(15.50 hodin)
(pokračuje Talmanová)

Dámy a pánové, to, co se dnes chystáte schválit, vlastně není ani zákon. Je to za zákon se vydávající akt, jak se zcela unikátním způsobem zmocnit velkého majetku, ať již svěřeného krajům či majetku soukromého. Je to velká legislativní záludnost, a já vás prosím, abyste ještě v tuto poslední chvíli své rozhodnutí změnili a tento zákon neschválili. A za to bych vám ráda poděkovala. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych požádal pana poslance Petra Tluchoře. Dále je přihlášen pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, deset dní před volbami se pokoušíte obrátit kolo dějin zpátky, zpátky tam, kde nám bylo mizerně. Marně. Jedním zvednutím ruky se právě chystáte bez diskuse od zeleného, či spíše rudého stolu zavřít desítky nemocnic, desetitisíce zdravotníků připravit o práci, statisíce občanů připravit o možnost svobodné volby lékaře a zdravotnického zařízení. Zásadním způsobem omezit dostupnost a kvalitu zdravotní péče. To vše pro ideologickou bolševickou zarputilost na straně jedné, či jen pro mrzký peníz na straně Davida Ratha a jeho kumpánů.

Kolegyně a kolegové ze sociální demokracie, máte jedinečnou a pro většinu z vás asi poslední příležitost ukázat, jak vážně jste mysleli své předvolební usnesení o nespolupráci s komunisty. Právě teď a právě tady. Ukažte. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní se přihlásil pan poslanec Martin Říman a pak pan poslanec Petr Krill.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte i mně několik slov na toto téma se zaměřením na problematiku mého volebního kraje, ve kterém celý život žiji, neboť jeho se tento zákon velmi silně a bytostně dotýká.

Z 80 nemocnic, které takzvaně nejsou na seznamu, to znamená jsou v přímém ohrožení své další existence, plných 8, tedy jedna desetina, se nachází v Moravskoslezském kraji.

Dovolte mi nejdříve, abych se vyjádřil ke stanovisku zde nepřítomného ministra Ratha, který před chvílí konstatoval, že těm osmdesáti nemocnicím, které nejsou na seznamu, nic nehrozí, neboť, jak tvrdil, mohou - zdůrazňuji slovo mohou - přece získat smlouvu, a tedy se, jak řekl, nestane vůbec nic. Dámy a pánové, když je to tak jednoduché, že se nestane vůbec nic, tak kladu jednoduchou otázku: proč už dnes nejsou na tom seznamu, když, jak on tvrdí, automaticky získají smlouvu se zdravotními pojišťovnami? Protože je tam ten háček, je tam to slovo "mohou". Mohou neznamená musí. To znamená, že je samozřejmě významný rozdíl mezi těmi nemocnicemi, které na seznamu ze zákona jsou, a těmi nemocnicemi, které na seznamu ze zákona nejsou. A ten rozdíl je v tom, že nemocnice, které na seznamu jsou, mají jistotu jako do dneška, ty nemocnice, které na seznamu nejsou, mají nejistotu ode dneška.

A nyní k situaci v Moravskoslezském kraji. První nemocnice, o kterých chci hovořit, jsou nemocnice v Rýmařově a v Bruntále. Jestliže tady bylo hovořeno o nemocnicích v Šumperku a v Jeseníku, tak se vlastně jedná o opačnou stranu hřbetu Jeseníků. Tyto čtyři nemocnice sice jsou ve dvou různých krajích, v Olomouckém a Moravskoslezském, nicméně tvoří vlastně jeden region, pohoří Jeseníky. Tento region se rozkládá na ploše více než 3000 kilometrů čtverečních, jde tedy téměř o 5 % území České republiky, a tyto čtyři nemocnice, z nichž ani jedna není na seznamu tohoto zákona, obsluhují více než 300 tisíc obyvatel. Tyto lidi, těchto 300 tisíc obyvatel, odsuzuje ministr Rath a vy všichni, kdo budete hlasovat pro tento zákon, k nejistotě a k tomu, že v případě potřeby nebudou mít k dispozici zdravotní péči. Navíc tento region není rovina, a 80 km v tomto regionu je úplně jiná vzdálenost než 80 km třeba někde v Polabské nížině.

Další nemocnicí, která není na seznamu a která je tedy v přímém ohrožení své existence, je nemocnice na opačném konci tohoto kraje, to je hornická nemocnice v Karviné. Tato nemocnice se dlouhodobě specializuje právě na nemoci spojené s výkonem hornického povolání, a je naprosto nepochopitelné, proč tuto specializovanou nemocnici hodlá Ministerstvo zdravotnictví, ministr Rath a vy všichni, kteří pro tento zákon budete hlasovat, zrušit.

Další nemocnicí je nemocnice v Třinci na Podlesí. Tato nemocnice si v posledních letech získala velmi vysoké odborné renomé nejen v České republice, ale dá se říci v celém světě, a pro obyvatele nejen Moravskoslezského kraje, ale i ostatních přilehlých krajů zajišťuje na velmi vysoké odborné úrovni léčbu v oblasti zejména kardiochirurgie. V této oblasti poskytuje 60 % zdravotní péče v tomto kraji - a je naprosto nepředstavitelné, jakým způsobem by tato péče mohla být v budoucnu nahrazena.

V této souvislosti mi dovolte, abych vám přečetl dopis, který mám k dispozici, pacientů z této nemocnice: "My, občané Moravskoslezského kraje a pacienti, kteří jsme byli léčeni v nemocnici v Podlesí v Třinci, považujeme za skandální, že tato špičková nemocnice, která léčí nemoci v oblasti kardiochirurgie, cévních problémů a miniinvazních onemocnění, je v přímém existenčním ohrožení. Protestujeme proti zdravotnické politice premiéra Paroubka a ministra zdravotnictví Ratha, která se snaží zákonem o tzv. neziskových nemocnicích zlikvidovat zařízení, jehož péče je na vysoké úrovni. Jako pacienti sdělujeme občanům, že jsme byli léčeni v soukromé nemocnici v Podlesí v Třinci a celý léčebný proces probíhal za vynikajícího nasazení celého zdravotnického personálu, lékařů i zdravotních sester."

Tolik z dopisu občanů, jejichž jména a adresy mám samozřejmě k dispozici, ale když jsem se tak díval do pomstychtivých očí ministra zdravotnictví Ratha, tak z pochopitelných důvodů je zde nebudu sdělovat.

Dalších pět nemocnic, kterých se týká tento zákon v Moravskoslezském kraji, jsou nemocnice ve Vítkově, což je oblast poměrně velmi vzdálená, okrajová, kde není v dostupné vzdálenosti další zdravotnické zařízení. Další nemocnicí je nemocnice v Bílovci, velká nemocnice, jedna z největších nemocnic, která poskytuje péči v krajském městě Ostravě, nemocnice ve Vítkovicích, nemocnice v Českém Těšíně a soukromá psychiatrická klinika ve městě Třinci.

Dámy a pánové, jestliže vy všichni v čele s doktorem Rathem a vládou České republiky nechcete pochopit, že existenční ohrožení těchto nemocnic, které se již začíná projevovat dnes - a já jsem v některých z těchto nemocnic již byl a navštívil jsem je -, znamená zhoršení péče pro 1,25 mil. občanů Moravskoslezského kraje, pak si myslím a doufám, že by to měli chápat alespoň ti poslanci, kteří z tohoto kraje pocházejí a kteří byli zvoleni proto, aby hájili zájmy jeho občanů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP