(16.00 hodin)
(pokračuje Říman)

Proto vyzývám tyto poslance z Moravskoslezského kraje prostřednictvím pana předsedy: tedy pana poslance, předsedu Poslanecké sněmovny Zaorálka, poslance Michalíka, Rafaje, Turka, Petra, Kubuše, Šedivou, Kubinyiho, Lachnita a Sýkoru, kteří jsou všichni poslanci za stranu, která deklarovala, že pro tento zákon bude hlasovat, tedy za ČSSD, a dále poslance strany komunistické, kteří toto již rovněž deklarovali, tedy poslance z kraje Moravskoslezského Vymětala, Konečnou, Opálku, Recmana a Gongola, aby svými hlasy nepodpořili rozvrat zdravotnictví v Moravskoslezském kraji a neohrozili dostupnost a kvalitu zdravotní péče pro jeho občany.

Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan poslanec Říman. Nyní se o slovo přihlásil předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych, vážení kolegové, jenom, i když je to možná zbytečné, přece jenom zareagoval na to, k čemu tady vyzýval pan poslanec Martin Říman, když mluvil o tom, že jde o to, také zachránit nemocnice v Moravskoslezském kraji.

Pane poslanče, je to opravdu začátkem debaty, i když já jsem si myslel, že jsme na jejím konci, ale zdá se, že jsme pořád na začátku. Začátkem debaty je skutečně četba zákonů, které jsou nám předkládány, a já vám nemohu než připomenout znovu, že v tom, co tady máme dnes předloženo, je na straně 30 v § 17 napsáno: "S účinností od 1. ledna 2008 může být ústavní zdravotní péče hrazena z veřejného zdravotního pojištění na základě smlouvy podle předchozí věty, je-li poskytována veřejným neziskovým ústavním zdravotnickým zařízením zřízeným podle zvláštního právního předpisu, anebo zdravotní pojišťovny uzavřou smlouvu na základě výběrového řízení podle tohoto zákona." Mně připadá, že je zbytečné to tady opakovat, ale já vám prostě říkám, že z tohoto zákona nijak neplyne to, co vy jste tady tvrdil. To strašení mi připadá naprosto absurdní, jako to, co tady řekl dnes ministr. Tady se prostě vytváří další forma navíc, která se nabízí nemocnicím. Já prostě v žádném případě nesouhlasím s tím, jak vy tady děsíte veřejnost, že nemocnice, které jste jmenoval, zaniknou.

Já vám prostě říkám, že já jsem byl v těchto posledních dnech v celé řadě měst. Byl jsem např. v Uherském Hradišti. Tam se na mě obracelo x lidí, kteří mi líčili poměry v nemocnici v Uherském Hradišti, kde je hejtman z ODS, kde je primátor z ODS a důsledek postupu - nejdříve akciová společnost, privatizace nemocnice - je, že se zavírají oddělení, odcházejí lékaři specialisté, a ti lidé mě prosili, ať s tím něco děláme. Jim před očima mizí kvalitní nemocnice. Mohu vám popisovat další příklady nemocnic, které v těch režimech, které vy jste prosadili v krajích, dneska jsou postupně devastovány. Zajeďte si do Karlovarského kraje, jaká tam je situace. Tam je to také zoufalé, co se tam děje. Je to postup, který vy jste vytvořili.

Já naprosto souhlasím s tím, že tento zákon musí být přijat, chceme-li do budoucna zachránit nemocnice před touto privatizací, kterou jste vy v krajích odstartovali a která hrozí rozkradením majetku. Tento zákon neobsahuje nic víc než garanci kvality péče a financování zařízení. To je povinnost státu. Já prostě hlasuji pro tento zákon právě proto, abych to ve svém kraji byl schopen lidem garantovat. Kdybych to nedokázal takto chránit a chránit jejich zájem v této věci, tak bych si připadal, že jsem neobstál.

Vaše politika je tou nejistotou, o které mluvíte. Vy jste uvrhli lidi do nejistoty! Dneska se těchto lidí zeptejte. Ta situace v těch krajích vypadá jinak, než popisujete. Já jsem s těmi vyděšenými lidmi mluvil. Tento zákon má za úkol naopak jistotu vytvořit. My chceme tímto zákonem garantovat, že podle ústavy stát se nezříká odpovědnosti za to, že ti lidé mají dostupnou péči. Péče je v požadované kvalitě a my jsme schopni kontrolovat finanční toky do nemocnic. S vámi bychom o tuto jistotu rozhodně přišli! (Potlesk z levé strany politického spektra.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Říman. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji, pane místopředsedo. Já se vší vážností a zodpovědností zde prohlašuji, že to, co teď právě řekl pan Zaorálek, je naprostá lež! (Hluk a výkřiky nesouhlasu v sále.)

Tento zákon vytváří zdravotnická zařízení dvojího typu. Ta, která jsou připuštěna, a ta, která nejsou připuštěna. Toto vytváří tento zákon! Nic víc a nic míň. Ta, která připuštěna podle tohoto zákona nejsou, tedy oněch 80 nemocnic, ta jsou v přímém existenčním ohrožení. Prostřednictvím předsedajícího - pane předsedo Zaorálku, mluvte nejen o nemocnicích ve vzdálených koutech naší země z našeho pohledu, tedy z pohledu Moravskoslezského kraje, ale vyjádřete se k tomu, co jsem zde řekl o oněch osmi zdravotnických zařízeních, která také zřejmě vaším hlasem budou zrušena. (Hanlivé výkřiky v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nejdřív musím dát slovo místopředsedovi Vojtěchu Filipovi. Nerad bych se tady pouštěl do soubojů, to by nebyl dobrý příklad pro Sněmovnu. Prosím, místopředseda Filip.

S faktickou poznámkou jsem viděl paní poslankyni Šedivou a tuším pan poslanec Plachý. Nejdříve byl pan poslanec Plachý, pak paní poslankyně Šedivá. To jsou faktické.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, paní a pánové, když někomu dojdou argumenty, tak křičí. Mluví o lži, a přitom minutu předtím lež pronese. Já jsem přesvědčen, že pan kolega Říman, jak i vy ostatní jste asi přesvědčeni, umí dobře číst. Pan předseda Zaorálek mu přečetl konkrétní větu z § 17 návrhu zákona, a on přesto křičí. Mně to připomíná jednu věc. Včera, když jsem byl v Písku, tak jsem byl svědkem toho, že v Reinerových sadech byla pěkná beseda a jeden člověk na tuto besedu přinesl plakát. Měl ho na takové tyči a bylo tam napsáno: "Miroslav Macek - pravá tvář ODS." Myslel jsem si, že jde jenom o prosté členy ODS, že se neumějí chovat, ale před chvílí jsme byli svědky toho, že ten, komu dojdou argumenty, křičí. Ani on se neumí chovat.

Prostřednictvím předsedajícího bych chtěl připomenout panu kolegu Římanovi, aby tady na nás nekřičel, my slyšíme dobře.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych požádal pana poslance Plachého, ale ještě předtím se hlásí pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Pane předsedo, jenom pro formálnost - předseda klubu pan kolega Tlustý je omluven.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já jsem to pochopil, proto jsem vám dal slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Já se musím opravdu z tohoto místa ohradit proti vystoupení svého předřečníka. Myslím, že když budeme chtít začít hledat morálku, tak ji začínejme opravdu hledat vždycky a vždycky od sebe. Jestli někdo někoho bude chtít moralizovat, někdo bude říkat, jaká čí je pravá tvář, tak já myslím, že by bylo velmi korektní říci, kolik na svědomí lidí, kteří buď byli perzekvováni, nebo dokonce byli zavražděni (ohlas v sále) předchozím režimem a kdo všechno má toto na svědomí. Že se bouří někteří sociální demokraté, já rozumím, protože možná tehdy byli u komunistické strany a raději odtamtud utekli, aby se mohli schovat. Možná že dokonce ti komunisté, kteří jsou tam dneska, jsou aspoň autentičtí. Někteří se schovávají. To je pravda. To je taková realita, v takovémto světě bohužel žijeme. Ale jestli se budeme chtít moralizovat, tak opravdu začněme každý u sebe! Myslím si, že i pan ministr Rath by mohl začít velmi u sebe, když někoho moralizuje.

To je zhruba vše, co jsem chtěl říci na adresu svého předřečníka. Buď se budeme bavit věcně a dojdeme k závěru, že jedna většina, která je tady stojedenáctková, si přeje nějaký zákon, prohlasuje si ho. Budiž, budeme doufat, že příští volby ukážou, že to byl zákon špatný, a bude šance ho změnit. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP