(11.10 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, pan premiér a pan ministr financí Kalousek se dopustili logické chyby. U pana premiéra mě to nepřekvapuje, protože v logice nikdy nebyl moc silný v kramflecích, u pana ministra financí mě to trochu mrzí, protože si myslím, že je trochu větší formát.

Ta logická chyba je přece v tom, že tady se nikdo nevyviňuje, nebo neobviňuje, tady v podstatě je otázka veřejnosti velmi závažná, zda mnoho miliard nebylo investováno nesmyslně, zda nebyl vybrán chybný systém, který bude muset být transformován za mnoho miliard na jiný systém, zda výběr byl čestný, transparentní a férový. To jsou přece otázky. Tady nejde o to, jestli Rathovi se něco doručí nebo nedoručí, nebo Rath hlasoval tak či onak. Tady jde o to, najít férově odpovědi na otázky, které pokládá veřejnost.

Já bych prosil prostřednictvím předsedajícího, aby premiér se zdržel za mými zády svých obvyklých sprosťáren. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan premiér Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já se obvykle zdržuji veřejných osobních komentářů, ale je dobře, abyste slyšeli, co jsem řekl: Řekne-li David Rath slovo férově, naskáčou mi na zádech pupínky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Pleva, potom pan poslanec Šimonovský a pan poslanec Rath.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem se trošku vyděsil, když zde hovořil bývalý premiér, protože jestli vláda vládla tak, že výběrové řízení za 22 miliard vlastně premiéra nezajímalo a o podrobnostech se dozvídal až několik měsíců později, pak je to opravdu velmi nedobrá vizitka bývalé vlády.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Rath, potom pan poslanec Jandák.

 

Poslanec David Rath: To jsou takové krátké skeče spíš na pobavení této Sněmovny.

Pane premiére, máte nepochybně pravdu, protože vy jste arbitrem nejenom elegance, ale arbitrem slušného chování. Určujete, jak tedy má vypadat, že se plazí jazyky, dělají různá gesta, takže z vašich úst obdobná hodnocení skutečně beru jako velké školení slušného chování. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Faktická poznámka pan poslanec Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážený premiére, vážení kolegové, já bych chtěl jenom prostřednictvím pana předsedajícího vzkázat, že my jsme věřili svým koaličním partnerům. (Smích v sále.) Nevím, proč se smějete - vás to teprve čeká, kolegové!

Ale já jsem chtěl poprosit o jinou věc. Já vím, že se nám naplnily galerie, ale chtěl bych poprosit: Nedělejme jim divadlo, jde tu o jádro pudla, pojďme se rozhodnout, zda vytvoříme komisi, nebo nevytvoříme komisi. Já myslím, že tady bylo jasně řečeno, že nemáme co tajit, vy nemáte co tajit, pan Šimonovský, nikdo nemá co tajit, tak to odtajněme. A pojďme se rozhodnout a pojďme na jiné body.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan poslanec Šimonovský. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Pane předsedo, nereaguji na tyto výzvy, ale chtěl jsem nabídnout a chci vás ujistit, že všechny dokumenty jsem ochoten předložit hospodářskému výboru. Tam je parita deset na deset poslanců, tam si o tom můžeme popovídat, všechny dokumenty seřadit a říci si, jestli vláda stála stranou, nebo jestli stranou nestála. Myslím si skutečně, že to je asi vhodná půda pro všechna odstranění veškerých pochybností a domněnek, a každý poslanec potom z hospodářského výboru může referovat ve svých klubech. Bohužel se zdá, že jednotliví delegovaní zástupci do jak řídícího výboru, tak výběrové komise, kteří byli delegováni i z Úřadu vlády, tak asi neinformovali své vrcholné představitele a nechávali si své informace pro sebe a možná pro své potomky.

Navrhuji vám, abychom ukončili tuto debatu, a jsem připraven hospodářskému výboru všechny tyto dokumenty předložit a můžeme si o tom v klidu popovídat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ještě se přihlásil pan poslanec Paroubek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, vždycky je dobré si nechat naposled ten nejzávažnější argument. Já si vzpomínám, jak v té veřejné debatě, kterou jsem vedl v televizi s tehdejším předsedou KDU-ČSL, tak na schůzi vlády, a jsou o tom záznamy, jsem vyzval pana ministra dopravy, aby pokud se nedomnívá, nebo pokud se tedy domnívá, že to výběrové řízení neproběhlo lege artis, ať ho zruší. Na to jsou svědci, na to jsou záznamy. U toho byli statisíce televizních diváků.

Pane ministře, pokud jste si myslel, že je lege artis, tak jste ho nechal, a my jsme o tom přece jako členové vlády nemohli vědět ty detaily, které jste znal vy. Takže prosím v tuto chvíli vy první byste měl mít zájem na tom, aby se všechno, co je potřeba, zveřejnilo, aby o tom všechno, co je možné, věděla česká veřejnost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Žádnou přihlášku do rozpravy nevidím, rozpravu končím. - Takže ještě jsem tedy neukončil všeobecnou rozpravu. Pan poslanec Šimonovský s faktickou.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Znovu tvrdím, že příprava byla lege artis, říkal jsem to ve svém slově a na tom trvám. Říkám znovu, že vyšetřovací komise, která bude prověřovat, zda posouzení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, správního soudu a Evropské komise jsou lege artis, je podle mě nedůstojná a nesmyslná.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže teď končím všeobecnou rozpravu. Se závěrečným slovem pan předkladatel nebo zástupce navrhovatelů Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, členové vlády, paní a pánové, já si dovolím v závěrečném slově neshrnovat to, kolik vystoupilo lidí, ale jenom dvě základní poznámky.

Za prvé. Důvody, proč nemá být komise, které řekl pan premiér, přece nejsou v tom, že to vyšetřuje policie. Já jsem žádnou z těch čtyři otázek nestanovil do toho směru, kterou vyšetřují orgány činné v trestním řízení. Ani bych si to nedovolil, protože si vážím jednacího řádu Poslanecké sněmovny a tento důvod nemohu brát od pana premiéra jako validní. Ani nejsem ochoten říkat dopředu o někom, protože ctím presumpci neviny, že udělal něco takovým způsobem, že je za to ho potřeba potrestat. Nechť to opravdu činí vyšetřovatelé, policie, státní zastupitelství a o těchto věcech rozhoduje soud.

Druhou věc, kterou bych si nedovolil - zpochybňovat rozhodnutí ústředních orgánů státní správy, případně soudních instancí, které o tom rozhodovaly. To ale také není ani v jedné z těch čtyř otázek toho hlavního zaměření vyšetřovací komise. Nezpochybňuji rozhodnutí správního soudu, ale přece ona návratnost vložených prostředků do zvoleného způsobu řešení výběru výkonového mýta je politickou záležitostí, kterou má řešit právě vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny. To přece je smyslem práce.

Nebudu připomínat, co jsme šetřili ve vyšetřovací komisi pro vyšetření okolností pádu IPB, a bývalý předseda vyšetřovací komise tady sedí a ví, že tam to bylo něco jiného. Tam ta hrana mezi vyšetřováním policejním a vyšetřováním této komise byla opravdu, ale opravdu ostrá.

Jiná věc je, že životnost současného systému a saldo nákladů a výnosů zvoleného řešení je politickým problémem. A proto je podle mého soudu důležité, aby tato vyšetřovací komise vznikla a odpověděla na ty otázky nejen kvůli tomu, že to chce veřejnost, ale je potřeba, abychom si my sami odpověděli, jestli výběrová řízení, která činí stát a dělá je za peníze daňových poplatníků, jestli ta výběrová řízení naplňují to, že se chováme jako řádní hospodáři.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP