(14.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Toto bych podtrhl: že se prokázalo, že odposlechy v České republice jsou aplikovány zcela v souladu s právním řádem České republiky. Samozřejmě se musíme ptát, jestli zákon je zcela v pořádku, ale to je pak věcí vlády a Poslanecké sněmovny, aby případně navrhla úpravu tohoto zákona, pokud s ním není spokojena.

Já jsem spokojen s tím, že odposlechy v České republice jsou používány zákonným způsobem. V té souvislosti mi ale přijde minimálně na hraně zákona, a opět bych se chtěl zeptat pana ministra vnitra, jak je to možné, že ministr vnitra Langer zasahuje do probíhajícího vyšetřování, a navíc vyšetřování, které se týká jeho osoby. To je flagrantní záležitost! Já tady ocituji to, co říkal pan ministr vnitra na tiskové konferenci: zajistím, že odposlechy budou ukončeny - tedy vyšetřování jeho osoby.

To není vyšetřování na podkladě trestního oznámení jen Jiřího Paroubka. Trestní oznámení jsem například podával i já a devět dalších osob, stejně tak jako pan Langer podával trestní oznámení na mě ve věci uvalení nucené správy na VZP, a měl na to plné právo. Já jsem v pozici vyšetřované osoby a je dobře, že se to prošetřuje. On je v jiné věci, kdy zcela záměrně, a je to natočeno televizí, viděl to celý národ, nechal utajované materiály k dispozici novinářům zcela záměrně. - Já vás nepodezírám z demence, pane ministře, že jste to zapomněl díky této diagnóze. Tu rozhodně nemáte. Takže jste to nechal naprosto záměrně. Minimálně jste se potenciálně a podle mého soudu dopustil dvou trestných činů. Za prvé je to ohrožení utajovaných skutečností a za druhé je to neoprávněné nakládání s osobními údaji.

Tady jsme svědky, že člověk, který se stane ministrem vnitra, se naprosto neuvěřitelným způsobem snaží zastrašit policii, zastavit vyšetřování své osoby, ve kterém figuruje jako osoba podezřelá. Slovy Járy Cimrmana, jste stejně jako já, pane ministře, v pozici sprostého podezřelého. (Veselost v sále.) Ovšem na rozdíl od všech ostatních sprostých podezřelých vy se snažíte své podezření, a já se domnívám, že je oprávněné, protože jsem to viděl v televizi, jak jste to tam nechal, jak jste byl nadšen, že si vaše utajované materiály lidé od novin a z tisku natáčejí, takže vy na rozdíl od ostatních sprostých podezřelých máte šanci svoji kauzu zamést pod koberec. Styďte se!

Konečně i o tom svědčí celá tato věc. To není o tom, že by nějaká minulá vláda nechala někoho fízlovat, jak se celkem řekněme ne moc bystře domnívá současný pan předseda vlády. Ale prostě jde o to, že vy jste to rozehrál osobně, bohužel váš předseda vlády vám na to skočil jako nevím co na co (veselost v sále), abych nebyl obviněn z nějakého hulvátství. Já mám takový pocit, že vy jste trošku i obloudil vašeho pana předsedu vlády a hrajete si s ním trošku jako kočka s myší. On vám to prostě zbaštil. Vy jste ten, který jste volil velmi opatrné formulace. On do toho jak slon v porcelánu šlápl s tím fízlováním. A jediným vaším cílem je znemožnit dovyšetření vašich potenciálních trestných činů. Jsme jedna z mála demokratických zemí, které mají v čele ministra vnitra, který je v pozici podezřelé osoby ze spáchání trestných činů. Ještě navíc ten člověk se nestydí jaksi zneužívat řekněme ne úplně stoprocentní duševní kondice svého nadřízeného (veselost v sále) a vmanévrovat ho do takovýchto her. Myslím, že tomu musíme věnovat skutečně velkou pozornost, protože je to precedentní záležitost, aby ministr vnitra ovlivňoval živé probíhající kauzy trestního vyšetřování, které se týkají přímo jeho osoby.

Dámy a pánové, ještě bych chtěl upozornit na jednu důležitou věc, a tou je to, co tady také zaznělo: zásahy vlády do nezávislosti soudů. Já si o soudcích leckdy také nemyslím nic pochvalného, ale co budu vždycky ctít, že je to jeden z pilířů demokracie, který prostě jiné pilíře nesmí, podtrhuji nesmí, nějakým způsobem omezovat. Pokud politická moc začne zasahovat do nezávislé moci soudní, ať si o ní myslíme cokoliv, a mnohdy i právem, tak v tu chvíli si zaděláváme na veliký problém. Já bych velmi žádal, aby vláda a členové vlády volili opatrná slova při zastrašování soudců při jejich rozhodování, byť se to týká odposlechů a povolování odposlechů.

Drobná vsuvka. Jsem rád, že pana předsedu vlády v nějakém bufetu našli. (Veselost v sále.)

Dámy a pánové, ze všeho, čeho jsme byli dnes svědky, tedy z přečteného Almerova dopisu i z vyjádření nejvyšší státní zástupkyně, je jasné, že minulá vláda nezasahovala a i těžko mohla zasahovat, i když myslím si, že při schopnostech pana ministra Langera se za pár týdnů můžeme stát svědky toho, že dokáže do věcí zasahovat, jako teď dokázal, že dokáže zasahovat i do svého spisu, kde je veden, jak jsem říkal, "jako podezřelý ze spáchání trestného činu".

Takže vidíme, že tady pan předseda vlády Topolánek ustřelil. Myslím si, že se stal obětí svého ministra vnitra, který ho do toho šikovně vmanipuloval. Myslím si, že by bylo teď skutečně na místě se za to omluvit, říci, že jste to přehnali. Ideální by bylo, kdybyste odstoupili, ale myslím si, že příští týden stejně nedostanete důvěru, tak proč se ochuzovat o řekněme další jednací dny Sněmovny.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Šedivá. Připraví se pan poslanec Tejc. S faktickou poznámkou pan ministr Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Vážený pane předsedo, já jsem jeden z mála poslanců z pravé části politického spektra, který vydržel poslouchat výlevy pana Ratha. Trošku se divím panu premiérovi Topolánkovi, že se v průběhu jeho projevu vrátil do lavice, která mu náleží, protože podle mého soudu měl raději zkonzumovat ještě pár chlebíčků, byť možná nakažených salmonelou, než poslouchat impertinence mého předřečníka. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Šedivá.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, kolegové, když opomenu skutečnost, že dopis, který zde byl dopoledne čten, mi připomínal Pohádky ovčí babičky na dobrou noc, protože v dopise nebylo nic kromě dvou dat a jména pisatele konkrétního, tak musím konstatovat, že mě velmi udivuje, jak se dá i s takovýmto materiálem manipulovat, a to s takovým materiálem, který je absolutně nekonkrétní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP