(10.50 hodin)
(pokračuje Korytář)

Ale to je řada otázek, které není potřeba v současné chvíli jmenovat. Myslím si, že jako poslanci máme nárok v celé této kauze, která pořád je určitým tématem, a není to téma, že bychom hledali podvod nebo podvodníky, ale je to téma, které je potřeba vyjasnit. A je docela možné, že uzavřeme celé to vyšetřování tím, že vše je v pořádku, a budeme pokračovat v krocích, které jsou v současné době uzavřeny ve smlouvě s firmou Kapsh.

Tolik bych chtěl jenom dodat pro podporu toho, aby tato vyšetřovací komise mohla jednat a mohla předložit Poslanecké sněmovně závěry ze svého jednání. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále jsem evidoval přihlášky pana poslance Hojdy a pana poslance Ratha. Nyní vystoupí pan poslanec Hojda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane premiére, dámy a pánové, já nebudu vystupovat dlouze. Chtěl bych reagovat na některé informace, které zde byly podány.

Za prvé bych jenom chtěl říci, že jsem rovněž přesvědčen o tom, že zřízení komise by nemělo být politickým aktem, ale doopravdy aktem objasnění těch skutečností od samého počátku až po to finále a po to, co vlastně můžeme očekávat od dalších postupů z hlediska zpoplatnění a z hlediska mýtného jako takového. Já se domnívám, že když si vezmeme například vyšetřovací komisi k Unipetrolu, to bych chtěl reagovat na vystoupení pana premiéra, řekl to i můj předřečník kolega Korytář, nejedná se o vyšetřování případných kriminálních činů, to doopravdy nepřísluší této komisi, ta může snad na to jenom upozornit. Nejedná se o to, aby tato komise přezkoumávala rozhodnutí správních orgánů a správních soudů - případně, to si myslím, že této komisi nepřísluší. Této komisi v každém případě přísluší zhodnotit, jak, zdali včas bylo všechno připraveno, jakým způsobem. Zdali podmínky, které byly dány pro výběrové řízení, byly korektní, zdali tam nebyly určité záměry. Bylo tady řečeno i ve vystoupení pana Šimonovského, exministra dopravy, že televize vysílala některý nekorektní pořad, a já si myslím, že právě vyšetření a závěry této komise by utnuly tyto možné spekulace, které se objevují jak v tisku, tak v rozhlase a televizi.

Chtěl bych reagovat na jednu informaci, která tady byla podána, a myslím si, že bychom čísly neměli tolik operovat, dokud nejsou zcela prověřená. Číslo 420 milionů, které byly vybrány na mýtném v lednu letošního roku - jenom bych chtěl říci, že proto, že všechny prostředky jsou převáděny na Státní fond dopravní infrastruktury, tak ke včerejšímu datu bylo převedeno na účet Státního fondu dopravní infrastruktury necelých 150 milionů. Je to možná způsobeno tím, že někteří dopravci mají větší dobu splatnosti. Ale může to být také způsobeno tím, že systém zcela nefunguje, a až teprve zřejmě v březnu, nebo až auditorská firma, která přesně zhodnotí, jaký je tok peněz, jaká je vymáhatelnost, zdali nejsou některé platby a některá čísla tak trošku vymyšlená, se dozvíme tato čísla a teprve v březnu nebo koncem března budeme moci konstatovat, že to, co předpokládá i státní fond, to, co je napsáno v plánu, bude skutečně vybráno. Zatím to tak není, zatím je tam necelých 150 milionů. Čili neměli bychom operovat číslem 420 milionů, když to nemáme ještě ani černé na bílém.

Všechno. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále v rozpravě vystoupí pan poslanec Rath. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedo, pane předsedo vlády, dámy a pánové, já bych nechtěl začínat nějakým laciným klišé charakteru, že kde je čisté svědomí a kde nejsou žádné problémy, tak se nemusíme žádného vyšetřování bát. Takto laciný bych skutečně nechtěl být. Ale chtěl bych upozornit na několik zásadních věcí.

Předně média skutečně otázku mýtného rozehrála velmi široce a položila celou řadu zásadních otázek. Ty otázky dopadají na všechny, kteří byli zúčastněni toho procesu, a nejsou nikterak příjemné. Protože tak jak to média prezentují, tak je skutečně vážné, podle nich, podezření minimálně na nestandardní, či dokonce i jiné, vážnější motivy chování a rozhodování. Myslím si, že Poslanecká sněmovna má povinnost v takové chvíli, pokud média široce otevřou takovýto problém, který má rozsah, jaký má, přispět určitým svým dílem k objektivizaci těch informací. Lhostejno na tom, co si myslí média, bychom měli přispět skutečně k objasnění pravdy, pokud na to síly Poslanecké sněmovny stačí.

Já sám musím konstatovat, že tento problém byl opakovaně ještě ve stadiu, kdy se o něm rozhodovalo, probírán minulou vládou. Já jako člen té vlády jsem nebyl jediný, který měl k těm věcem určité pochybnosti už tehdy, jednak ke způsobu toho výběrového řízení, a nebyl jsem sám, byla i jiná ministerstva, která dokonce stáhla lidi z výběrové komise právě kvůli těmto pochybnostem, jednak jsme jako členové kabinetu měli pochybnosti i k vybranému systému, to znamená k tomu, který byl zvolen. Proto vláda opakovaně, dokonce při tom, když byla sdělována informace, čili byla žádána Ministerstvem dopravy o nějaké stanovisko nebo vzetí na vědomí postupu výběru firmy na zajištění mýtného, odmítla byť tuto informaci vzít na vědomí. Což se tedy málokdy stává, protože leckdy vláda i hlasováním třeba nějaký materiál vezme na vědomí. Právě proto, že jsme měli řadu velkých pochybností, ale respektovali jsme, že je to plně v kompetenci ministra dopravy a Ministerstva dopravy, tak jsme jako vláda do toho nezasahovali ani v tom pozitivním, ani v tom negativním smyslu. Tudíž toto nebylo v žádném případě rozhodnutí vlády. Dokonce vláda, jak jsem zdůrazňoval, to odmítla vzít i na vědomí. Tedy způsob výběru provozovatele a tvořitele toho elektronického mýtného.

Čili z toho titulu já osobně, a myslím, že i řada dalších členů bývalého kabinetu bychom přivítali nějaké další objektivní vyšetřování, které by buď potvrdilo obavy veřejnosti, nebo je pomohlo rozptýlit. Já sám bych byl velmi rád, kdyby Poslanecká sněmovna tomuto volání veřejnosti vyšla vstříc a splnila po mém soudu svoji povinnost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S faktickou poznámkou pan poslanec Pleva. Jiné přihlášky neeviduji. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, já bych chtěl vaším prostřednictvím vzkázat panu exministru Rathovi, že pokud to neví, tak vláda rozhoduje ve sboru. Pokud vláda ve sboru rozhodla zadat parametry, které splňoval v podstatě jenom mikrovlnný systém, tak teď žádná jeho vyjádření ho nezbavují odpovědnosti, ve vyšetřovací komisi se určitě bude vyšetřovat i jeho hlas ve vládě a samozřejmě také premiéra, který za vládu zodpovídá.

A ještě pro spravedlnost, abych neútočil jenom na jednu stranu, nebo abych neopravoval, ne útočil, ale opravoval jenom jednu stranu, na druhou stranu je třeba dodat, že zmíněná reportáž, o které zde hovořil pan bývalý ministr Šimonovský, za ni byla sice uložena pokuta, ovšem není pravomocná, protože o pravomocnosti této pokuty rozhodne až soud. Myslím, že bychom měli ctít presumpci neviny ve všech oblastech.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Já chápu, že pan poslanec kolega Pleva ví všechno nejlépe a seděl na té vládě a všechno poslouchal a ví, jak vláda rozhodovala nebo nerozhodovala. Mohu vás ubezpečit, že o tomto vláda, pokud jsem já byl jejím členem, ve sboru nerozhodovala. Což je jednoznačně dokazatelné. Prostřednictvím předsedajícího - můžete si o tom myslet co chcete, ale nezlobte se, pane poslanče, prostřednictvím předsedajícího, vy jste na té vládě neseděl, tak to tady nic vyprávějte. Já říkám, že v kabinetu, kde jsem seděl já, se o ničem takovém nerozhodovalo a odmítali jsme se vůbec o tom bavit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP