Neautorizováno !


 

(12.00 hodin)
(pokračuje Šulák)

Toto osobní riziko a nepohodlí je na druhé straně vykompenzováno vzácnou možností poznat zblízka obyvatele a skutečnou situaci v zemi.

Nejvyššími představiteli parlamentního shromáždění je naše delegace i nadále hodnocena jako jedna z nejaktivnějších. V tomto smyslu bych byl rád, kdybyste vzali na vědomí tuto zprávu a odsouhlasili ji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní se slova ujme paní místopředsedkyně Miroslava Němcová, která přednese zprávu za pana poslance Miroslava Beneše, vedoucího delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Připraví se pan poslanec František Pelc.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych vás všechny odkázala na zprávu, která vám byla předložena v písemné podobě. V úvodu dnešního zasedání jsem omlouvala pana poslance Miroslava Beneše, který se nemůže účastnit dnešního jednání, a proto bych vám pouze krátce charakterizovala zprávu, kterou máte před sebou.

Obsahuje v úvodní pasáži obecné informace o Radě Evropy, o tom, jak probíhají její plenární zasedání. Je zde také informace o tom, jak byla složena delegace českého Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Víte, že tato delegace prošla změnou poté, kdy proběhly volby do Evropského parlamentu, takže i tato změna je v materiálu, který vám byl předložen, zachycena. Dále jsou zde zmapovány jednotlivé části zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy od roku 2002 do dnešních dnů a závěr zprávy tvoří přehled o akcích, které Rada Evropy nebo některé její orgány pořádaly v rámci České republiky.

Jak jsem řekla, materiál vám byl předložen, bezpochyby jste měli příležitost se s ním seznámit. Tolik tedy mé krátké a stručné úvodní slovo k písemně předložené zprávě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní místopředsedkyni Miroslavě Němcové. A nyní, protože pan kolega Pelc tady není, požádám, aby se slova ujal vedoucí stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy pan poslanec Josef Janeček. Než se ujme slova, požádám pana poslance Ostrého, jestli by ho nesehnal. Nemůže ho zajistit - dobře. Jestli tedy někdo z delegace ZEU je ochoten se ujmout úvodního slova k této zprávě…

Prosím, pane poslanče, máte slovo, my se mezitím dohodneme.

 

Poslanec Josef Janeček: Na žádost svých kolegů pouze stručně. Jen bych podtrhl, že Středoevropská iniciativa, čili ve zkratce "Seika", není mezinárodní organizací, jak jsme někdy zvyklí nebo jak se zaměňuje, není tedy organizací s pevnou institucionální strukturou, nýbrž je to dobrovolná iniciativa. Činnost je zaměřena na rozvoj spolupráce členských zemí a podporu těch, které nejsou členy EU, při jejich začleňování do procesu evropské integrace. Napomáhá tedy procesu jejich transformace, jakož i rozvoji regionální spolupráce v řadě oblastí.

Činnost Seiky řídí její předsednická země, předsednictví rotuje s roční periodicitou. Naposledy, to je v roce 2005, to bylo Slovensko, v roce 2006 je předsednickou zemí Albánie.

Chtěl bych upozornit na skutečnost, že parlamentní výbor Seiky velmi pozitivně ocenil první rok členství pěti členských států v Evropské unii, jmenovitě tedy České republiky, Maďarska, Polska, Slovinska, Slovenské republiky, a uvítal skutečnost, že Bulharsko a Rumunsko podepsaly přístupovou smlouvu s Evropskou unií.

Chtěl bych také říci, že parlamentní výbor uznal úlohu členských států Seiky, které jsou současně členy NATO, při prosazování míru a stability v nestálých zemích světa. Zajímal se o situaci menšin a vyzval členské státy Seiky vytvořit, kde je to potřebné, národní strategie na zlepšení vzdělávací úrovně, zvláště u romských občanů, a potvrdil, že budoucnost a prosperita zemí a jejich občanů závisí na úrovni a kvalitě vzdělávání, a uznal potřebu zvyšování stupně vzdělanosti v členských zemích Seiky, přičemž je potřebné respektovat hospodářské, sociální, kulturní a vzdělanostní rozdíly. Domnívám se, že to jsou velmi významné podněty, které přinášelo na jednání Seiky např. Slovensko, které se této problematice velmi věnuje a přenáší ji s náměty na řešení do celé této oblasti. Jsou to věci, které se velmi důležitým způsobem dotýkají i České republiky. Proto se domnívám, že činnost této delegace přináší velmi kladné podněty jak do našeho vztahu k menšinám, tak do kontroly vzdělanosti a podpory kultury v těchto citlivých oblastech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Janečkovi. A nyní za Františka Pelce zprávu vedoucího delegace Parlamentu do Západoevropského shromáždění přednese pan poslanec Miloš Titz.

 

Poslanec Miloš Titz: Děkuji, pane předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych víceméně improvizovaně zaskočil za kolegu dr. Pelce. Myslím, že podrobnosti naší stálé delegace v Západoevropské unii má každý z vás před sebou na stole, takže si myslím, že není zvláště třeba je zdůrazňovat.

Často se říká, že Západoevropská unie je mrtvá. Já si myslím, že právě dnes, kdy není ještě dohotovena zahraničněpolitická a obranná politika Evropské unie, tak Západoevropská unie hraje poněkud větší roli, než tomu bylo před několika lety. Myslím, že delegace tam odvádí jakousi solidní práci.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miloši Titzovi. A nyní otevírám rozpravu, do které mám přihlášenou paní poslankyni Kateřinu Konečnou. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi dvě krátké poznámky. Za prvé bych vás chtěla požádat, abychom tento bod přejmenovali ze Zprávy o činnosti stálých delegací Poslanecké sněmovny na Zprávy předsedů stálých delegací o činnosti stálých delegací Poslanecké sněmovny. Já jsem členka dvou delegací a ani jedna delegace se nad závěrečnými zprávami nesešla, a tudíž to není zpráva celé delegace.

Za druhé mi dovolte, abych při tomto bodu vyslovila poděkování sekretariátům jednotlivých stálých delegací, které, myslím, pokud mohu mluvit za sebe, ale předpokládám, že i za své kolegy, velmi významně pomohly v tom, aby delegace dosáhly těch úspěchů, jakých dosáhly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Konečné. Kdo další do rozpravy? Pan poslanec Vladimír Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Chtěl bych vás jen jako člen delegace Meziparlamentní unie upozornit, na straně 7 si u panelu při příležitosti světového informačního summitu opravte - ten už se konal v Tunisu 17. listopadu 2005. Domnívám se stejně jako kolegyně Konečná, že kdybychom zprávy projednávali v delegacích, tak bychom tyto mouchy vychytali.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do rozpravy? Nikdo. Rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Návrh usnesení k tomuto materiálu byl, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu vedoucích delegací, podle té změny. To by byl první návrh. Kdyby neprošel, hlasovali bychom o návrhu původním, to znamená stálých delegací Poslanecké sněmovny. Čili s tímto pozměňovacím návrhem - můžeme takto? Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Já vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci.

 

Budeme hlasovat o návrhu, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávy vedoucích delegací Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ve čtvrtém volebním období. Přihlaste se, ať máme potřebné kvorum.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 395 a ptám se, kdo je pro návrh usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 395 z přítomných 76 pro 73, proti nikdo. Děkuji vedoucím stálých delegací nebo jejich zástupcům a končím bod č. 145. Usnesení bylo přijato.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP