(11.30 hodin)
(pokračuje Petr)

Jistě, vyvstává otázka, zda by nebylo jednodušší, než takto složitě přerozdělovat daně, zavést daň z paliv, což stejně musíme, při využití všech výjimek, které směrnice Evropského společenství v této oblasti připouštějí. A těch výjimek je kolem 40. Nechápu proto, když na včerejší tiskové konferenci - já jsem to, pane ministře, alespoň takto pochopil - jsem to chápal tak, že výjimky byly do naší reformy dány snad díky vám a Straně zelených. Možná jsem to špatně pochopil. Nevyužití výjimek by šlo proti našim hospodářským zájmům.

Pochopitelně nedořešenou zůstává skupina lidí, kteří daně vůbec neplatí, a to jsou důchodci, studenti apod. Při odhadu, že přímé náklady v prvním roce zavedení ekologické daně na osobu se budou pohybovat kolem 1200 Kč, pak vyvstává otázka při počtu důchodců 2,5 mil. krát 1200 Kč, že se jedná zhruba o 3 miliardy korun, které musíme v rozpočtu nalézt, abychom těmto důchodcům tyto zvýšené náklady kompenzovali. V žádném vystoupení jsem neslyšel, jak je počítáno s touto kompenzací.

Uvažuje se, že ekologická reforma přinese 4 miliardy. Když od toho odečtu 3 miliardy, které musím kompenzovat, pak je to 1 miliarda výnosu. A nějaké hovoření o dvojí dividendě - na tento termín zapomeňme.

Úvahy o snížení některých daní, jako na zdravotní a sociální pojištění, pochopitelně mají i některé další dopady. Například snížení sociálního pojištění se dotýká odvodů do důchodového pojištění. A já si myslím, že nějak neoplýváme v dané době příjmem do fondu důchodů, že jsme spíše na hraně. A pokud se týká snížení daní z příjmů, tak z těchto daní do jisté míry financujeme kraje a obce.

Zavedení ekologické daně podle mě není možno řešit bez všech souvislostí, bez podrobných analýz předpokládaných dopadů. Je třeba řešit celou soustavu daní, protože když uberu na jedné straně, musím přidat na druhé. Jsem proti neuváženému zavedení ekologické daně bez podrobných analýz a bez zodpovědného posouzení reálnosti očekávaných přínosů.

Podle směrnice EU č. 203 musíme zavést daně na paliva. Pochopitelně je třeba uvažovat o tom, že jakékoliv zvýšení cen paliv se odrazí ve zvýšení cen energií. Co musím ocenit, je to, že plyn bude bez daně. Myslím si, že to byl dobrý počin.

Je nezbytné uvést, že kromě toho, že máme ekologické daně, ještě u nás přetrvává daň za znečištění ovzduší. Tato daň snad je jediná u nás, pokud se nemýlím, ale v ostatních státech Evropy už byla zrušena. Je třeba si uvědomit jednu zásadní okolnost. Ta okolnost je v tom, že jakmile něco zdraží, jsou zde jisté skupiny lidí, kteří na toto zvýšení nebudou mít a nedosáhnou na paliva, která bychom chtěli použít.

V našem regionu, který má snad nejvíce lidí chudých, jejichž počet překračuje republikový průměr 7,7 %, vzniklo nové palivo. To palivo se nazývá Putinovo torpédo. Já se vám ho pokusím popsat. Je to PET láhev, do které dáme piliny a prolijeme je jakýmkoliv olejem. Odborníci spočítali, že výhřevnost tohoto nesmyslu, který se začíná používat, je 4 tisíce kilogramů (?) na kilogram, to je zhruba na úrovni horšího černého uhlí. Já si myslím, že v každém případě musíme zabránit tomu, aby zdražení energií se projevilo tímto způsobem, tedy opačným způsobem, než jsme to směřovali.

Zavedení ekologické daně ve formě, jak je prezentována, svědčí myslím o jednom - že zde došlo k dalšímu podvodu na voličích.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Břetislavu Petrovi. Dalším přihlášeným je pan kolega Petr Wolf a zatím posledním přihlášeným pan kolega Vladimír Koníček.

 

Poslanec Petr Wolf: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, budu se snažit být velmi stručný. Myslím, že to podstatné řečeno bylo, nicméně chci říci následující.

Diskusi o reformě veřejných financí zahájil včera pan premiér vtipem, což si myslím, že je rozhodně lepší komunikační prostředek než vztyčený prostředníček, avšak již méně zábavným, nicméně také špatným vtipem je právě samotný vládní návrh zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů.

Je zřejmé, že koaliční vláda a její poslanci nehodlají naslouchat argumentům, které jednoznačně dokládají naprostou neefektivnost této reformy. Jsou totiž přesvědčeni, že svým reformním divadlem mohou zapůsobit na občany jako zachránci české ekonomiky, která je sice na vzestupu, ale nebýt těchto chrabrých činů, mohlo by být strašně, ale opravdu strašně zle. A aby se nestalo něco hrozivého, nastupují tito neohrožení, aby spasili naši zemi.

Pojďme si tedy velmi zjednodušeně a zrychleně zrekapitulovat, z jaké situace nás má naše vláda vlastně zachránit.

Jak sám pan premiér ve svém včerejším projevu trochu neochotně připustil, máme slušný ekonomický růst, inflaci i přes inflační tlaky pod kontrolou, snižující se nezaměstnanost a vyrovnanou obchodní bilanci. Zkrátka a dobře, česká ekonomika má nejlepší výsledky ve své porevoluční historii, čehož se mohly dopustit pouze - slovy pana premiéra - nezodpovědné vlády, tedy vlády sociální demokracie. Nutno podotknout, že tyto vlády zodpovědně sanovaly škody napáchané vládami vedenými ODS, ale tím se pochopitelně nikdo z členů ODS chlubit nebude.

Podle pana premiéra je stávající ekonomická situace pouze klidem před bouří, které je nutno zabránit, a tak sahá po nástrojích, které se mají tvářit jako reformní. Avšak zdání klame. Stejným způsobem, jakým ODS klamala občany svojí Modrou šancí, z níž zbyly pouze modré sliby, klame dále zastrašováním a slibováním blahobytu všem. Pravda je však taková, že nikoliv všem, ale pouze některým, pouze malé skupině bohatých.

Jak zde již řekl kolega Sobotka, avizované snížení daňové zátěže, které obsahuje hrůzostrašný vládní reformní balík, skutečně nastane, avšak pouze pro firmy, právnické osoby a také pro některé fyzické osoby, resp. ty, jejichž příjmy převyšují 40 tisíc Kč hrubého měsíčně, ale zejména ty, kteří mají více než 80 tisíc hrubého měsíčně. Ti ostatní, což je většina obyvatel České republiky, sice pocítí snížení daně z příjmu, avšak ta bude nadmíru kompenzována zvýšením nepřímých daní, tedy spotřebních a nových ekologických daní. Tedy občané dostanou stovku, ale na výdajích, na lécích, potravinách apod. ztratí tisícovku. Tuto skutečnost však z neznámých důvodů zapomněli představitelé ODS sdělit svým voličům v předvolebním klání.

Další skrývanou pikantností vládní pseudoreformy je to, že veřejný dluh bude i po případné realizaci této vládní reformy nominálně narůstat dokonce větším tempem, než tomu bylo za vlád sociální demokracie. A protože opakování je matka moudrosti, musím zopakovat, co zde podrobně rozvedl již jmenovaný kolega Sobotka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP