(15.30 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Opatření, ke kterým bylo přikročeno, byla odůvodněná a adekvátní vzhledem k povaze informací, kterých se nám dostalo a které nebyly jednozdrojové. Informace byly důvěryhodné, ale ne tak detailní, abychom mohli zvolit jiný, konkrétní, méně viditelný postoj. Takže rozhodnutí, které tehdy vláda - všichni zodpovědní pracovníci včetně prezidenta, policie, příslušníků služeb nebo ředitelů těch služeb rozhodli o mixu viditelných a neviditelných opatření, která měla reagovat na hrozby, které byly v dané chvíli konkrétní.

Myslím si, že toto je zhruba vše. Budu žádat ministra, aby vám podal detailnější informaci, a spíše ty finanční a další náležitosti, protože je v tuto chvíli nemám.

Musím říci, že na druhé straně platí, že v České republice byl zaznamenán v řadě případů zvýšený pohyb nebo opakovaný tranzit osob důvodně podezřelých z napojení na některé zahraniční, případně mezinárodní teroristické struktury. Na území státu opakovaně dochází k pokusům o nákupy zbraní či technologií ze strany osob, které jsou podezřelé ze spolupráce s teroristy. Byly zaznamenány aktivity sondování využití finančních institucí pro potřeby financování terorismu. A dobře víte, že máme nástroje, jakými to sledovat.

Je samozřejmě v poslední době větší četnost útoků, které došly na cíle označované jako Česká republika ať už na území Iráku nebo Afghánistánu. V červenci 2005 jeden občan České republiky zahynul při teroristickém útoku v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Ani České republice se nevyhnuly bezpečnostní incidenty spojené s oblastí internetového bankovnictví.

Mohl bych hovořit dále a dále o tom, že jsme potenciálně v hledáčku těchto teroristických organizací a že na to musíme být připraveni, kde samozřejmě se vyplatí investovat do zpravodajských činností, které vedou k odhalování takových kroků. Schválili jsme národní akční plán boje proti terorismu. Poprvé byl vypracován už v roce 2002.

Chci říci, že chceme zlepšit komunikaci a spolupráci mezi subjekty, které to mají na starosti. Budeme vám předkládat postupně rekonstrukci služeb, bavíme se o tom velmi intenzivně. Chceme chránit obyvatelstvo a kritické infrastruktury, chceme věnovat větší důraz na prevenci vzniku uzavřených přistěhovaleckých komunit a samozřejmě chceme zahraničněpoliticky směřovat Českou republiku k oblasti boje proti terorismu. A s tím souvisí i komunikace a spolupráce služeb.

Mimochodem - pan ředitel Randák byl odvolán před konáním toho potenciálního útoku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Maršíček chce zřejmě ještě doplnit.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji, pane premiére. Dovolte mi ještě jednu stručnou otázku. Byla informována alespoň Bezpečnostní rada státu v nějaké formě o vyhodnocení těchto mimořádných opatření z loňského roku?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě požádám pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Přiznávám, že takto konkrétně ne. Obecně v poloze vyhodnocení terorismu v České republice ano. Myslím si, že máte pravdu v tom, že by bylo dobré vyhodnotit i tuto jednotlivou akci. Děkuji za upozornění.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším interpelujícím je pan poslanec Ivan Ohlídal. Toho bych požádal, aby přednesl svou interpelaci, která by se měla týkat místopředsedy vlády Čunka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, uplynulo téměř půl roky od doby, kdy jsem vás z tohoto místa interpeloval ve věci místopředsedy vlády pana Čunka, který byl obviněn z trestného činu. Vy jste tehdy řekl, že ho tehdy neodvoláte v nejbližší době. Ano, splnil jste to, to je pravda. Ale moje otázka se týká něčeho jiného.

Čas uplynul a kauza Čunek se vyvinula. Vyvinula se tak, že zřejmě v nejbližší době bude buď obžalován, nebo zproštěn obvinění. V případě, že bude obžalován, což je dosti pravděpodobné, může vzniknout pro vás velmi komplikovaná situace. Komplikovaná - pane premiére, nenapovídejte mi prosím, já vám tu komplikaci hned vysvětlím, pokud ji sám neznáte - v tom, že pokud bude pan Čunek obžalován a sám neodstoupí, budete postaven před řešení jistého problému, který je dosti komplikovaný. V tomto případě, v případě krizové situace, Strana zelených hrozí jistými komplikacemi ve vaší koalici. Navíc dokonce ministr zahraničí Schwarzenberg vyhrožuje demisí z vlády. Na druhé straně existují dva nebo tři poslanci KDU-ČSL, kteří naopak tvrdí, že pokud byste odvolal z vlády vicepremiéra Čunka, přestanou podporovat tuto koaliční vládu. Myslím si, že je to dost komplikovaná situace pro vás. Pokud jste předvídavým premiérem, jistě byste měl mít připraven scénář řešení situace, která odpovídá té horší variantě.

Moje otázka zní, pane premiére: Když bude vicepremiér Čunek obžalován, sám neodstoupí z vlády, odvoláte ho? Ještě, pardon, jedna podotázka: Považujete tuto moji interpelaci za drzost vůči vám, stejně jako jste to považoval v případě mého kolegy Wolfa?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan premiér to objasní. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Ono by možná stačilo, kdybych svou interpelaci uzavřel, kdybych řekl ano, ne. Nicméně asi to stojí za trochu delší výklad.

Mě fascinuje, jak detailně jste informován o jednotlivých poslancích koalice a jejich názorech. Těší mě, že se tím ve volném čase takto zabýváte. Aspoň nemáte čas na jiné věci. Myslím si, že to je v pořádku.

Pokud opravdu dojde k situaci - a já to neumím předjímat, na rozdíl od vás si nemyslím, že je to tak jasné, neznám detaily z vyšetřování, neznám názory státních zástupců, celou dobu se do toho nevměšuji ani vměšovat nebudu - pokud tedy dojde k té hypotetické situaci, kterou naznačujete, na to už jsem odpověděl, tak to jenom zopakuji. Je mi celkem jedno, co k tomu kdo říká. Pokud by došlo k obžalování Jiřího Čunka ve věci případu, který je řešen, jasně jsem řekl, že kdyby neodstoupil sám, tak by musel odejít na základě mého odvolání.

Nicméně vzhledem k tomu, že ten případ je nejasný, necháme hypotézy a necháme spekulace. Já vás ubezpečuji, že až případ nastane, jak říkáte vy, ta horší varianta, mám plán "bé" připraven.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Ohlídal se spokojí, nebo nespokojí? Nespokojí se. Takže prosím, máte prostor.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Pane premiére, já samozřejmě mám čas i na daleko jiné věci než sledování kauzy pana Čunka. Jenom jsem vás chtěl o tom ujistit.

Na vaše překvapení, odkud získávám informace - získávám je z tisku a z kuloárních debat v této Sněmovně. Takže jsem rád, že jste se vyslovil otevřeně. Situace by pak měla být zřejmě jasná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan premiér má ještě slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Pokud získáváte informace jenom z tisku a kuloárů, tak je mi vás opravdu líto.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A to už je asi opravdu všechno. Nyní bych požádal pana poslance Roberta Duška, který bude interpelovat - vysvětlí nám k čemu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Dušek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, dovolte mi, abych zde krátce zrekapituloval smlouvu Občanské demokratické strany s občany, kterou jste uzavřeli v rámci předvolební kampaně voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2006.

Nebudeme si nic nalhávat, všichni víme, o čem je předvolební kampaň a sliby voličům, které při ní padnou. Kvůli vyjednávání s možnými koaličními partnery je vždy nelze splnit bez ústupků či kompromisu. Tak to bylo, je a bude. Vaše smlouva s občany je však v tomto naprostý unikát. Je totiž prolhaná od začátku až do konce. Připadá mi směšné, že v ní mimo jiné mluvíte o tom, jak chcete vymýtit korupci, když má jeden z vašich vicepremiérů na krku podezření právě z korupce. Ve smlouvě se dále chvástáte, jak lidem zjednodušíte život, už žádné papírování, daňové přiznání na jednom listu, nízké daně, žádná byrokracie, tisícovka navrch pro důchodce, žádné zvyšování spoluúčasti ve zdravotnictví - asi nemusím pokračovat. Prostě jedna lež za druhou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP