(15.50 hodin)
(pokračuje Orgoníková)

A kde jsou sliby vlády o respektování lidských a občanských práv? Kde je právo na ochranu zdraví, na důstojné stáří atd. atd. tak, jak je to obsaženo v Listině základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku? Ale co bychom chtěli po vládě, která získala důvěru tak, jak ji získala, a v jejímž čele je pan Mirek Topolánek, člověk, který vyhrožuje občanům a svým chováním nám nedělá radost! Co bychom chtěli po vládě, jejíž vicepremiér čelí podezření z korupce! Říká se, že každý stát má takovou vládu, jakou si zaslouží. Pak se tedy ptám: Co jsme komu udělali?

A závěrem. Je to deset let, kdy ODS spolu se svými satelity KDU-ČSL a dalšími předkládala balíček úsporných opatření. Tehdy padla vláda. Co nám přinese letošní batoh ODS opět s KDU-ČSL, a tentokrát bohužel farizejskými zelenými, ještě uvidíme. Vyplývá z toho však jedno: ODS neumí vládnout, ať už to provádí s kýmkoliv. No zkrátka, vládnout se musí umět!

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Rath, poté pan poslanec Votava.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, po krátké poradě, když jsme viděli ty zde prořídlé lavice vládních poslanců, kteří zde chybějí, a členů vlády, tak navrhujeme procedurálně hlasovat o přerušení tohoto bodu na 30 dnů. Prosím, abyste jako o procedurálním návrhu přistoupila k hlasování neprodleně.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, pane poslanče. Pokusím se, tak jak je obvyklé, přivolat poslance a poslankyně do sněmovny.

S procedurální poznámkou se hlásí pan ministr Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo a děkuji i panu poslanci Rathovi za tuto velmi závažnou procedurální připomínku i návrh. Myslím si, že to má velkou relevanci. Poslanecký klub KDU-ČSL si potřebuje prodiskutovat tento návrh, proto jménem poslaneckého klubu prosím o přestávku na 20 minut. (Námitky v sále, že o procedurálním návrhu se hlasuje neprodleně.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O procedurálním návrhu se hlasuje sice bez rozpravy, ale současně je mojí povinností vyhovět žádosti poslaneckého klubu KDU-ČSL.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Poslanecký klub hned teď v prostorách klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vyhlašuji přestávku. Pane ministře, zopakujte mi ještě jednou prosím, na jak dlouhou dobu jste žádal.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dvacet minut - 16.10. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, takže se sejdeme v 16.10 a budeme hlasovat o procedurálním návrhu, tak jak jej přednesl pan poslanec David Rath.

 

(Jednání přerušeno v 15.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP