(16.40 hodin)
(pokračuje Bursík)

My jsme v situaci, kdy ta problematika zápachu byla upravena dříve, a já dostávám poměrně hodně dopisů na toto téma. Byla upravena vyhláškou 362/2006, kterou však Ministerstvo životního prostředí ještě dříve, za předchůdců, zrušilo. Zrušení té vyhlášky i znemožňuje inspekci životního prostředí, aby vyžadovala nápravu v oblasti zápachu. My pracujeme a připravujeme náhradu téhle vyhlášky, protože cítíme, že tady je mezera, že tady je deficit.

Ten druhý problém, který stojí za to připomenout, je to, že při tom povolení -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane ministře...

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Už je to poslední věta. Omlouvám se, pane předsedající.

Při tom povolení krajský úřad ukončil proces hodnocení vlivu na životní prostředí zjišťovacím řízením, to znamená EIA neproběhla v plném rozsahu. Já si myslím, že tohle je lekce, kterou bychom si měli vzít z toho, aby krajské úřady nepodceňovaly hodnocení vlivu na životní prostředí, protože poté dojde k tomu, že ten podnik -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane ministře, omlouvám se.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: A poté skutečně může dojít k těmto konfliktům. Sledujeme to. Metodicky budeme působit na krajský úřad.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Je to poměrně dlouhé souvětí, ne jenom jedna věta. Já se omlouvám, musím dodržovat jednací řád, takže se vám omlouvám.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Já vám to nezazlívám, já se omlouvám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Určitě budete mít ještě ve dvou minutách čas. Pan poslanec Maršíček nechce vystoupit, takže tím vaše mise skončila. Takže vám děkuji a určitě, pokud zůstane něco nezodpovězeno, tak k tomu bude příležitost jindy.

Nyní má příležitost ke svému vystoupení paní poslankyně Marta Bayerová, která bude interpelovat pana ministra Martina Římana ve věci odměn ČEZ.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Děkuji, pane předsedající.

Vážení kolegové, vážený pane ministře, na letošní valné hromadě ČEZ zástupci státu přehlasovali 67 % ostatní akcionáře a schválili manažerské smlouvy vedení společnosti, jejichž součástí jsou i nadstandardní odměny pro několik vrcholných představitelů v ČEZ. Jeden z akcionářů namítal, že nelze zpětně manažerské smlouvy schvalovat, a nechal zapsat protest proti schválení. V optimálním případě pro akcionáře bude, že soud schválení manažerských smluv zruší a vyvolení přijdou o své prebendy. Za několik týdnů poté se s velkou pompou objevuje tvář Martina Romana ve všech médiích s šekem 100 milionů korun pro školu Václava Klause, tedy juniora. Na mě to působí jako zahrození prstem s hrozbou: nechte mě na pokoji, nebo budete mít co dočinění s Václavem Klausem.

Pane ministře, mě by zajímal váš osobní názor, jak to působí na vás a co si o tom myslíte. Děkuji za pozornost a za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Bayerové a hovořit bude pan ministr Martin Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já budu v této odpovědi velmi stručný. Za vlády České strany sociálně demokratické v letech 2001 až 2004 vznikl tento koncept odměn vrcholných představitelů ČEZ a svou otázku je třeba směrovat tímto směrem. Ty závazky byly učiněny a těžko je lze vzít zpět.

Spojitost s humanitárním gestem předsedy představenstva ČEZ pana Romana - já nechci nějak spekulovat. Myslím si, že je to jeho čistě osobní věc.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Paní poslankyně Bayerová nechce vystoupit, takže nyní má příležitost pan poslanec František Dědič, který bude interpelovat pana ministra zemědělství Petra Gandaloviče ve věci vypsání výzev v rámci PRV.

 

Poslanec František Dědič: Vážený pane ministře, dovolte mi vám položit otázku, která se týká programu rozvoje venkova. Naši zemědělci, ale i starostové malých obcí již netrpělivě očekávají, kdy budou vypsány první výzvy, a já si myslím, že určitě by to byl dobrý signál, kdyby se některé věci podařily již do prázdnin. Tak se vás chci zeptat, zda Ministerstvo zemědělství činí nějaké aktuální kroky k tomu, aby program rozvoje venkova mohl být v nejbližších dnech a týdnech odstartován.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Dědičovi. Příležitost pro pana ministra Petra Gandaloviče.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, dovolte, abych jenom velmi krátce představil, co program rozvoje venkova vlastně představuje. Je to zdroj evropských peněz pro naše zemědělce a pro náš venkov řádově ve výši 13 miliard korun ročně. Tento program je rozdělen na čtyři osy, z nichž první je určena zemědělským podnikům převážně na jejich modernizaci, na investice do jejich technologií. Druhá osa je určena pro oblast péče o krajinu, kde zemědělci přijímají platby za zvýšené nároky na péči o krajinu v méně příznivých oblastech, jinými slovy v horských oblastech, ale i na péči, která je zajišťována ekologicky příznivým způsobem. Třetí osa je potom určena malým obcím a čtvrtá osa akčním skupinám Leader, které se rozhodnou v místě svého bydliště něco zlepšit.

Dobrou zprávou pro Českou republiku a pro český venkov je to, že dne 23. 5., to znamená velmi nedávno, se nám podařilo jako jedné ze dvou evropských zemí včetně zemí staré patnáctky, to znamená jako jedné ze dvou ze 27 evropských zemí, dosáhnout souhlasu Evropské komise s tímto programem rozvoje venkova. Jistě slyšíte mnoho slov o tom, jestli se naší vládě daří, nebo nedaří vyjednávat s Evropskou komisí evropské peníze, tak tady musím říci, že se to velmi brzy podařilo a že jsme skutečně jedni z prvních.

Následně, tedy fakticky předevčírem, zasedl monitorovací výbor a schválil první tři opatření, která budou vyhlášena během několika dnů.

Je to právě to opatření na modernizaci zemědělských podniků, to znamená že zemědělské firmy se budou moci hlásit do toho programu, aby podávaly projekty v oblasti zlepšení technologií v živočišné i rostlinné výrobě.

V téže ose otevíráme opatření pro mladé zemědělce, což si myslím, je velmi důležité, protože jak víte, generační struktura našeho zemědělství není dobrá a my se snažíme podporovat, aby mladí lidé do farmaření vstupovali a zahájili svoji činnost. Takže oni mají možnost získat z tohoto projektu peníze až ve výši 1,1 milionu korun na firmu, které se vyplácejí na základě předložení podnikatelského záměru.

Poslední z těch tří opatření, které v této chvíli otevíráme, je diverzifikace nezemědělských činností, jinými slovy je to snaha, aby na venkově zemědělské podniky se nezaměřovaly pouze na zemědělskou činnost, ale aby svoji činnost rozšířily i především do oblasti bioenergetiky. Takže tady zase kdo chce stavět bioplynovou stanici, už může dnes psát vesele projekty a předkládat je našemu ministerstvu, protože tam je dnes poměrně velký objem peněz. Nejsou to jenom bioplynové stanice, jsou to samozřejmě ostatní technologie na zpracování biomasy, výrobu různých pelet a podobně.

Závěrem chci říci, že celý zbytek toho programu rozvoje venkova bude postupně otevírán do podzimu tohoto roku, to znamená, že je zcela dobře připraven tento program a že naši zemědělci si na evropské peníze ještě v tomto roce sáhnou.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Ptám se pana poslance, zdali je spokojen s odpovědí. Je, takže tato interpelace končí.

A nyní prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Ladislava Zelenková, která chce interpelovat místopředsedu vlády Jiřího Čunka ve věci morálních principů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP