněn státní zástupce, že jim nepovolil nějakou domovní prohlídku, teprve až opakovaně, a že zkrátka cítí ze strany státních zástupců takovou trošku nevoli k řešení těch závažných případů, jako je vražda podnikatele Mrázka, jako je kauza biolíh a další. K tomu jsem neměl co dodat, protože těžko by si to člověk mohl ověřit, nicméně jsem řekl, tak toto možná by byl důvod k tomu, aby se to nějakým způsobem řešilo, ale asi ne zrovna na výboru pro obranu a bezpečnost.

Druhý důvod byl takový trošku matný, protože jaksi naznačil, že z mé strany nebo ze strany vlády je činěn nějaký nátlak. Ptal jsem se ho, jakým způsobem, protože já jsem s ním nemluvil několik měsíců, já jsem se s ním nekontaktoval. To samozřejmě ničím nedoložil, potom to trošku svedl na postoj jeho tiskové mluvčí paní Kosinové, která snad měla mít zakázáno mluvit. Toto vysvětlil policejní prezident s tím, že neměla zakázáno mluvit, ale pouze koordinovat své výroky s jinými útvary, které také byly zainteresovány do kauzy třeba biolíh, protože kauza biolíh byla velmi složitá a musela být potom řešena za pomoci specialistů z finanční policie a z protikorupční policie.

A ten třetí důvod byl skutečně prazvláštní, protože podle mého soudu, když jsem si to potom analyzoval, tak si myslím, že ten třetí důvod byl asi ten základní a ten to možná celé vyvolal. On řekl, že jeho dva špičkoví detektivové, to byl pan Hynek a pan Vlas, že jsou prošetřováni inspekcí proto, že dělají na těchto závažných kauzách, a že inspekce je šetří z toho důvodu, aby zabránila tomu šetření. Naštěstí jsem tam měl ředitele Borníka, který řekl, že to je velký omyl, že on vůbec neví, že tito lidé šetří tyto kauzy, protože mu to známo nebylo, jednak, a jednak že tito lidé jsou skutečně šetřeni, ale už od září nebo října loňského roku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP