Neautorizováno !


 

(12.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní předsedkyni Rujbrové. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Má někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě? Nemá, obecnou rozpravu proto končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. V podrobné rozpravě ještě paní kolegyně Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Ano, kolegyně a kolegové, petiční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu o peticích přijatých Poslaneckou sněmovnou, jejich obsahu a způsobu vyřízení za období od 1. 7. 2005 do 31. 12. 2005."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 398 a ptám se, kdo je pro toto usnesení. Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 398 se z přítomných 82 pro vyslovilo 65, proti nikdo. Usnesení bylo schváleno.

 

Končím projednávání bodu 148 a děkuji paní předsedkyni petičního výboru.

 

Dalším bodem by měl být bod č. 149. Říkám to podmiňujícím způsobem, protože na dnešní schůzi je řádně omluven guvernér České národní banky. Proto podle zákona o jednacím řádu přeložíme bod 149 na konec bloku zpráv a dalších informací.

 

Budeme pokračovat dalším bodem, což je bod číslo

 

152.
Návrh na změnu zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny

 

Prosím pověřené poslance z klubu ČSSD a z klubu ODS, aby se postupně ujali slova. Nyní hovoří pan poslanec Vlček za klub sociální demokracie.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl za poslanecká klub sociální demokracie změnu zasedacího pořádku. Týká se jedné změny, což je, že by si prohodili místa poslanec Andrej Grega a poslanec Petr Ibl. Číselné vyjádření nového zasedacího pořádku by tedy bylo, že na pořadovém čísle 89 by seděl Petr Ibl a na místě č. 90 by seděl Andrej Grega.

Tolik za klub sociální demokracie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní prosím zástupce klubu ODS, pana poslance Michala Doktora.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Chtěl bych formálně v souladu s jednacím řádem na mikrofon oznámit, že jedinou změnou, kterou klub ODS oznamuje, je, že na místě, na kterém dříve seděl poslanec Vladimír Doležal, sedí nyní poslanec Tomáš Kádner.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Otevírám rozpravu. O slovo se ještě přihlásil pan kolega Vlček, prosím.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Ještě bych doplnil, když kolega Doktor zmínil změnu poslanců, dodal bych ke změně v klubu sociální demokracie, že tam, kde seděl poslanec Hojdar, sedí nyní Cyril Zapletal, je to tedy číslo 44.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hlásí se někdo do rozpravy? Není tomu tak, končím rozpravu obecnou. Rozpravu podrobnou nepovedeme, protože veškeré informace v přiloženém materiálu máte. Končím proto i podrobnou rozpravu a přečtu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna mění své usnesení 2069 z 15. prosince 2005 a schvaluje zasedací pořádek poslanců v jednacím sále podle předloženého návrhu, který tvoří přílohu tohoto usnesení."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 399 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 399 z přítomných 90 pro bylo 72, proti nikdo. Usnesení bylo schváleno.

 

Pokračovat budeme bodem 153 - Návrh na zproštění povinnosti zachovávat mlčenlivost všechny osoby zařazené nařízeními ministra vnitra do specializovaného pracovního týmu Mlýn. Úvodní slovo má mít ministr vnitra František Bublan. Toho tady nevidím, a žádám proto buď některého ze členů vlády, nebo pověřeného poslance klubu sociální demokracie, jestli pan ministr vnitra může dojít.

Já chápu, že to předkládá výbor pro obranu a bezpečnost, ale musím připomenout, že podle § 46 odst. 3 zákona č. 148/1998 Sb., o utajovaných skutečnostech, "týká-li se povinnost zachovávat mlčenlivost věci, kterou projednává orgán Parlamentu České republiky, může zprostit mlčenlivosti Poslanecké sněmovna nebo Senát svým usnesením. V těchto případech je třeba požádat o vyjádření příslušného ministra nebo vedoucího ústředního úřadu. Samotné usnesení výboru pro obranu a bezpečnost bez vyjádření ministra nemůže být dostatečným podkladem pro jednání Poslanecké sněmovny." Proto jako prvního jsem požádal o vyjádření samozřejmě pana ministra. Za pravdu mi dá pravděpodobně i přítomný pan poslanec Jan Klas, který se tím dlouhá léta zabývá. (Posl. Klas souhlasí.)

Připomenu, že tu máme pouze usnesení Poslanecké sněmovny a pan ministr není povinen to dávat písemně, je povinen jen to předložit Poslanecké sněmovně, byť svým způsobem.

Prosím o chvilku strpení, poradím se zástupci klubu.

(Po krátké poradě:) Mám informaci, že pan ministr Bublan sice je na cestě, ale nemůže tu být dřív než za deset minut. Podle ustálených pravidel mi nezbývá nic jiného než přeložit bod 153 na konec bloku. Nezlobte se na mne, ale nemůžeme mařit čas. Leda že by někdo navrhl přeřazení, ale já bych musel zkoumat zvláštní důvody a ty tady evidentně nevidím. Poznamenávám tedy, že přeřazuji bod 153 na konec bloku.

 

Pokračovat tedy budeme bodem

 

154.
Zpráva o stavu vysílání a činnosti
Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za rok 2004
/sněmovní tisk 903/

 

Tento sněmovní tisk projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu mládež a tělovýchovu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 903/1. Stálá komise pro sdělovací prostředky usnesení Poslanecké sněmovně nepředložila.

Prosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, paní poslankyně Ivana Levá, informovala nás o jednání výboru a přednesla návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP