(16.20 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Vážené dámy a pánové, až dosud jsem do jisté míry premiéra Jiřího Paroubka toleroval, byť jsem jej opakovaně upozorňoval, že jeho zázemí se v konkrétních záležitostech chová neprofesionálně a poskytuje mu servis mírně řečeno nedbalý a právně nekvalifikovaný. Bohužel pod odpovědí předsedy vlády na mou písemnou interpelaci je jeho vlastní podpis. A tak tedy to, co zde vyslovím a na co se budu ptát, se týká v souladu s jednacím řádem Sněmovny především jeho samého.

V první řadě vyjadřuji hluboké zklamání nad tím, že premiér, jak je zřejmé, se rozhodl pokračovat v nedůstojném stylu, který zvolil už ministr zahraničí. V té souvislosti je příznačné i to, že se rozhodl nevyhovět ani mému minimálnímu požadavku, totiž žádosti, aby dal kauzu, co se týče zjevných porušení zákona, k posouzení kompetentním orgánům.

Důrazně proto musím odmítnout jeho i premiérovu zcela nepřijatelnou spekulaci, že: v interpelaci došlo k záměně projektu Trikem proti komunismu a informace, které o něm zveřejnili organizátoři projektu na své webové stránce, s prezentací několika motivů, které České centrum ve Vídni v rámci svých kulturních aktivit vybralo tak, aby byly mezinárodně srozumitelné, což vylučuje nápisy a vyobrazení konkrétních lidí.

Kdybych měl tuto spekulaci parafrázovat, tak předseda vlády mi s humorem sobě vlastním sděluje, že ředitel Českého centra ve Vídni jako zainteresovaný účastník předvolební akce spolu s jejími organizátory záměrně neprezentoval v prostorách centra motivy typu "zabij komunistu, posílíš mír" nebo vyráběný motiv "rudé svině" či portrétní motivy českých poslanců s nápisem "svině" jen proto, že by nebyly mezinárodně srozumitelné. Já se naopak domnívám, že by to pro občany Rakouska i pro turisty navštěvující české centrum ve Vídni bylo velmi srozumitelné. Pochopili by, pro jakou vlastně akci od nich ředitel Českého centra chce získat podporu.

Musím se proto předsedy vlády alespoň na dálku ptát: Skutečně si myslí, že je možné v rámci předvolební kampaně s cílem boje proti volebním preferencím parlamentní strany pořádat soutěže s motivy tohoto typu a veřejně je vystavovat na internetu či jinak propagovat? Skutečně si předseda vlády myslí, že je v souladu se zákonem, aby ředitel státní příspěvkové organizace byl dlouhodobě jmenovitým podporovatelem a státní příspěvková organizace subjektem jmenovitě podporujícím volební kampaň tohoto typu? Pro obojí jsem předložil dostatečné důkazy v tom smyslu, že ředitel Českého centra se hlásí k podpoře celé této kampaně ve všech jejích částech.

Dále. Skutečně myslí předseda vlády vážně svou spekulaci, že k beztrestnosti pachatele, který zveřejňuje a medializuje výzvu k zabíjení a dopouští se veřejně výtržnictví a porušování zákonů, stačí, aby se tento pachatel zavázal k tomu, že některé z těchto výzev a činů bude šířit jen mediálně a že je nebude umísťovat na konkrétní konfekci?

Jak mám také rozumět sdělení předsedy vlády, že pan Ivan Medek jako člen poroty ze 380 motivů vybral k prezentaci na určitých akcích jen ty výzvy a motivy, které nezakládají podezření z trestné činnosti? Znamená to snad, že k účelové prezentaci nevybrané motivy, které nepokrytě propagují nenávist a vyzývají k násilí, nebyly panem Medkem a údajnou porotou zcela odmítnuty jako nezákonné a že organizátoři akce je nadále zveřejňovali a propagovali na internetu a při jiných příležitostech s jeho souhlasem?

A konečně se ptám: Je skutečně pro premiéra a hlavně pro vás, dámy a pánové, přijatelné, aby se konaly předvolební akce, v jejichž rámci budou zveřejňovány a medializovány výzvy, nebo, jak tvrdí ministr zahraničí a předseda vlády, umělecké motivy, typu "zabij" - a teď si podle libosti dosaďte "komunistu, sociálního demokrata, lidovce, liberála, konzervativce"?

Se vší vážností se ptám vás, dámy a pánové, kteří budete rozhodovat o premiérově odpovědi: Je pro vás přijatelné, aby v rámci podobných akcí byly na internetu zveřejňovány portréty poslanců Sněmovny nebo poslanců Evropského parlamentu opatřené nápisem "svině", a stačí vám v tomto případě podobně jako premiérovi to, že se organizátoři a vydavatelé těchto uměleckých počinů ohradí právně vadným upozorněním, že některé z těchto výzev a urážek budou zveřejňovat a šířit pouze elektronicky a že jimi nebudou potiskovat konfekci?

Poslanec Benda a senátor Štětina jako zainteresovaní propagátoři a účastníci této konkrétní kampaně a ministr zahraničí jako obhájce zmíněné kampaně jsou pravděpodobně s takovým jednáním srozuměni. Chci věřit, že z ústavních činitelů jen oni.

Dámy a pánové, nyní jen krátce závěrem a plně v souladu s tím, co v úvodu prezentovala místopředsedkyně Sněmovny, která v tuto chvíli řídí naše jednání.

Z této situace existuje podle mě pro premiéra i pro ministra zahraničí jediné lidsky slušné a ústavně přijatelné východisko. Žádám oba, aby se při nejbližší příležitosti veřejně distancovali od výše uvedené volební kampaně a aby ujistili Sněmovnu, že už nadále nebudou pod nejrůznějšími záminkami bagatelizovat či obhajovat a krýt nepřijatelné postupy jejich organizátorů a aktérů.

Dámy a pánové, z mé strany vše. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím a rozpravu tedy končím.

Omlouvám se panu poslanci Grebeníčkovi, ale předpokládám, že ve své řeči navrhl usnesení, o kterém by Poslanecká sněmovna měla hlasovat, to znamená nesouhlasné. Není tomu tak. (Poslanec Grebeníček hovoří mimo mikrofon.) My jsme o tom dnes detailně nějak spolu nehovořili, jenom o tom, že tady není pan premiér přítomen, ale to neznamená, že by se interpelace nemohla ukončit jako taková. Ale proto je v poslední době zvykem řešit situaci, kdy není dostatečný počet poslanců, tím, že se přeruší projednávání, ale musí návrh padnout a bude se hlasovat příští den ráno, pokud tak budete souhlasit.

Prosím, máte-li, pane poslanče, návrh ve smyslu jednacího řádu, tak teď je ten čas.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Neměl jsem, vážená paní předsedající, nikdy důvod zpochybňovat váš způsob řízení. Vždycky byl v souladu s jednacím řádem. Já jsem opravdu v tuto chvíli jenom navazoval na váš úvodní vstup. Jsem rád, že i v tuto chvíli se chováte velmi precizně a důsledně v souladu s jednacím řádem.

Mám velmi jednoduchou úlohu. Návrh usnesení, které předkládám a které, tak jak paní místopředsedkyně už avizovala, sotva budeme v této sestavě hlasovat, zní: K odpovědi předsedy vlády České republiky Jiřího Paroubka ve věci nepravdivých informací, které vědomě podal Poslanecké sněmovně ministr zahraničí Cyril Svoboda o prokazatelné skutečnosti, že příspěvková organizace Ministerstva zahraničí - Českého centra ve Vídni a jeho ředitel Marcel Sauer vedou protiústavní stranickou politickou kampaň a spoluorganizují pochybné obchodní aktivity neslučitelné s posláním resortní příspěvkové organizace, tisk 1285, navrhuji přijmout nesouhlasné stanovisko.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP