Neautorizováno !


 

(10.50 hodin)

Poslanec Petr Ibl: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, k tomu, co zaznělo ve zprávě pana zpravodaje, je nutno dodat, že § 8a zákona o Bezpečnostní informační službě se vlastně mění v základním ustanovení a vyměňuje se slovo z pojmu "je oprávněna žádat" na "oprávněna vyžadovat". To je ta změna. A pak se připojuje nové písmeno b), ve kterém se uděluje oprávnění Bezpečnostní informační službě vyžadovat lokalizační údaje. To je změna, která byla někdy zpochybňována poskytovateli těchto služeb na odposlechy. Domnívám se, že přijetím tohoto nového písmene b) se precizuje oprávnění BIS.

Ještě jednu poznámku. To, co bylo řečeno na adresu údajných dluhů, si myslím, že není součástí ani této předlohy.

Ještě jednu poznámku. Vzhledem k tomu, že bylo podáno veto na projednávání podle § 90, navrhnu v podrobné rozpravě zkrácení lhůty o 40 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Nyní patří slovo panu poslanci Jiřímu Bílému.

 

Poslanec Jiří Bílý: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážení členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych jenom říci toto. Mám určité zkušenosti z kontrolní komise pro kontrolu operativní techniky. Vím, že ze všech třech komisí máme největší pravomoci, ale přitom Bezpečnostní informační služba je velmi důležitá a její kontrola nemá takové pravomoci. Tento zákon je zde předložen na poslední chvíli před koncem volebního období. Myslím si, že by si zasloužil větší a delší projednávání.

Podporuji kolegu Klase, zamítnout tento zákon a opravdu předložit i s tímto zákonem zároveň i zákon o navýšení pravomocí kontrolního orgánu pro BIS. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní se o slovo hlásí pan poslanec Petr Ibl.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji. Omlouvám se Sněmovně, protože jsem si neuvědomil, že jsme v prvním čtení, a proto navrhuji v tuto chvíli v obecné rozpravě zkrácení lhůty pro projednávání o 40 dnů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zeptám se na případné další přihlášky do rozpravy. Žádné nejsou. Proto obecnou rozpravu končím. Budeme se věnovat návrhům, které zazněly, tedy nejprve návrhům na zamítnutí a vrácení a poté návrhům dalším. Ještě předtím přivolám naše kolegy, aby se mohli těchto hlasování zúčastnit.

 

Dámy a pánové, je před námi hlasování o návrhu na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 387. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 387 z přítomných 131 poslanců pro 71, proti 45. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona Poslanecká sněmovna v prvém čtení zamítla, a končím projednávání bodu číslo 87, sněmovní tisk 1250.

 

Děkuji jak zastupujícímu panu navrhovateli, tak panu zpravodaji.

 

Je před námi další bod, kterým je

 

91.
Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce
představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a
poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1225/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1225/1.

Požádám o slovo náměstka primátora hlavního města Prahy Rudolfa Blažka, aby předložený návrh uvedl. Vítám vás, pane náměstku.

 

Náměstek primátora hl. m. Prahy Rudolf Blažek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, v zastoupení hlavního města Prahy vám předkládám návrh změny zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů. Předkládám tento návrh v zastoupení města Prahy po několikahodinové diskusi, kterou prošel tento návrh zákona v našem zastupitelstvu, kdy byla předložena celá řada zákonů týkající se imunity a indemity a dalších záležitostí. Prošel pouze tento návrh, který, byť marginálně, ale dotýká se rozpočtu města, dotýká se městské hromadné dopravy, dotýká se záležitostí, které jsou, byť okrajově, spojeny s městem Prahou.

Stávající právní úprava umožňuje bezplatné užívání prostředků veřejné hromadné dopravy pro poslance a senátory Parlamentu, soudce Ústavního soudu a poslance Evropského parlamentu. Jak již jsem řekl před chvílí, náklady na zajištění tohoto naturálního plnění nesou města, jejichž veřejnou hromadnou dopravu tito činitelé využívají. Domníváme se, že při zákonem garantované výši příjmů a současně dalších náhradách, které mají tito uvedení funkcionáři, je zřejmé, že uzákoněné naturální plnění ve formě bezplatné městské hromadné dopravy je dle našeho názoru nadbytečné. Na okraj bych chtěl říci, že tato naturální plnění byla před listopadem a po něm využívána všemi poslanci národních výborů všech stupňů a samozřejmě České národní rady a Federálního shromáždění a v zásadě toto naturální plnění zůstalo pouze u uvedených funkcionářů. Na území hlavního města Prahy toto bylo zrušeno v roce 1996, takže žádní zastupitelé ani městských částí, ani zastupitelstva hlavního města Prahy pochopitelně bezplatně městskou hromadnou dopravu nevyužívají. Myslíme si, že bezplatné užívání městské hromadné dopravy je skutečně nadbytečné, a dokonce si dovolím prohlásit, že se domníváme, že zbytečně prohlubuje nedůvěru občanů v politiky. Proto navrhujeme toto užívání zrušit.

Dámy a pánové, věřím, že se přikloníte k důvodům, které nás vedou k návrhu změny tohoto zákona, a tento náš návrh podpoříte tak, aby se jím mohly zabývat příslušné výbory Sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu náměstkovi primátora hlavního města Prahy Rudolfu Blažkovi. Prosím, aby k mikrofonu nyní předstoupil se svou zprávou pan poslanec Jiří Václavek, který je určen jako zpravodaj pro prvé čtení.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, navrhovatel zde stručně objasnil věcný záměr návrhu, neřekl však, že nejde jenom o městskou hromadnou dopravu v Praze, ale veškerou veřejnou dopravu v České republice týkající se všech představitelů a soudců v České republice. Vláda s tímto návrhem vyslovila souhlas, který jste dostali v tisku 1225/1.

Musím jenom dodat, že je škoda, že si navrhovatelé práci zjednodušili a nenavrhli i změnu § 9 odst. 1 písm. b), které s tím souvisí a týká se náhrad představitelů a soudců. Tento paragraf zřejmě bude muset dopracovat rozpočtový výbor, pokud bude pověřen Sněmovnou k projednání tohoto zákona před druhým čtením.

Děkuji za slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP