(11.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Otázka presumpce viny nebo neviny. Ano, já jsem a ctím osobně vždycky presumpci neviny, nicméně byli jste to vy, kteří jste často útočili na tehdy vládní strany a volali je k odpovědnosti celkem správně, protože rozdíl asi trestněprávní presumpce neviny a politické presumpce neviny, to jsou asi dvě poměrně rozdílné věci. První souvisí s trestním právem a druhá souvisí s politickou kulturou.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Další faktickou poznámku pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, vaším prostřednictvím opět k panu kolegu Rathovi. Já samozřejmě nevím, protože vy jste samozřejmě nebyl od začátku ve vládě, jestli ta zadávací kritéria byla v době, kdy vy jste konkrétně seděl ve vládě. Nicméně rozhodla o tom vláda sociální demokracie. Vláda rozhoduje ve sboru a má také kolektivní odpovědnost. To prostě je neoddiskutovatelné. Pokud to tak nechcete, musíte změnit ústavu. To ovšem nejde usnesením Sněmovny.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Další faktickou pan poslanec Šimonovský.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Ano, z té poznámky pana kolegy Ratha to vypadalo, jako kdyby se vláda distancovala od toho projektu. Musím zde prohlásit, že k tomu elektronickému mýtnému existuje zhruba deset usnesení vlády, a schválení zadávacích parametrů patří mezi usnesení, které vláda schválila.

Nezlobím se ani na pana doktora Ratha, že mu neslouží paměť dobře a že si popletl asi nějakou jinou komisi. Z výběrové komise neodvolal žádný ministr žádného svého zástupce, takže komise fungovala až do konce. Pouze jeden po skončení posledního jednání komise prohlásil, že se cítí podjatý, a nepodepsal závěrečné prohlášení.

Tolik je tedy pravda a určitě se dá doložit. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S řádnou přihláškou pan poslanec Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já jsem byl tak trošku na vážkách, jestli ta vyšetřovací komise má nějaký smysl, nebo nemá. Teď už si myslím definitivně, že ten smysl má. Já se domnívám, že je kompetencí příslušného ministra, aby tyto věci řešil. Já jsem takto vystupoval od samého začátku, když jsem byl předsedou vlády. Nikdy vláda neschválila zadávací podmínky ani nikdy neschválila výsledek výběrového řízení. To byla kompetence ministra dopravy.

Já jsem v tomto směru také hovořil,, a lze najít přepisy mých vyjádření, v debatách s tehdejším předsedou KDU-ČSL, což viděly statisíce lidí v přímém přenosu. Takže já si myslím, že tady není možné přenášet svoji odpovědnost na někoho jiného. Platí kompetence členů vlády. Není věcí premiéra ani vlády, aby do toho zasahovali.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Rath, potom pan poslanec Šimonovský. Dobře, obráceně. Takže pane poslanče, pan poslanec Rath vám dává přednost. Máte slovo.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Pane předsedo, znovu prohlašuji, že zadávací parametry schválila vláda a je na to usnesení vlády. Mohu ho doložit. A nezlobím se ani na pana expremiéra, že si to nepamatuje. Těch věcí ve vládě bylo mnoho. Skutečně všechny důležité dokumenty schválila vláda. Je pravdou, že vlastní zadání, které je vysoké asi půl metru, vláda velmi rozpačitě na uzavřeném zasedání, které si pan premiér vyžádal, tak se k němu nevyjádřila, protože říkala, že to je nad síly jednotlivých ministrů toto zadání přečíst. Dříve nemohlo být k dispozici, protože podle soutěžního řádu a pravidel nesmí nikdo z potenciálních účastníků vidět tuto zadávací dokumentaci.

Takže podle mého názoru vláda vždy postupovala ve sboru, rozhodovala o řídícím výboru a delegovala tam jednotlivé zástupce. Já svou kompetenci a odpovědnost přijímám, ale byl jsem samozřejmě ve svých rozhodnutích determinován tím, co chtěla vláda a jednotliví zástupci delegovaní ministerstvy.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S další faktickou se přihlásil pan poslanec Rath. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Myslím, že průběh té debaty jednoznačně potvrzuje to, že by bylo dobře mít komisi, která by objektivně seřadila v časovou osu, o čem kdo rozhodl a jak, protože vláda v žádném případě nerozhodovala o tom, kdo byl vybrán. V žádném případě nerozhodovala o tom, jak bude vypadat smlouva s ním podepsaná. V žádném případě nerozhodovala o tom, ani nevěděla o tom, že tam je nějaký dodatek. A já si pamatuji, a doufám, že to potvrdí bývalí členové vlády, že z té výběrové komise odešel člověk jmenovaný Ministerstvem práce a sociálních věcí a Zdeněk Škromach o tom na zasedání vlády informoval. Čili já jsem měl na mysli přesně tuto věc.

Čili myslím si, že už z tohoto důvodu, protože přece jenom, jak je vidět, paměť je věc ošidná, je dobře, aby se ty věci seřadily, daly na stůl, probraly a byl z nich jasný výsledek pro veřejnost. Jak říkám, nechci zde sklouzávat do planých klišé, že kdo má čisté svědomí, tak se nemusí ničeho obávat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan premiér Topolánek. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vím, že nakonec rozhodneme hlasováním, ale já jsem taky až do vystoupení Jiřího Paroubka měl pocit, že ta komise je zbytečná. Ale když vidím, jak dojemným způsobem se Jiří Paroubek a David Rath snaží vyvinit z rozhodování tehdejší vlády, a nepochybuji o tom, že taková záležitost musela být předmětem rozhodování vlády, pokud nebyla, tak už to je samo o sobě podivné, až jsem si říkal, že by asi nebylo špatné tu věc vyšetřit.

Přesto se domnívám, že v té situaci, kdy se teprve vyhodnocují výsledky, kdy jsme po nástupu nové vlády zachránili projekt, který byl ohrožen, se teprve vrátíme k tomu, jestli bylo dobře, nebo nebylo dobře ten systém vaší vládou - prostřednictvím předsedajícího vzkazuji Jiřímu Paroubkovi - rozhodnout. Myslím si, že ta komise je nesmyslná, proto pro ni nebudu hlasovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan ministr financí pan ministr Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane předsedo, dámy a pánové, já souhlasím samozřejmě s panem poslancem Rathem, že paměť je věc ošidná a je potřeba ji oživit. Ale myslím si, že k tomu, co usnesla nebo neusnesla vláda, není potřeba zřizovat vyšetřovací komisi. Já bych chtěl požádat Úřad vlády, ať doručí panu poslanci Rathovi chronologicky seřazená usnesení vlády týkající se elektronického mýta, a vyjde to neskonale levněji než dvacetitisícový měsíční příplatek pro předsedu vyšetřovací komise.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se z místa přihlásil pan poslanec Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážený pane předsedo vlády, já jsem se zájmem poslouchal pana předsedu vlády v té části vystoupení, kdy hovořil o odpovědnosti sociálnědemokratické vlády.

Pane předsedo, přece i kdybyste byl o tom přesvědčen, že je to odpovědností sociálnědemokratické vlády nebo jejího předsedy, tak byste si nenechal ujít takové sousto a takovou příležitost. Takže vás prosím, protože nevinnost se nemusí obávat veřejného dohledu, hlasujte pro zřízení takovéto komise. Já budu jenom rád a budu vám velmi vděčen, protože se ukáže, že platí kompetence členů vlády. A kompetence ministra dopravy byla zajistit tuto věc ve své pravomoci. A není žádný problém najít jak poslední usnesení vlády, které se touto věcí zabývalo, které vzalo na vědomí výsledek výběrového řízení.

My jsme, a to tady prohlašuji, nebyli informováni ani o dodatku nějaké smlouvy. Já jsem to s úžasem zjistil o mnoho měsíců později včetně tedy toho řekněme kontroverzního obsahu tohoto dodatku. Takže pojďme se na ty věci podívat a já se toho nikterak neobávám. Já myslím, že by první, kdo by měl vyzvat ke zřízení takové vyšetřovací komise, měl být pan ministr dopravy. Pokud se ovšem nemá čeho obávat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP