(16.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji vám. Je mou povinností, abych se pokusila přivolat kolegy a kolegyně, kteří jsou v Poslanecké sněmovně. Všechny vás odhlásím a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Chvíli vyčkáme a dáme čas našim kolegům, dejme tomu jednu minutu.

Protože uplynula minuta, kterou jsme si dali k tomu, abychom měli možnost přijít do jednacího sálu a zaregistrovat, doufám, že se nemýlím, ale je to tak, že nás nebude dostatek. Já s vaším dovolením přerušuji v tomto bodě po skončení rozpravy a přednesení návrhu na usnesení odpověď premiéra na písemnou interpelaci pana poslance Miroslava Grebeníčka. Zítra ráno o tomto usnesení budeme hlasovat.

Jsou na řadě další odpovědi na písemné interpelace. Zároveň předávám řízení paní kolegyni Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené poslankyně, vážení kolegové, je před námi další odpověď na písemnou interpelaci. Tato interpelace byla vznesena panem poslancem Miloslavem Kučerou. Týká se hrazení standardních postupů ošetřovatelské péče. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1288. Je vznesena na ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Otevírám rozpravu. (Mimo mikrofon probíhá vyjasnění situace předsedající s poslancem Kučerou.) Dohadujeme procedurální otázku, zda je správné pořadí interpelací, jak jsem je oznámila. Postupuji, jak mi to předala paní kolegyně.

Omlouvám se všem přítomným. Prosím, abyste tuto omluvu přijali. Vyjasnili jsme si, v jakém sledu budou projednávány odpovědi na písemné interpelace. Beru zpět, co jsem avizovala. Nejprve budeme pokračovat v interpelacích, které byly vzneseny na předsedu vlády Jiřího Paroubka. Nejprve to bude interpelace pana poslance Petra Bratského, potom dvě interpelace pana poslance Miloslava Kučera. Teprve závěrečnou interpelací bude interpelace Miloslava Kučery a odpověď ministra zdravotnictví Davida Ratha na tuto interpelaci. To je pro vaši informaci.

Nyní zahajuji projednávání další z interpelací na předsedu vlády. Předseda vlády Jiří Paroubek odpověděl na interpelaci poslance Petra Bratského ve věci termínu pro ohlášení zájmu České republiky o aplikaci snížení sazby DPH na služby s vysokým podílem lidské práce v rámci výjimek Evropské unie. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1290.

Otevírám rozpravu. První slovo má pan poslanec Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, svou písemnou interpelací na pana premiéra ve věci nutnosti ohlásit Evropské komisi nejpozději do 31. 3. 2006 zájem České republiky na uplatnění snížených sazeb DPH jsem navazoval na svou předchozí písemnou interpelaci na pana ministra financí, kterou můžete najít pod číslem sněmovního tisku 1251, která byla projednána na minulé schůzi Sněmovny ve čtvrtek 16. 3. Pan ministr tehdy nebyl přítomen zrovna tak jako dnes pan předseda vlády, tak jsem z něj nemohl vymámit jasnou odpověď na to, zda naše současná, dosluhující vláda má zájem na tom, aby čeští občané za některé služby mohli platit méně, zda využije dohody v Evropské radě ze 14. února a oznámí Evropské komisi zájem České republiky o uplatnění snížených sazeb DPH. Z předchozí písemné odpovědi pana ministra financí Sobotky na tuto mou původní interpelaci jsem vyrozuměl, že tato vláda České republiky do toho zas až tak žhavá není, tak jsem raději interpeloval přímo pana předsedu vlády ve snaze získat jasné slovo.

Jsem rád, že i díky mým interpelacím vláda nakonec o uplatnění snížených sazeb DPH požádala, jak ostatně vyplývá z odpovědi pana premiéra. Jsem rád, že Česká republika tuto šanci nepropásla. Jak jsem si ověřil, žádost byla Evropské komisi nakonec podána opravdu na poslední chvíli - pouhý den před vypršením termínu.

Je samozřejmě otázkou, nakolik ještě může a zda vůbec chce současná vláda necelé dva měsíce před volbami uvést tuto možnost do praxe a aspoň připravit návrhy příslušné legislativy, ale důležité je, že Česká republika o tuto možnost nepřišla. Budoucí vláda, ať už bude jakéhokoli složení, bude mít možnost v tomto pokračovat podle svého uvážení.

Jednání v Bruselu kolem výjimek na sazby DPH byla v uplynulých měsících bouřlivá. Vzhledem k výsledným složitě dojednaným kompromisům jsme jako slepí k houslím přišli i k možnosti napravit některé nespravedlnosti ze špatně vyjednané přístupové smlouvy. Právě otázka uplatnění snížení sazby DPH na některé služby se zvýšením podílem lidské práce byla nakonec jedním z bodů, kde se podařilo alespoň částečně zmírnit nerovnosti mezi tzv. starými a novými členskými zeměmi.

Přes relativní částečný úspěch, pro jehož důsledné naplnění ještě budeme muset hodně zapracovat, mě trochu mrzí, že česká vláda nevyužila možnosti ve spolupráci s dalšími členskými zeměmi, těmi novými, přitlačit ještě trochu více ke zdi držitele většího množství výhodných výjimek v daňové oblasti a zabojovat ve prospěch více oblastí a více odvětví, která trápí stále se zvyšující daňovou zátěží v České republice. Za všechny bych jmenoval třeba restaurační služby a pohostinství, abych zůstal u příkladu, který by mohl být blízký původní profesi našeho pana premiéra. Jedná se o služby v oblastech turistického ruchu, které přinášejí množství zaměstnaneckých příležitostí. Mimochodem by to byl možná i výborný lék na nezaměstnanost v mnoha krajích naší republiky.

Závěrem již jen jako technickou poznámku bych rád ilustroval přístup Ministerstva financí k informování veřejnosti o tak důležité věci, jako jsou daňové výjimky v rámci Evropské unie. Internetové stránky ministerstva informují v aktualitách o bouřlivých jednáních rady ministrů financí členských zemí Evropské unie, tzv. ECOFIN, záplavou úřednických či eurobyrokratických poloprázdných termínů. Tematika výjimek na snížené sazby DPH je zde zmíněna jednou či dvěma větami. Například klíčová dohoda ze 14. února 2006 - cituji: Mimo jiné byl schválen i návrh novely šesté směrnice o DPH, která zahrnuje kompromis v oblasti snížených sazeb DPH, seznam A položek je přiložen. Konec citace. Seznam A položek ovšem přiložen není. Kdo se k němu nedopracuje po složitém pátrání na stránkách nikoli již Ministerstva financí, ale Evropské unie, ten by jej marně hledal. Zpráva o dalším zasedání ECOFIN o měsíc později, 14. března, již jen lakonicky konstatuje - cituji: Seznam A bodů byl bez diskuse schválen. - Tolik k jasnému a transparentnímu informování občanů o dění v Evropské unii.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP