(15.00 hodin)
(pokračuje H. Šedivá)

Jsem toho názoru, že přečtením tohoto dopisu a tím, že ten dopis vůbec vznikl, se pisatel a ten, kdo jej zveřejnil, dopustil bezprecedentního zásahu do nezávislosti soudní, do nezávislosti a pravomocí státních zástupců. V obsahu toho dopisu bylo totiž uvedeno, že odposlechy byly povoleny a bylo konáno na základě usnesení soudce pro Prahu 5 a státního zástupce, a to ve smyslu ustanovení trestního řádu.

Musím tady položit několik otázek a vím, že mi na ně nebude odpovězeno. Nebyl tady učiněn krok k tomu, aby soudci a státní zástupci měli obavy rozhodovat o nasazení operativní techniky, aby náhodou některý z politiků toto rozhodnutí nezpochybnil? Bude mít v tomto případě soudce nebo státní zástupce jistotu, že nasazením operativní techniky i při vyšetřování závažné trestné činnosti nebude opět politiky něco zpochybňováno? Někteří z nás jsou tady ve schizofrenní situaci. Jedním dechem volají po absolutní nezávislosti soudců na moci státní a na moci politické a zároveň přečtením tohoto dopisu tuto nezávislost zpochybňují.

Dále bych chtěla říci, že mi není jasné, na základě jakého právního předpisu byl tento dopis zaslán právě předsedovi ústavněprávního výboru. Domnívám se, že to není osoba, která je oprávněna s takovýmito materiály nakládat. Možná, že je to právě z toho důvodu, že se očekávalo, že tento nekonkrétní materiál, který nám nic neříkal než jen těch pár dat a jméno pisatele, bude zveřejněn.

Byla bych velmi ráda, kdyby někdy někde bylo řečeno, jak se k tomuto dopisu a k takovým pozicím a postupům právě ústavních činitelů budou stavět soudci a státní zástupci, zda budou mít někdy strach povolovat odposlechy na základě trestního řádu a na základě právních předpisů, tak jak bylo dřív uvedeno a jak uvedla nejvyšší státní zástupkyně paní Vesecká.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a doufám, že k podobným případům již více nedojde.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Do rozpravy se přihlásil předseda vlády Mirek Topolánek. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem velmi váhal, ve které fázi rozpravy vystoupit a možná se pokusit trochu uklidnit tu atmosféru, která tady vládne. Jenom bych chtěl prostřednictvím pana předsedy sdělit panu poslanci Rathovi, že v bufetu sedí jiný předseda a je to Jiří Paroubek.

Přece jenom pro pořádek přečtu, co jsem řekl na oné tiskové konferenci, která byla řádnou tiskovou konferencí vlády po zasedání vlády, kde na poměrně agresivní dotaz novináře na ministra vnitra ministr vnitra velmi korektně odpověděl a já jsem do toho, jak už poznamenal jeden z mých předřečníků, vstoupil a řekl jsem - a já to, prosím vás, přečtu celé: "Já do toho vstoupím, pane redaktore, protože paradoxně na vaší straně i na této straně sedí oběti tohoto fízlování. Takže rozčilujete se na současného ministra vnitra zbytečně. To je samozřejmě dračí vejce té minulé vlády, minulého ministra vnitra. A já chci říci, že Ivan Langer má pravdu v tom, že to je v pravomoci soudce, že to je v pravomoci státního zástupce, nicméně to, že je tady fízlována celá řada novinářů a politiků, je určitě s podivem a od toho je tady sedmá velmoc, aby na tu věc upozornila. My samozřejmě můžeme dělat jenom to, co nám umožňuje zákon." Tolik citace.

Pokud se týká fízlování, nechci detailně rozebírat svůj osobní příklad s minulou vládou, ať už ji vedl Vladimír Špidla, Stanislav Gross nebo Jiří Paroubek, a všechno, co vím, vím z veřejných zdrojů. Byl jsem odposloucháván, státní zástupce označil odposlech za nezákonný, nikdo se mi nikdy neomluvil a přepisy mých soukromých rozhovorů kolují českou mediální scénou. Jestli takto si představujete právo, pořádek a spravedlnost, já ne. (Potlesk z lavic ODS.)

Jsem rád, že jsme mohli vyslechnout celou řadu předem připravených projevů, kterým ani sami řečníci v dané chvíli nemohli věřit; evidentně se míjejí s realitou. A ta fakta, která jsme předložili, jsou tou hlavní odpovědí na důvody svolání této schůze. Jsem rovněž rád, že jsme dnes mohli pozorně vyslechnout obhajobu Jiřího Paroubka. Ano, to celé je opravdu velmi legrační. Já a všichni demokraté v České republice se ale nesmějeme. Naše nejvážnější obavy ze zneužívání státní moci a represivních orgánů za minulé vlády, ať už ji vedl Vladimír Špidla, Stanislav Gross nebo Jiří Paroubek, se potvrdily.To, co jsme vyslechli dnes, je mimořádně závažným důkazem toho, že Česká republika i sedmnáct let po listopadu 1989 stále není standardní demokratickou zemí. Pod rouškou formálního dodržování práva jsou v naší zemi používány praktiky totalitních režimů. Minulé vlády skutečně zneužívaly policii k politickému a ekonomickému boji o moc. Státní zastupitelství a soudy nebyly schopny nebo ochotny těmto praktikám zabránit.

V této bezprecedentní situaci vyzývám všechny, kteří se na tom podíleli, k odchodu z veřejného života. Současně vyzývám demokraty ve všech politických stranách i mimo ně, abych parafrázoval jedno vystoupení, všechny slušné lidi v Poslanecké sněmovně, aby jasným způsobem vystoupili proti takovým praktikám, podpořili vládu v odhodlání tyto postupy prošetřit a navrhnout takové zákonné úpravy, které dalšímu zneužívání zamezí.

Měli bychom se znovu vrátit, vážené kolegyně a kolegové, k diskusi o zákonné úpravě odposlechů, která nebyla akceptována v minulém funkčním období. Levice nesouhlasila s touto úpravou. Já vím, že musíme měřit na lékárnických vahách v době teroristických útoků a dalších hrozeb, jakým způsobem případně omezit práva občanů, jejich ústavní práva, jakým způsobem ale také na druhé straně zabezpečit jejich obranu proti zneužívání státní moci. Nicméně doporučuji, abychom se k té novele po případných úpravách vrátili a abychom ji implementovali jako standardní evropská země do úpravy odposlechů a dalších operativních technik. To je to skutečné dračí vejce té minulé vlády, to je to, co ta vláda zamezila provést, a to je to, co způsobuje podobné případy, jako je ten, který řešíme dnes.

Myslím si, že musíme dnes schválit zřízení komise, takzvané Velké ucho, pro kontrolu používání operativní techniky. Myslím si, že se všichni domníváme, že je potřeba - a to není, přátelé, jenom pro ODS, jenom pro některé další strany, to je pro vás a všechny vaše voliče nástroj, který by měl omezit, kontrolovat a zamezit zneužívání podobných praktik. Pro všechny z nás by ta situace, ke které došlo, měla být varováním, poučením a současně výzvou k řešení.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Tejc, připraví se pan poslanec Vondruška. Pane poslanče, moment, počkejte, je tady ještě faktická poznámka - pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedo, já jsem poslouchal pozorně vystoupení pana premiéra a vzhledem k tomu, že tady hovořil o nezákonném odposlechu a neřekl přesně, zdali ten nezákonný odposlech byl učiněn orgány činnými v trestním řízení, nebo bezpečnostní službou, nebo případně soukromou firmou, tak jestli by tuto informaci mohl doplnit, protože myslím, že pak by byla ta informace úplná.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP