(9.20 hodin)
(pokračuje Ohlídal)

Samozřejmě z mnohých hledisek je tato péče oprávněná, ale já bych si chtěl všimnout jiných, daleko významnějších a pro společnost nebezpečnějších černých pasažérů celé naší ekonomiky.

Jde o černé pasažéry, kteří se zabývají finanční kriminalitou, především o ty, kteří provádějí daňové úniky. Tyto daňové úniky jsou ročně v hodnotách jistě minimálně několika miliard korun. Já jsem v opatřeních týkajících se této takzvané reformy nezaznamenal jediné opatření, které by bylo nasměrováno proti působení tady těchto, řekl bych, finančních kriminálníků. To skutečně nikde nenajdete.

Naopak. Dá se říci, že vláda působila v opačném směru. Od 1. 1. 2007 byla zrušena finanční policie. A to se již samozřejmě projevilo. To se projevilo tím, že došlo k meziročnímu poklesu zabavených prostředků souvisejících právě s touto finanční kriminalitou. Čili z toho pro mě vyplývá, že ta reforma, tak jak byla postavena, nejenže nahrává jenom určité úzké skupině občanů naší společnosti, ale dokonce nahrává, protože neobsahuje patřičná opatření proti nim, i právě té skupině zabývající se finanční kriminalitou.

Takže kdo má alespoň trochu smysl pro sociální spravedlnost, nemůže souhlasit a nemůže hlasovat pro to, aby tady tento zákon prošel do prvního čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Tejc. Připraví se pan poslanec Bublan. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo. Každý ví, že pokud má být jakákoli zásadní reforma, ať už je to reforma veřejných financí či reforma společnosti, úspěšná, tak musí mít podporu veřejnosti, ale především podporu hlavních politických sil, které zaručují, že tato reforma vydrží déle než jedno volební období. Jakou váhu však může mít reforma, která je postavena na podvodech? Na podvodu způsobeném lživou zprávou plukovníka Kubiceho, na podvodu s důvěrou vládě postavené na dvou přeběhlících, na podvodu s programem ODS, který není naplňován? Ukažte nám prosím, vážení kolegové z ODS, kde je ta vaše slibovaná tisícikoruna důchodcům, kde je ona 15% rovná daň, kterou dodnes maskujete tím, že skutečnou 23% rovnou daň nazýváte 15%. Říkali jste, že na reformě vydělají všichni. Předpokládám, že ti, kteří dodnes mají a platí daň ve výši 12 %, na reformě, po které budou platit daň 23 %, rozhodně nevydělají. Ukažte prosím dnes své billboardy se sestřičkami, hasiči a spokojenými rodinami. Ukažte, jaká čísla na nich budou po vaší reformě. Ukažte, zda ta čísla platí, anebo zda ta čísla platí s tou podmínkou, že před nimi bude znaménko minus.

Tato reforma obsahuje skutečně skvělá řešení. Zrušení vyplácení nemocenské pro první tři dny nemoci bude znamenat, že lidé budou přecházet chřipku a banální onemocnění a pak ta závažnější onemocnění budeme platit všichni a budeme zatěžovat státní rozpočet mnohem více, než kdyby tito lidé první tři dny nemoci nebyli nuceni přecházet.

Snižujete daň 5 nebo 10 procentům nejbohatších, abyste ji mohli zvýšit zbytku veřejnosti.

Často jste se veřejnosti snažili vnutit klišé, že levice dluhy dělá a pravice je splácí. V naší české realitě se však ukázalo, že to je naopak. Vy jste jako pravice a především za vlád ODS vytvořili v 90. letech bankovním socialismem a kuponovou privatizací stamiliardové dluhy, které levice, tedy sociální demokracie, musela splácet po celých osm let. A nyní tyto dluhy, které jste nadělali vy a které sociální demokracie splácela ze státního rozpočtu a vznikaly tak veřejné schodky, kritizujete. Opravdu férová kritika! (Potlesk poslanců ČSSD.)

ČSSD by mohla být jako opoziční strana cynicky klidná, neboť je jasné, že na reformě veřejných financí většina této společnosti prodělá. Mohli bychom být klidní, cyničtí a čekat, jak se vyvinou naše preference. My však nejsme cyničtí a klidní, neboť tato reforma, pokud projde, bude v mnoha věcech nevratná a bude znamenat konec solidarity a sociálního státu, který je běžný všude v Evropě. Proto od nás prosím nečekejte podporu této reformy. A nebudeme v žádném případě podporovat likvidaci sociálního státu, tak jak vy ji navrhujete.

Dovolte mi na závěr, abych podal procedurální návrh na prodloužení lhůty pro projednání návrhu o 20 dnů. A myslím si, že vzhledem k tomu, že tento návrh má nyní 46 norem, že ta lhůta na to, abychom měli možnost se s ním konkrétně seznámit před druhým čtením, je odůvodněná.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Slova se ujme pan poslanec Bublan, připraví se pan poslanec Šlajs.

 

Poslanec František Bublan: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a vážení kolegové, vážená vládo, dovolte, abych se i já svým způsobem podíval na připravovanou takzvanou reformu a řekl k tomu několik slov.

Já jsem si přečetl vyjádření známého francouzského sociologa a teologa, který popisuje solidaritu ve společnosti, a on trošku s nadsázkou mluví o tom, že každá společnost by si měla stanovit určité životní maximum. Ale říkám, je to s nadsázkou. Nicméně bez nadsázky mluví o tom, že každá společnost by měla mít stanoveno životní minimum respektu vůči lidské osobě. On říká - stačí pochopit, co je člověk, neboť v tom spočívá problém přirozeného práva. A to si myslím, že je zásadní takovou vstupní chybou autorů této reformy, protože ten pohled na člověka tam chybí.

Pan premiér, když uváděl návrh tohoto zákona, tak říkal: podívejte se na ta čísla. Jako na ta čísla se díváme už celý včerejší den a budeme se možná dívat i dnes, ale ta slova "podívejte se na člověka, podívejte se na tu naši společnost, co to s námi udělá, se všemi", tak to zde zaznívá pouze z jedné strany. Z té strany, která předkládá tuto reformu, to zatím nezaznělo. Musím ocenit pana poslance Hovorku, jeho včerejší projev byl skutečně dobrý a tam to bohudík zaznělo.

Při té příležitosti se trošku divím KDU-ČSL, že popírá jaksi takovou tu základní křesťanskou myšlenku solidarity. Připomněl bych podobenství o chudé vdově, která dala malý peníz do chrámové pokladnice a byla za to vyzdvižena nad těmi, kteří dávali větší peníz, ale z velkého bohatství.

Já se domnívám, že by skutečně narušení tohoto sociálního smíru mělo velký dopad na naši společnost. Dějiny nás poučují o tom, že většinou samozřejmě se zvyšují extrémní síly, že populistické strany mají větší tendenci nabývat na své velikosti. Zkrátka každá taková společnost potom na to doplatí.

Nechce se mi věřit a také tomu nevěřím, že by tvůrci této reformy zvláště v té daňové oblasti mysleli na sebe nebo na své známé a zvyšovali své vlastní příjmy. To skutečně jim nechci přidávat. Nicméně oni mají v úmyslu zlepšit ekonomický systém.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP