(16.50 hodin)

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové.

Vážený pane ministře, já nebudu ve své interpelaci připomínat vaše peripetie spojené s vyšetřováním obecně známé úplatkářské aféry. Chtěla bych na tomto místě dokonce vyjádřit své přání, aby se celá záležitost co nejdříve a co nejrychleji vysvětlila. Prospělo by to především pověsti nás všech, celé české politické reprezentaci, jejíž důvěryhodnost v posledních měsících velmi utrpěla. Osobně jsem však přesvědčena, že vy už z této kauzy nemůžete nikdy odejít s čistým štítem, ať už vyšetřování dopadne jakkoli. I kdyby vás soud zcela zprostil všech obvinění z uplácení, i kdyby se vysvětlily všechny pokusy o ovlivňování svědků a já nevím co všechno, vždy na vás zůstane cejch člověka, který zneužil nestandardní politické situace u nás ve svůj osobní prospěch. Cejch člověka, který popřel principy politické morálky respektované ve všech demokratických zemích. Už navždy zůstanete v historii zapsán jako člověk, který neváhá vydírat své koaliční partnery, kteří vás nechtějí ve své koaliční vládě. Navždy budete zapsán jako politik, který nepokrytě vydírá svého předsedu vlády a vyhrožuje mu rozbitím koalice.

A já se vás teď ptám, vážený pane ministře, jaký je podle vás rozdíl mezi teroristou držícím rukojmí v uneseném autobuse a vámi, který si vzal jako rukojmí tuto naši vládu. Jak dlouho chcete ještě držet tu pomyslnou pistoli u hlavy české vlády, českého parlamentu a české demokracie vůbec? (Předsedající: Čas, prosím, uplynul.)

Ano, já jsem položila svoji otázku. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, to je v pořádku. Takže příležitost pro pana místopředsedu vlády a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka, má pět minut.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci.

Já jsem při vašem vystoupení viděl, že teroristou zmítaní členové vlády to nevzali tak vážně, takže ten strach a děs, který jste se snažila vyloudit, na ně asi nepadá.

To, co já dělám, tak určitě nikoho nevydírám. Já jsem o tom přesvědčen. Já jenom říkám svůj postoj. Navíc jsem přesvědčen o tom, že kdyby kdokoliv měl jenom trochu chuti a stálo by mu to za to - ten člověk mu musí stát za to - tak podobné obvinění v zásadě s podobnými konci a vyšetřováním, konec samozřejmě já neznám, se může spustit na každého z vás. Jestli tato Sněmovna postupně, když takový nějaký vtipálek si dá práci, bude opouštět tyto lavice či ministři své lavice, já bych nebyl rád, protože jsem přesvědčen, a zvlášť poté, co jsem si přečetl ten spis, který má více než 3500 stran, tak on se vůbec netýká toho případu ve velké části. Jsem rád, že vás mohu informovat asi zevrubně, o co tam jde.

Paní svědkyně - a to teď říkám to, co jsem si přečetl v tom spisu - tedy moje bývalá sekretářka říká, že přišla paní Hurtová, donesla obálku a v její kanceláři mi ji předala, já jsem tam tu obálku roztrhal, ukázal jsem jí půl milionu, doprovodil jsem to slovně a pak jsem ty peníze odešel dát do šuplíku do vedlejší kanceláře. Načež paní bývalá sekretářka říká, že před touto skutečností, která se stala před obědem - z docházky je evidentní, že na oběd se šlo o půl dvanácté, nebo ona šla o půl dvanácté - tak že to bylo tak, že já jsem měl údajně volat majiteli firmy, aby mi donesl peníze. Majitel firmy říká, že peníze nemá, že je musí vybrat. Proti tomu je svědectví paní Hurtové, manželky majitele firmy, která zároveň dělá účetní v té firmě. Říká: Já jsem v té kanceláři ten den vůbec nebyla, žádné peníze jsme mu nedali. Z výpisů skutečně vyplývá, že ta firma v pokladně žádné takové prostředky - tedy z výpisu… Ze spisu vyplývá, že ty prostředky skutečně neměla a vybrala nicméně tyto prostředky až tři hodiny poté, než paní svědkyně, která tvrdí, že to viděla - tři hodiny poté, než se ten skutek měl stát. Ten skutek se měl stát řekněme do půl dvanácté, a peníze byly vybrány v půl třetí odpoledne. Policie říká, že si firma mohla někde půjčit a že ty peníze mi mohli možná takto předat. Já samozřejmě tvrdím, že to celé není pravda. Těch věcí, které o tom svědčí, je hodně a vyplývá to i ze spisu, ale přes to všechno policie v této souvislosti prošetřovala, písemně si to dožádala a taky odpověď dostala, např. OÚNZ Vsetín, kde moje žena v roce 1982 nastoupila jako lékařka, takže od té doby si vyžádala její příjmy až do roku 2007, tuším. Takže zkoumala celou finanční situaci, v zásadě ji uzavřela, byť to nemělo s případem nic společného. Stejně tak se to týká mě, od roku 1982 toto šetření, a také se to týká našich dětí, ale protože první dítě se narodilo v roce 1983, tak to šetření kolem jejich příjmů, zvláště když jsou to všechny čtyři studentky, není tak zajímavé.

Všechno, co se kolem toho případu napsalo, to je z druhé ruky a na to já reagovat nebudu. Vy jste se mě tady zeptala a já říkám: Na takovouto pomluvu a takovouto vykonstruovanou záležitost já nebudu reagovat tím, že budu odcházet kvůli nějaké paní, kterou teď nechci označovat, na kterou jsou evidentní doklady - a pokud by vás to zaujalo, můžete se podívat na rozhovor paní Jílkové v Mladé frontě Dnes… (Předsedající: Čas, pane ministře, platí i pro vás.) Takže tam si můžete udělat obrázek o tom, jaké vztahy byly mezi mnou a svědkyní. A to je podle mě dost vypovídající.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. Budete mít příležitost v případě, že paní poslankyně vám položí doplňkovou otázku. Paní poslankyně Zelenková má jednu minutu.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji. Pane ministře, vy jste mě nepochopil. Já to zkusím tedy ještě jednou. Já jsem ve své interpelaci hovořila o něčem úplně jiném než o nějakém podezření z braní úplatku. Já jsem vám dokonce popřála, aby se tato obvinění prokázala jako neopodstatněná. Řeč byla o principu běžném v demokratických zemích, kdy politik odstupuje kvůli podstatně menším problémům, než jsou ty vaše. Prezident Světové banky Wolfowicz odstoupil kvůli podezření, že protežoval svoji přítelkyni. Slovenský ministr obrany Juraj Liška odstoupil kvůli podezření, že odpovídá za pád vojenského letadla.

Vy nejenže nechcete odstoupit, ale dokonce vyhrožujete svému premiérovi pádem vlády v případě, že by vás chtěl odvolat. A toto, to je vydírání, pane ministře. Co říkáte tomu… (Předsedající: Čas, paní poslankyně!) Ano, to je už otázka, poslední věta. Co říkáte, pane ministře, tomu, že cejch vyděrače, nálepka, že jste prachobyčejný vyděrač, vám právem navždy zůstane?

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan ministr má samozřejmě příležitost odpovědět. Dámy a pánové, doporučuji vaší pozornosti čas od času sledovat zasedání Národní rady Slovenska. Tam mají jedno vynikající zařízení, tam po uplynutí času se vypnou mikrofony a tím pádem to končí a já nejsem v trapné situaci, že musím dámě vstupovat do řeči a členům vlády vstupovat do řeči, za což se samozřejmě omlouvám, ale nic jiného mi nezbývá.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Jestli letadlo spadlo, no tak to víme, že spadlo. Pan ministr se zachoval, jak zachoval, takže podezření, jestli za to může, se šetří. Přijal politickou odpovědnost.

Já vám chci říci, že já nechci odstoupit z principu, aby se v naší politické kultuře nezakořenil dobrý zvyk, že kdo se nám nelíbí, tak toho obviníme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP