(15.40 hodin)
(pokračuje Dimitrov)

V přímém rozporu s proklamovaným záměrem snižování rozpočtového deficitu je však i řada dalších opatření, kterými se jednotliví koaliční partneři snaží přiblížit svým volebním slibům a které proti současnému stavu otevírají riziko dalších výdajových kroků. Nabízí se tak otázka: Má tato vláda opravdu zájem o nápravu veřejných financí, nebo se jedná o druhé kolo rozdělovacího a přerozdělovacího procesu ve společnosti? To první probíhalo pod vedením ODS do druhé poloviny devadesátých let a skončilo pro drtivou většinu našich občanů fiaskem. Dnes stejná strana přichází se svými koaličními přílepky s mechanismem výrazného snížení daní u nejvyšších příjmových a majetkových skupin obyvatelstva, které v absolutním korunovém vyjádření dosáhnou nejvyššího efektu, přičemž posun v nepřímých daních se těchto skupin na rozdíl od ostatního obyvatelstva téměř nedotkne.

K tomuto cíli pak slouží i jednostranná manipulace s argumenty, kdy například fakt, že jsme s daňovou kvótou výrazně pod úrovní průměru Evropské unie, je zastírán daty za OECD se zápočtem rozvojového světa, kde jsou daně extrémně nízké spolu s vysokým stupněm chudoby. V této souvislosti si dovolím připomenout skutečnost, že dosud patříme v ukazateli míry chudoby do popředí vyspělého civilizovaného světa. Jak dlouho ještě pod nynější vládou a jejím deformním úsilím v oblasti veřejných financí a dalších chystaných opatření, toť nepříliš obtížná otázka.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi na závěr přednést vlastní stanovisko k předloženému návrhu. Navrhuji zamítnutí vládního návrhu zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, sněmovní tisk 222, v jiném případě o prodloužení lhůty jeho projednávání ve výboru o 30 dnů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní vystoupí paní poslankyně Hana Orgoníková, připraví se pan poslanec Votava. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Hezké odpoledne. Vážená paní předsedající, já bych vás požádala, abyste vyzvala buď předsedu vlády, nebo některého z místopředsedů, aby se zúčastnili zasedání.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, učiním tak. Neviděla jsem přes pultík nepřítomnost, takže tímto prosím předsedu vlády, resp. některého z místopředsedů, aby se dostavili do prostor našeho jednacího sálu a neohrožovali tak plynulý průběh našeho již tak náročného odpoledne.

Uděláme kratičkou přestávku, a to do 15.45 hodin, abych dala v průběhu dvou minut šanci některému z pánů, aby se dostavil do prostor Poslanecké sněmovny.

(Po chvilce.)

Prosím paní poslankyni Orgoníkovou, aby se ujala slova. Děkuji.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedající, vážený pane předsedo vlády, děkuji, že jste přišel.

Vážení kolegové, vážené kolegyně, na pořad jednání Sněmovny se dostal dlouho očekávaný návrh takzvané reformy veřejných financí koaliční vlády. Reformy, která vyvolala rozruch ještě mnohem dřív, než vůbec spatřila světlo světa. Modrá šance, ODS plus, magické kolečko na výpočet mzdy. Těmito věcmi před volbami v roce 2006 lákala ODS voliče k volebním urnám. Po roce však vidíme, jaká je situace doopravdy. Modrá šance je spíše modro-černo-zelená, ODS plus ano, ale plus pouze pro pár procent obyvatel, pro ostatní však výrazné minus. A magické kolečko? To už pod nánosem prachu není ani vidět a nikdo si na něj ani nevzpomene. Bohužel ani samotní zástupci strany, kteří se jím oháněli, kde to jen šlo.

Pokud pan premiér Topolánek ve svém nedávném vystoupení řekl, že měl lidi víc strašit, aby uznali, že jsou jeho reformy nutné, tak já říkám, že jsme to měli být my, kdo měli více varovat před vámi, pane premiére. Reforma, která má získat podporu díky strašení, je reforma špatná. Navíc dělá z většiny obyvatel České republiky jen pokusná morčata vašich některých ministerských alchymistů.

Stále všechny ujišťujete, že na reformách nikdo neprodělá ani neztratí. Ministr financí hojně ukazuje grafy, které všem zaručují zvýšení příjmů. To, že u někoho je to doslova pár korun a u někoho desetitisíce, to už není zase tak důležité. To, že většinu z toho, co občan "získá", bude muset občan vydat kvůli jiným reformám, např. ve zdravotnictví, už také nepovažujete za důležité. Ministr zdravotnictví Julínek už občanům pomalu začíná vzkazovat, že bez peněz lézt nejen do hospody, ale ani do ordinace svého lékaře nelze, a to včetně dětí a důchodců.

Ve své smlouvě ODS s občany před volbami jste slíbili, že vrátíte rodině její důstojné místo ve společnosti a vytvoříte prostor pro posílení mezigenerační solidarity. Jaká je realita? Přesný opak. V reformě rapidně snižujete mateřskou i porodné, daňové změny a reformy ve zdravotnictví dopadnou právě na důchodce. To je ta vaše mezigenerační solidarita?

Já vás za sebou slyším, pane premiére, jak říkáte "kecy, kecy". Já si myslím, že byste se měl maličko ovládat, protože každý nějak mluvíme a každý máme nějaký názor.

Je asi zbytečné hledat tu tisícovku navíc, kterou jste ve smlouvě slíbili důchodcům.

Podtrženo a sečteno, reforma vylepší rodinné rozpočty jen těm, kteří to zas až tak nepotřebují. A co ti ostatní?

Tady bych chtěla připomenout, že z pohledu Evropské unie v oblasti sociální soudržnosti Evropská komise poukázala na to, že v zemích Evropské unie existuje velké riziko, že část obyvatel upadne do chudoby a bude vyčleněna ze společnosti. Proto Evropská rada ocenila, že členské státy připravily národní akční plány, kterými se má znatelně omezit riziko chudoby a sociálního vyloučení do roku 2010. Národní akční plán České republiky byl vytvořen v roce 2004 za naší vlády a mám vážné obavy a vážné důvody se domnívat, že cíle, které v něm byly vytyčeny, nebude možné v důsledku této vládní reformy dodržet a hranice chudoby se v České republice zvýší.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP