(9.40 hodin)
(pokračuje Šlajs)

Já si myslím, že ta reforma je nešťastná, je asociální, je nemorální a je tím pádem protilidová. A já takovouto reformu nemohu podpořit, protože ta reforma zároveň přiměřeně přibrzdí i růst české ekonomiky a v tom druhém důsledku na to doplatí i ty bohatší vrstvy.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Než přijde k řečništi pan poslanec Jičínský, oznamuji, že pan ministr Pospíšil má náhradní kartu číslo 11.

S technickou poznámkou, prosím.

 

Poslanec Jan Morava: Děkuji, pane předsedo. Já budu krátce reagovat na vystoupení pana kolegy Šlajse s tím, že mu připomenu, jaký byl reálný růst mezd za vlád. Nejvyšších reálných růstů mezd se dosáhlo v letech 1994, 1995 a 1996, kdy po sobě reálná mzda rostla o 7,8 %, 8,7 % a opět 8,7 %. Nejlepší výkon vlád sociální demokracie v růstu reálných mezd byl v roce 2003, kdy to bylo 6,5 %. Srovnat si to můžete sám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji - pan poslanec Morava. O slovo se ještě přihlásil s faktickou poznámkou pan poslanec Šlajs. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Šlajs: Děkuji. Já jsem, pane kolego, mluvil o celém období, nemluvil jsem o jednotlivých letech. Já vím, že vy se rádi nehlásíte k roku 1991, kdy váš tehdejší ministr financí nesprávným nastavením kursu koruny k americkému dolaru a především západoněmecké marce nebo německé marce způsobil inflaci 56,6 % a došlo k dramatickému snížení životní úrovně. A pokud počítáme životní úroveň od roku 1992 do roku 1997, tak ta tempa jste stejně nesplnili taková, jaká měla sociální demokracie. A rozdíl mezi sociální demokracií a ODS je ten, že vy jste odcházeli v roce 1997 od vlády s ostudou, kdy výkonnost ekonomiky byla minus jedna a životní úroveň klesala. Sociální demokracie vám předala vládu s dvouletými růsty 6 %. Je potřeba držet se reality. (Připomínka z lavice vlády.) Pane ministře, chovejte se slušně! (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já si myslím, že bude hezké určitě vzpomínat na minulé roky, určitě učitele, zdravotní personál, hasiče, policisty budou hřát v příštích třech letech vzpomínky na to, co bylo, protože vláda jim navrhuje v příštích třech letech reálný pokles platů. To tady skutečně nebylo ani v těch 90. letech, ani později, reálný pokles platů tři roky po sobě, když příští rok se mají zvýšit platy ve veřejném sektoru o 1,5 % a Ministerstvo financí už dokonce uznává, že inflace příští rok bude 3,2 %. Takže určitě bude pěkné, abychom si všichni zavzpomínali, jak rostly reálné platy, jak rostly reálné platy ve veřejném sektoru, ale v příštích třech letech se to nebude opakovat. Pokud vaše reforma projde, pokud projde vaše škodlivá rozpočtová politika, tak platy ve veřejném sektoru budou v příštích třech letech klesat. To je první věc.

A druhá věc. Ten velký mejdan - a tady už o tom hovořil kolega Šlajs - v 90. letech, který vy jste tady rozjeli nebo spustili kuponovou privatizací, skončil obrovským malérem, skončil rozpočtovou a finanční krizí v roce 1997. To byl totální propad. A ačkoli všude kolem nás ekonomiky rostly, v Polsku, v Maďarsku, ve Slovinsku, tak Česká republika byla skutečnou raritou, byla jedinou zemí, která na konci 90. let prodělala ekonomický pokles, a to je jednoznačný důsledek špatné ekonomické politiky a hospodářské politiky, která tady byla v 90. letech. (Potlesk v řadách ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Škromach, pan poslanec Rath.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je dobré někdy zavzpomínat. Já myslím, že tato vláda by měla hovořit o tom, co ona bude dělat, a o tom dneska hovoříme. Ale když už si pan poslanec dovolil vzpomenout do minula, za vlád Václava Klause čili vlád ODS reálné mzdy rostly za celé to období asi o 10 %, za období vlády, ve které měla účast sociální demokracie, to bylo přes 40 % v reálu. A to nechci připomínat prudký propad reálných důchodů v polovině 90. let za Klausovy vlády, kdy se důchody dostaly na 80 % reálu z roku 1989, a konečně se pohnuly nahoru za vlád sociální demokracie, kdy dnes dosahují kolem 109 % proti roku 1989.

Mimochodem, je možné se podívat na růst minimální mzdy, jak to myslela tenkrát pravicová vláda a započala s tím už i teď. Tenkrát se reálná minimální mzda propadla z 50 % na asi 26 % průměrného výdělku. Dnes sociální demokracie vytáhla tento poměr na téměř 41 %. Zásluhou této vlády pro letošní rok došlo nejenom k nominálnímu mírnému nárůstu, ale k reálnému propadu minimální mzdy, to znamená, že opět motivační prvek se z toho vytrácí.

A to už vůbec netřeba hovořit o zadlužených státních, polostátních bankách, které předala Klausova vláda s desítkami a stovkami miliard dluhů.

Prudký nárůst nezaměstnanosti, který následoval právě opatřeními, která zaujala ODS v polovině 90 let - dneska je situace naprosto jiná. Ekonomika roste, nezaměstnanost klesá, mzdy jdou prudce nahoru. Ovšem opatření, která navrhuje tato vláda - a to by si pan poslanec, který tady hovořil, měl uvědomit - budou znamenat výrazný pokles v této dynamice, kterou nastartovala sociální demokracie. (Potlesk v řadách ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, ono nestačí se podívat jenom na průměr. Průměr je taková veličina někdy těžko uchopitelná.

Mě zajímají zvláště některé profese, které jsou pro chod státu klíčové. Z mého pohledu jsou to učitelé a jsou to zdravotníci. Za Klausových vlád, když se podíváte, jak jim rostly platy, tak jim rostly hluboce pod průměrem. Ano, přidávaly Klausovy vlády zaměstnancům státních bank, které tady nechaly asi 100 mld. dluhů. Těm jste dávali, těm skutečně rostly platy 20, 30, 40 % meziročně. Bravo! Zatleskejte si za to. Státním úředníkům jste taky přidávali. Ale učitelům, lékařům a sestrám jste dávali míň, než byl průměrný růst.

Jak to vypadalo za vlád sociální demokracie? No úplně opačně. Vytáhněte si statistiku místo nahlouplých úsměvů, pane poslanče Moravo. Zkuste se podívat, jak rostly platy učitelům, lékařům a zdravotním sestrám za posledních osm let oproti průměru. Takže si myslím, že je potřeba statistiku citovat přesně. A chtěl bych, prostřednictvím pana předsedajícího, aby vás na to upozornil. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedo. Já k této všeobecné debatě o dluzích a všeobecném vzájemném obviňování se, kdo za to může, chci jen připomenout, že v listopadu 1989 měla Československá republika dluhy 4 mld. amerických dolarů, ale byly tady 4,5 mld. aktiv. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní má slovo řádně přihlášený pan poslanec Jičínský, připraví se pan poslanec Škromach. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, kolegové, kolegyně, myslím, že jsme si už zvykli na to, že tato Sněmovna v době svých schůzí se vyznačuje jistými zajímavostmi, a k nim nepochybně patří to, že pan poslanec Morava nám vždycky sděluje velmi významné myšlenky. (Pobavení v sále.) Myslím, že všichni jsme byli mladí a v době mládí jsme bývali horliví, takže já tuto horlivost pana poslance Moravy oceňuji. (Potlesk v levé části sálu.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP