Neautorizováno !


 

(12.30 hodin)

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, výbor pro vzdělání, vědu, kulturu, mládež a tělovýchovu se zabýval zprávou 25. 5. 2005. Po odůvodnění předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petra Pospíchala a zpravodajské zprávě poslankyně Levé, po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně vzít zprávu o stavu vysílání a činnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za rok 2004 na vědomí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní požádám pověřeného zástupce stálé komise pro sdělovací prostředky, aby nás informoval o jednání komise, když žádné usnesení předloženo nebylo. Prosím pana poslance Petra Plevu.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, komise zjistila, že ve zprávě jsou závažné nedostatky, zvláště pak předložená zpráva o průběhu digitalizace, kterou Poslanecká sněmovna svým hlasováním odmítla, uložila radě ji přepracovat a rada ji vložila do této zprávy, aniž by tam udělala jakékoliv úpravy. I postup rady, kdy vyhlásila přes odmítavé stanovisko Poslanecké sněmovny, které ji žádalo, aby nečinila nevratné kroky, licenční řízení na udělení digitálních licenci. Proto jsem byl připraven navrhnout zamítnutí této zprávy. Nicméně protože rada má nového předsedu, je vidět, že možná některé své kroky přehodnocuje, měli bychom jí dát čas a o této problematice jednat.

Proto v otevřené rozpravě navrhnu, abychom tento bod přerušili a odročili do příští schůze Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi jako zástupci stálé komise pro sdělovací prostředky.

Zahajuji obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ale evidoval jsem ústní přihlášku pana poslance Petra Plevy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Navrhuji přerušení a odročení do příští schůze Poslanecké sněmovny. Pokud by tento návrh nebyl přijat, navrhuji zprávu zamítnout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Protože jsme obdrželi procedurální návrh na přerušení, nebudu otevírat rozpravu podrobnou. Myslím, že se mnou souhlasíte. Všechny vás odhlásím a prosím o novou registraci.

 

O návrhu na přerušení tohoto bodu jednání, který přednesl zástupce stálé komise pro sdělovací prostředky, rozhodneme hlasováním.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 400 z přítomných 83 pro hlasovalo 44, proti 23. Návrh byl přijat. Přerušuji bod číslo 154.

 

Dalším bodem našeho jednání je

 

155.
Zpráva o činnosti Fondu dětí a mládeže
/sněmovní tisk 929/

 

Požádám, aby místo u stolku zpravodajů zaujali svá místa pan ministr financí Bohuslav Sobotka a poslanec Josef Smýkal, který je zpravodajem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

K tomuto bodu vám byl rozdán materiál Informace pro Poslaneckou sněmovnu, kterou předložil v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny číslo 1347 právě pan ministr financí Bohuslav Sobotka. Sněmovní tisk 929 a informaci projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 929/1.

Nyní žádám připraveného poslance Josefa Smýkala, aby se ujal slova jako zpravodaj výboru a informoval nás o jednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové, je vám předkládán sněmovní tisk 929 - Zpráva o činnosti Fondu dětí a mládeže. Předpokládám, že se pan ministr dostaví a vyjádří se i k některým informacím.

Nutno připomenout na úvod mé zpravodajské zprávy, že k činnosti Fondu dětí a mládeže zaznělo v Poslanecké sněmovně v minulém období hodně diskusí, námětů a připomínek, až do samotného rozhodnutí Poslanecké sněmovny o odvolání likvidátora a o ukončení Fondu dětí a mládeže k 31. 12. 2004.

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a také podvýbor pro mládež se činností Fondu dětí a mládeže podrobně zabýval včetně postupu, jaký nastane po ukončení činnosti Fondu dětí a mládeže, jaký bude další osud bývalého majetku spravovaného tehdy Fondem dětí a mládeže. Nutno říci, že ve výboru byly vzneseny velké výhrady ke způsobu, formě a obsahu zprávy o průběhu likvidace, chcete-li, závěrečné zprávy zpracované likvidátorem. Bylo konstatováno, že zpráva je neúplná, že nemá vypovídající hodnotu, nepředkládá dostatečné údaje, není komplexní, odkazuje na předcházející zprávy, postrádá ucelené zhodnocení celkového nakládání s majetkem bývalého svazu mládeže, včetně jeho využití od vzniku fondu až po ukončení činnosti Fondu dětí a mládeže.

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, ale i podvýbor pro mládež se několikrát zabýval postupem Ministerstva financí, který (-é?) ze zákona převzal (?) veškeré náležitosti.

Jak již bylo uvedeno, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu přijal usnesení, které jste obdrželi jako sněmovní tisk 929/1. Myslím, že není potřeba jej číst. Snad jen to, že doporučil rozdělit závěrečnou zprávu o průběhu likvidace na jednu část, druhou zprávu o činnosti Fondu dětí a mládeže přednesenou ministrem financí na druhou, doporučil závěrečnou zprávu o průběhu likvidace zamítnout a vzít zprávu o činnosti Fondu dětí a mládeže na vědomí. Rovněž tak informaci, kterou pan ministr předkládal v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny číslo 1347 vzít na vědomí.

Tolik z jednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovy a přednesený návrh usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní zahajuji obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, proto končím obecnou rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ani zde žádnou písemnou přihlášku nemám, nevidím nikoho, kdo by se hlásil do podrobné rozpravy.

Písemný návrh usnesení máme předložen. Má někdo k postupu, který je navržen v písemném postupu, připomínku? Chce někdo hlasovat o některé části samostatně? Není tomu tak.

 

Budeme hlasovat o celém návrhu usnesení, jak byl předložen podle usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Myslím, že počet poslanců ve Sněmovně se nezměnil, není zájem o odhlášení. Budeme rozhodovat hlasováním.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 401 z přítomných 85 pro hlasovalo 76, proti nikdo. Usnesení bylo schváleno.

 

Děkuji panu zpravodaji Josefu Smýkalovi. Končím bod číslo 155.

 

Tím jsme vyčerpali dnešní dopolední program jednání. Protože o svolání některých výborů požádali předsedové výborů Poslanecké sněmovny, vyhlašuji polední přestávku o něco dříve než obyčejně. Sejdeme se ve 14 hodin a budeme pokračovat dalšími body zpráv s tím, že pravděpodobně zbytek zpráv a bodů, které jsou pevně zařazeny na úterý, projednáme v úterý příští týden po 14. hodině.

Doplňuji, že na odpolední jednání z důvodu přijetí zahraniční návštěvy se omlouvá ministr obrany Karel Kühnl.

 

(Jednání přerušeno ve 12.40 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP