(15.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Třetí věc. Tyto nemocnice přinášejí další důležitou věc, na kterou občané podle mého soudu také mají plné právo, a to je opět systematická, pravidelná a cílená kontrola kvality v jednotlivých nemocnicích, která navíc bude zajišťovat srovnání výsledků kvality péče v těchto nemocnicích. Opět věc, která je podle mého soudu v českém zdravotnictví nezbytná, a každý člověk na ni má právo.

Dámy a pánové, na závěr mi dovolte jenom zopakovat - prosím vás, kritizujme tu normu za to, co je v ní špatně. Samozřejmě nezpochybňuji, že možná některé dílčí věci se tam ukážou jako problém. Žádný zákon, který prošel touto Sněmovnou, nebyl bez jediné chyby. Tedy každý zákon bylo nutno po určitém čase novelizovat. Samozřejmě dopustit se drobnějších nedostatků a chyb je lidské. Od toho ta Sněmovna zná možnost oprav přes další novely. Takto se chováme ke každému zákonu, jistě tento zákon nebude jedinou výjimkou mezi stovkami jiných zákonů.

Nicméně tento zákon je klíčový pro zajištění zdravotní péče pro občany České republiky a hlavně je klíčový pro to, aby nedošlo k nezvratnému kroku, kterým skutečně je privatizace nemocnic. A já bych moc prosil, aby se nehledaly zástupné důvody, nepravdivé důvody, jako že nějaké nemocnice zaniknou. Prostě nezaniknou, to je fakt. Kdo to říká, nemluví záměrně pravdu a dezinformuje či děsí zcela neférově většinu lidí v České republice. Čili držme se faktů. A já se nezlobím na určité politické strany, že mají jinou představu, že si myslí, že soukromé privátní nemocnice jsou lepší cestou. Je to legitimní názor, já ho nesdílím. Já sdílím názor, že lepší cestou je v Evropě rozšířená forma veřejných neziskových nemocnic.

Trošku mě je líto, že lidová strana se k té věci nedovede postavit čelem. To znamená, že si nechává otevřená vrátka, aby v situaci, kdyby proběhla privatizace, tak nejprve na ní možná i v tichosti participovala, alespoň na některých úrovních krajů. A kdyby náhodou se ukázalo, že to končí leckde velkým průšvihem, aby mohla od začátku říkat, že to byla ona, která byla vždycky pro neziskové nemocnice, ale - třikrát podtrhuji, to je to bohužel lidovecké "ale", které shodí tu část věty před tím, to znamená, aby mohla říkat jako ale, přišlo to buď pozdě, my už jsme to říkali před dvaceti lety, možná před třiceti, ještě v Národní frontě. Nebo bychom chtěli stejný názor, nebo stejný návrh, ale trochu jinak napsaný. Prosím vás, v životě vždycky vybíráme z toho, co se nabízí a co je možné. V této chvíli má i lidová strana před sebou jasnou volbu a bude zvedat ruce podle této jasné volby. Pokud nezvednete ruku pro tento zákon, zvedáte ruku pro privatizaci nemocnic. Jiná cesta se v této chvíli prostě nenabízí. Tuto odpovědnost tedy na sebe berete a já bych rád, aby toto bylo na další roky jasně zapamatováno a připomínáno. Čili ne - my bychom rádi neziskové nemocnice, ale trošku jiné, jinak napsané, v jinou dobu, jiným předložené, s někým jiným hlasované. V této chvíli lidová strana stojí před jasnou volbou. Buď se přidá na stranu názoru privatizace nemocnic, anebo se přidá na stranu oddálení privatizace nemocnic, nebo zabránění dokonce privatizace většiny nemocnic formou tohoto zákona. To rozhodnutí a ta volba je jednoduchá. Žádné "ale" vám tady nepomůže, žádné "ale" vám alibi před budoucností neudělá. (Silný potlesk z lavic ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil zpravodaj pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Děkuji panu ministrovi a musím říci, že méně kompetentní projev jsem ještě neslyšel. (Hlasitý potlesk zprava.)

Pan ministr žije v utkvělé představě, že všechna zdravotnická zařízení ve světě, kde je velká spokojenost pacientů s fungováním zdravotnických systémů, jsou tvořena stoprocentně neziskovým sektorem. Možná že by se hodilo, aby se seznámil (hlasité výkřiky z lavic nalevo) s tím, jak tyto věci ve světě fungují. (Výkřiky zleva se opakují. Předsedající prosí o klid.)

Pan ministr hovoří o tom, že hrozí privatizace nemocnic a tunelování. Možná by pan ministr se mohl vrátit do statistik Úřadu zdravotnických informací a možná že by zjistil zajímavé věci. Totiž že hospodářský výsledek, to jest, zda ona nemocnice je v zisku, nebo ve ztrátě, nezávisí ani tak na právní formě, ale daleko více na schopnosti řídit takové zdravotnické zařízení. Jestliže se podíváme na nemocnice, kterých je pan ministr zřizovatel, tedy na fakultní nemocnice, vidíme zde obrovské rozdíly. A kdybych použil slova pana ministra, musel bych říci, že pan ministr se zřejmě tedy podílí na tunelování fakultních nemocnic (potlesk z lavic napravo), neboť tyto nemocnice jsou ve ztrátě. Tyto nemocnice mají obrovské problémy. Dodavatelé léků s nimi nechtějí spolupracovat - proto jsme do nich museli nalít dvakrát osm set milionů jenom tento rok, vážení přátelé.

Proto říkám, že ještě nikdy jsem neslyšel méně kompetentní projev od člena vlády než projev pana ministra Ratha.

Co bych vám chtěl ukázat? Chtěl bych vám ukázat, jak je to s oním tunelováním. Já jsem se zabýval tím, jak hospodaří kraje v takzvaných akciových společnostech, a to proto, že jsem od tohoto mikrofonu x-krát hovořil o tom, že nejsem stoupencem akciových společností, nejsem jejich propagátorem, a chtěl jsem, aby vláda kompetentním způsobem připravila kompetentní zákon o neziskové právnické osobě a nevystavovala zesměšňování tuto Poslaneckou sněmovnu tím, že budeme, jak už jsem zde říkal, hlasovat o nemocnicích, o kterých nikdo z vás není schopen říct, proč by měly či neměly být prohlášeny za neziskové. Vláda to neučinila.

I já bych mohl zde vést úvahy o tom, zdali například nepředpokládala, že vyhraje na krajích, a že tedy potom to bude sociální demokracie, která bude tunelovat, krást a podvádět. Vždyť bych takovou úvahu mohl vést na základě této tabulky, kterou jsem vám tady řekl. Jenom za tohoto půlroku, ačkoliv se hovořilo o tom, že budeme šetřit ve zdravotnictví, se do zdravotnictví nalilo navíc asi deset miliard. A kde jsou? Jak je možné, že se nenaplnil ani onen rezervní fond, kvůli kterému přece byla uvalena nucená správa? Jak je to možné? Není náhodou pravdivá ona teze, kterou jsem zde řekl na začátku, když nucená správa byla uvalena? Totiž že ono ve své podstatě nevadí to, že někde někdo krade, ale vadí, že kradou ti špatní, čili že je potřeba je vystřídat, aby se všichni nakrmili. Pokud toto má sociální demokracie na mysli, pak rozumím tomu, že některé nemocnice prohlásila za neziskové a některé nechá takzvaně ziskové.

Abychom si tedy řekli o právních formách, vážení přátelé, o postavení těch nemocnic, které zbudou. Ony totiž nebudou ve stejném postavení, protože tady bude síť nemocnic, která má ze zákona nárok na smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Ty ostatní nemocnice mohou, ale taky nemusí uspět ve výběrovém řízení. Krom toho tento zákon stanoví, že v každém okrese musí být nezisková nemocnice. To znamená, že vedle těchto soukromých na základě tohoto zákona bude muset být vybudována z financí kraje nová nezisková nemocnice.

Vážení přátelé, hlasovali jsme už někdy pro hloupější návrh zákona než takovýto - že vedle soukromé nemocnice my budeme nyní stavět novou neziskovou nemocnici státní, abychom mohli říci, že něco garantujeme?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP