(17.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím paní poslankyni Zdeňku Horníkovou, aby nás seznámila s usnesením výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Velice děkuji, vážená paní předsedkyně. Dámy a pánové, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí se zabýval touto tematikou na své 64. schůzi a usnesení výboru zní: Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 1220 projednat a schválit. Žádné pozměňovací návrhy k tomuto tisku nebyly přijaty. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Návrh iniciativně také projednal petiční výbor. Usnesení petičního výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1220/2. Já poprosím pana poslance Vlastislava Antoláka, aby nás seznámil s usnesením petičního výboru.

 

Poslanec Vlastislav Antolák: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, po odůvodnění dr. Poláška, náměstka ministra spravedlnosti, a dále Martina Boučka, zástupce Ministerstva spravedlnosti, a zpravodajské zprávě poslance zpravodaje petiční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Evropské charty regionálních či menšinových jazyků, otevřené k podpisu členským státům Rady Evropy ve Štrasburku dne 5. listopadu 1992, s tím, že k úmluvě bude učiněno prohlášení následujícího znění:

Česká republika prohlašuje, že přijatá ustanovení charty bude uplatňovat v souladu se svým ústavním pořádkem a příslušnými mezinárodními smlouvami, jimiž je vázána. Ačkoli v České republice neexistuje obecná právní úprava úředního jazyka, pro účely charty se považují za menšinové jazyky ty jazyky, které splňují podmínky článku 1 písmene a). Česká republika tak v souladu s chartou prohlašuje, že za menšinové jazyky, jimiž se na jejím území hovoří a vůči kterým bude uplatňovat ustanovení části dvě, považuje slovenštinu, polštinu, němčinu a romštinu. Česká republika prohlašuje, že bude v souladu s článkem dva odstavec 2 a článkem tři odstavec 1 charty aplikovat vybraná ustanovení části III charty na tyto jazyky: polštinu v Moravskoslezském kraji na území okresů Frýdek-Místek a Karviná, a dále slovenštinu na celém území České republiky.

Dále pověřuje předsedkyni výboru, aby toto usnesení předložila předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby podal zprávu. Čímž jsem toto učinil.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Nemám písemnou přihlášku, táži se vás na vaše přihlášky z místa. Nevidím takovou přihlášku, proto ukončuji rozpravu.

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení. Pan zpravodaj Václav Exner navrhuje, aby Poslanecká sněmovna hlasovala o usneseních tak, jak nám byla předložena zahraničním výborem a výborem petičním. Tato usnesení jsou identická a jsou přesnější než usnesení, které nám bylo předloženo výborem pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo námitku proti tomuto postupu? Nevidím námitku.

 

Přikročíme tedy k hlasování, a to k hlasování o usnesení tak, jak je obsaženo v usnesení zahraničního výboru a výboru petičního.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 99 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 99 - přítomno 84, pro 72, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodajovi.

 

Zahajuji projednávání bodu č. 59. Je to

 

59.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Evropským společenstvím
a jeho členskými státy a Ukrajinou o spolupráci na civilním
globálním družicovém navigačním systému (GNSS)
/sněmovní tisk 1221/ - druhé čtení

 

Prosím místopředsedu vlády a ministra spravedlnosti Pavla Němce o úvodní slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych za pana místopředsedu Šimonovského, který je v tuto chvíli v Senátě, uvedl ve druhém čtení návrh dohody, tak jak byl citován paní předsedající.

Jsem přesvědčen, že základní vymezení materie je zřejmé už ze samotného názvu. V podrobnostech bych odkázal na úvodní slovo přednesené v prvním čtení. Pouze bych připomněl, že význam spolupráce v rámci budování civilního globálního družicového navigačního systému má významný technický rozměr, ale také rozměr hospodářský, neboť se jedná o podporu evropského průmyslu, o stimulaci poskytování služeb, aplikaci systému v dodávkách na trhy třetích zemí a v instalaci komponentů pozemního segmentu v různých částech světa. Dalším významným aspektem je aspekt politický, kdy na základě těchto typů smluv o spolupráci pak třetí země podporují Evropské společenství a jeho členské státy při vyjednávání technických standardů a prosazování společných stanovisek na mezinárodních zasedáních celosvětových vládních organizací, jako je například Mezinárodní telekomunikační unie, Mezinárodní organizace pro civilní letectví.

Dámy a pánové, jsem přesvědčen, že existuje řada důvodů, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s ratifikací. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Stanislava Fischera, aby odůvodnil usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1221/1.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Děkuji vám, paní předsedající. Dámy a pánové, tento materiál je již třetí dohoda, kterou se zabýváme v této Sněmovně za poslední měsíce v souvislosti s projektem Galileo. Také po úvodu pana místopředsedy vlády je zbytečné znovu opakovat podrobnosti, které již byly řečeny, a proto přecházím k usnesení zahraničního výboru z 53. schůze konané 22. 2. 2006.

Usnesení, které má číslo 265, k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy a Ukrajinou o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním systému (GNSS), sněmovní tisk 1221, praví:

Po odůvodnění prvního náměstka ministra dopravy Antonína Tesaříka, zpravodajské zprávě poslance Stanislava Fischera a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy a Ukrajinou o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním systému,

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Nemám písemné přihlášky. Ptám se na vaši přihlášku nyní. Není taková. Končím rozpravu.

 

Můžeme přikročit k hlasování o navrženém usnesení, tak jak nás s ním seznámil zpravodaj pan poslanec Stanislav Fischer.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 100. Kdo souhlasí s navrženým usnesením, nechť zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 100 - přítomno 87, pro 67, proti 2. Návrh byl přijat. S návrhem usnesení Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas.

 

Děkuji panu místopředsedovi i panu zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP