Neautorizováno !


 

(15.30 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Z tohoto důvodu hlasovali poslanci KDU-ČSL proti návrhu trestního zákoníku, znovu opakuji, při veškeré úctě k obrovské práci, která na kodexu byla odvedena, a z tohoto důvodu budou proti němu hlasovat i nyní.

Myslím, že je rozhodnuto. Poslanci sociální demokracie, koneckonců poslední dobou si na to zvykáme, v zásadních otázkách nikoli poprvé zásadně změní stanovisko a budou zase hlasovat jinak. Nebude to proto, že by si začali více vážit bezbranného lidského života. Je proto, že - a to neříkám já, to řekl Jiří Paroubek - netušili, jak hlasují. Dobrá, alespoň něco. Cesty k cíli mohou být rozlišné. Pro nás je důležité, že nebude schválen paragraf týkající se eutanazie.

KDU-ČSL tak jako v předcházejícím hlasování i nyní bude hlasovat proti tomuto trestnímu zákoníku. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad KDU-ČSL.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Probíhá rozprava. Hlásí se do ní pan poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené kolegyně, kolegové, vládo, přihlásil jsem se do rozpravy proto, aby jednak reagoval na některá vystoupení předřečníků, jednak abych sdělil, jaký postup k projednávání trestního zákona na dnešním jednání Poslanecké sněmovny zaujme poslanecký klub České strany sociálně demokratické.

Někteří z předřečníků označili vypuštění § 230 odstavec 2 z původního vládního návrhu nového trestního zákoníku za bagatelní záležitost. Při předchozím projednávání v Poslanecké sněmovně ve třetím čtení pro toto vypuštění hlasovala drtivá většina přítomných poslanců. Pouze dva, a byli to členové KDU-ČSL, hlasovali proti. Jinak poslanci napříč politickým spektrem vyjádřili tímto hlasováním souhlas a mimo jiné jej vyjádřili proto, že souhlasné stanovisko k němu vydal také ministr spravedlnosti jako zástupce předkladatele. Také ve třetím čtení v závěrečném hlasování sociální demokraté podpořili nový trestní zákoník.

Sociální demokracie je pro to, aby byl přijat nový, kvalitní trestní kodex, ale trestní kodex, jehož start do života, a mluvil už o tom kolega Pospíšil, nebude zatížen zpochybňováním o tom, zda je možné jej měnit ještě předtím, než se ocitne ve Sbírce zákonů, než se stane platným právním předpisem - nikoli účinným, ale platným.

Sociální demokracie se obrátila na ministra spravedlnosti Pavla Němce a vyzvala ho, aby navrhl způsob, jakým se ustanovení § 230 odstavec 2 trestního zákona vrátí do projednávaného právního předpisu. Ministr spravedlnosti způsob navrhl a minulý čtvrtek náš kolega Zdeněk Koudelka předložil příslušný pozměňovací návrh do zákona souvisejícího s přijetím nového insolvenčního zákona. Vyhodnotili jsme, jaká je praktická možnost, že tato novela bude přijata a bude přijata v souvislosti s hlasováním o trestním zákoníku. I kdyby to mělo být na příští, dubnové schůzi Poslanecké sněmovny. Konstatuji, že výsledkem tohoto vyhodnocení je zjištění, že to není cesta, kterou náš poslanecký klub může v tuto chvíli podpořit, protože neskýtá jistotu, že se ustanovení § 230 odstavec 2 ještě v tomto volebním období případně do trestního zákoníku vrátí.

Na tomto místě bych chtěl jménem poslaneckého klubu sociální demokracie ocenit práci všech expertů bez ohledu na to, za které vlády tito experti pracovali, na nové kodifikaci českého trestního práva. Dnešním hlasováním neházíme výsledek jejich práce do koše. Chceme na něj navázat a jsme připraveni po červnových volbách, ať už bude pozice poslanců sociální demokracie v této Sněmovně jakákoli z hlediska zastoupení jako vládní strany či opoziční, na tuto práci navázat a znění, které sem předložila vláda, podpoříme, aby bylo co nejdříve předloženo Poslanecké sněmovně k diskusi, aby se tak stalo nejlépe ještě do závěru letošního roku.

Na druhou stranu politika je také o symbolech. A § 230 odstavec 2 nejen z mediálního hlediska, ale z politického hlediska je symbolem. Byl symbolem jak pro kolegu Bendu, který navrhl jeho vyřazení, a má na to legitimní právo, je také symbolem pro sociální demokracii. Jeho absence v trestním zákoně je pro sociální demokracii symbolem nepřijatelným. Z tohoto důvodu poslanci České strany sociálně demokratické nepodpoří návrh na přerušení projednávání tohoto bodu a v závěrečném hlasování - podtrhuji pro případ, že bych byl zase dotazován kolegy z pravé strany spektra, že není toto hlasování závazné v našem poslaneckém klubu - drtivou většinou hlasů nepodpoříme přijetí trestního zákona, kde absentuje ustanovení § 230 odstavec 2, jak bylo předloženo ve vládním návrhu.

Ještě jednou opakuji - velmi si vážíme práce, která byla odborně odvedena, a chceme na ni po letošních volbách navázat. Věříme, že drtivá většina ostatních poslaneckých klubů v případě, že trestní zákon neprojde, se k takovému návrhu po volbách připojí.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě žádám pana poslance Kováčika, který se přihlásil.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, schůze Poslanecké sněmovny se blíží k závěru, ale připadá mi, že se blíží nějak pomalu.

Když jsem poslouchal řeči všech zástupců poslaneckých klubů, vyšlo mi - ODS to nechce, lidovci to nechtějí, socani to nechtějí, komunisti to nechtějí. Tak proč se tady proboha tak dlouho vzájemně zdržujeme? Pojďme hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Znamená to, že se snad nikdo další do rozpravy nehlásí? Pan ministr Karel Kühnl.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, pan kolega Kováčik to řekl zcela správně. Komunisté, sociální demokraté, lidovci, ODS nechtějí poskytnout čas k tomu, aby se odstavec 2 § 230 vrátil do trestního zákoníku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě přednostně pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, vážení členové vlády, paní a pánové, opravdu nebudu zdržovat. Jen chci připomenout, že pokud bychom hlasovali pro procedurální návrh pana ministra Kühnla, tak bychom situaci ještě víc zkomplikovali, protože bychom v podstatě neměli ani zákon schválen, natož aby byl vyhlášen, nemohli bychom k němu přijímat žádné usnesení. Nejsem sice absolutní právní purista, ale to, co on navrhuje, je v podstatě proti smyslu jednacího řádu, je proti legislativním pravidlům a v úplném rozporu s tím, jak máme jednat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě dostane slovo pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Jen aby obrázek byl úplně úplný. Krátká replika na pana ministra Kühnla. Není pravda, že mnou jmenované strany nechtějí vrátit uvedený paragraf a odstavec. Prostřednictvím pana předsedajícího bych rád vzkázal panu ministrovi a možná i některým ostatním - v současné době tam ta skutková podstata přece je. Nepřijmeme-li tento nový trestní kodex, ta skutková podstata nebude vyndána z trestního řádu, je tam, platí a je možno trestat tuneláře! Děkuji. (Potlesk KSČM a některých poslanců ČSSD.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP