(11.40 hodin)
(pokračuje Wolf)

Česká republika v roce 2006 splnila již třetí rok po sobě cíle v oblasti deficitu veřejných rozpočtů, tak jak o nich hovoří konvergenční program. Slovensko, Polsko, Portugalsko, Itálie a Německo měly v loňském roce větší deficit veřejných rozpočtů než Češi. Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rakousko a Německo mají rovněž větší průměrný veřejný dluh ve vztahu k hrubému domácímu produktu. To jsou pouze některé z úspěchů takzvané nezodpovědné vlády ČSSD.

Vládní koalice tedy bude zodpovědně krátit sociální a rodičovské dávky, a to namísto slibovaného přilepšení všem, a rovněž nadělí všem platbu u lékaře namísto slibovaného "žádné platby u lékaře". Jak zde již bylo několikrát řečeno, ODS si uvědomila nereálnost svých slibů, a aby vyargumentovala své opačné kroky než ty, na které se nachytali voliči, našla si strašáka v podobě fiktivní děsivé budoucnosti.

Pokud by se vládní koalici podařilo tento balík prosadit, budou drobní podnikatelé a s nimi i většina obyvatel vzpomínat na zlaté časy vlád sociální demokracie. Ostatně už jednou za sebou nechala ODS spoušť a trvalo mnoho let, než se podařilo Klausovy ekonomické balíčky proměnit v prosperující ekonomiku. Zda by se však podařilo nastartovat prosperitu po experimentu, který je zde předkládán, je velkou a hrozivou otázkou pro nás, opoziční politiky, a všechny občany České republiky.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Wolfovi a žádám nyní o slovo pana kolegu Vladimíra Koníčka. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se připojil k návrhu na prodloužení lhůty pro projednávání tisku 222 o 20 dnů, který tu již zazněl.

Když se podíváte na poslední stránku úplného znění navrženou novelou dotčených částí zákonů, to je na stranu 412, která se týká zákona číslo 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, je tam například v § 150 ještě uvedeno Ministerstvo informatiky. Vážená vládo, toto ministerstvo bylo už zrušeno a v platném textu zákona už není! To, co předkládáte, tedy neodpovídá platnému stavu. Proto si myslím, že prodloužení lhůty k projednání tisku 222 jen prospěje.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo vystoupení pana poslance Vladimíra Koníčka, který byl zatím posledním písemně přihlášeným do obecné rozpravy. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Protože zde není předseda klubu, já zastupuji předsedu klubu sociální demokracie, tak klub sociální demokracie se dohodl, že se stanoviskem, závěrečným stanoviskem klubu sociální demokracie k tomuto bodu vystoupí předseda strany Jiří Paroubek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já zde mám také ještě přihlášku od místopředsedy Vojtěcha Filipa. Vnímám to tak, že vám dává přednost. Čili slovo má Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, vrátím se nejprve o rok zpět. Volby dopadly opravdu kuriózním způsobem - sto hlasů levice nekomunistické a komunistické ve Sněmovně a naopak sto hlasů na pravici a politickém středu. Z toho plyne, že mandát pro novou vládu, která je postavena na bázi pravice nebo levice, je v každém případě velmi velmi slabý.

Devatenáctého ledna při hlasování o důvěře vládě mohla vláda Mirka Topolánka vzniknout jen díky dvěma poslancům odpadlým od sociální demokracie. Já je raději ani nebudu jmenovat. Oni dnes řeší svůj problém, tedy zůstat ve funkci poslance se všemi drobnými i většími prebendami a prebendičkami, výhodami a zejména platem. Tito dva pánové na své voliče doslova zvysoka kašlou, protože jinak by museli vyslyšet četné výzvy veřejnosti a odstoupit z funkce poslanců.

Předseda vlády hovořil včera o tunelech. Já vidím spíše temnotu, do které tato vláda republiku vede. Pan předseda vlády hovoří o zatáhnutí za záchrannou brzdu. Odmyslím přitom v této souvislosti nepřiměřené a nezdůvodněné strašené české veřejnosti. Vím také, pokud prudce zabrzdím nebo kdokoli zabrzdí autem nebo zabrzdí zejména nezkušený řidič, a to je v této souvislosti možné o nové vládě říci, že není právě zkušeným řidičem, dochází ke smyku, k nezvládnutí vozidla a k havárii.

Vrátím se nyní na začátek svého vystoupení. Tato vláda, jejíž mandát je na samé hranici legitimity, a česká veřejnost to dobře chápe, se vydává na cestu, kterou ODS naznačovala, avšak dovedně maskovala, již před loňskými volbami. Připomínám výrok předsedy ODS z té doby - kdybychom lidem říkali pravdu, nikdo by nás nevolil.

Přijetí vládního návrhu by znamenalo změnu charakteru státu, vytvoření státu pro privilegované a bohaté.

Sociální demokracie nepodpoří tento vládní návrh zejména proto, že návrhy vlády směřují k zavedení rovné, nebo chcete-li jednotné daně, u zaměstnanců tato dosáhne 23 % ze superhrubé mzdy, že směřují ke zvýšení snížené sazby DPH z 5 na 9 %, a to znamená navýšení cen potravin, léků, vody, stočného, bytů, bydlení, tepla a celé řady dalších položek. Dále ke zrušení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, snížení nemocenské v dalších dnech nemoci, dále k zavedení poplatků ve zdravotnictví. S poplatky jsme ani v dnes místopředsedou vlády Nečasem zmíněných předběžných jednáních nesouhlasili, snad s jedinou výjimkou, a to je zavedení poplatku za stravování. Dále návrhy vlády směřují k privatizaci nemocnic, k privatizaci zdravotního pojištění, k omezení daňových výhod pro zaměstnavatele, což způsobí mimo jiné snížení počtu stravovaných. Únik v hrubém domácím produktu se v této souvislosti, pokud jde o závodní stravování, uvádí na částku 7 mld. korun, zhruba na 2 mld. daňových příjmů. To je ukázka toho, že k problémům ekonomiky není možné přistupovat jen přes fiskální omezení. A chci připomenout a uvést na tomto jednom příkladě, že jeden škrt má za následek propady v jiných oblastech.

Charakter této vlády nejlépe vyjadřuje to, že vláda navrhuje uskutečňovat odpisy automobilů nikoli jako dosud z maximální pořizovací hodnoty automobilu do 1,5 milionu korun, ale zcela bez omezení, tedy rolls-royceů, ferrariů, lotusů, masseratiů. Je to zkrátka typické pro tuto reformu. Je to reforma rolls-royceů, kaviáru a šampaňského a těch, kdo toto zboží užívají. (Potlesk opozičních poslanců.)

Několik řečníků včetně mě včera a dnes hovořilo velmi kriticky o záměru vlády na pouze 1,5procentní růst nominální mzdy ve veřejné sféře, a to nejen v jednom roce, ale v několika příštích letech. Je zřejmé, že to je i určitý signál vlády pro soukromou sféru. Je také zřejmé, že inflace v důsledku růstu DPH, té snížené sazby DPH, ale také v důsledku růstu životních nákladů dalších,dosáhne až ke 4 procentům růstu v příštím roce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP