Neautorizováno !


 

(11.00 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji Jiřímu Václavkovi a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do obecné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku, vidím ale přihlášku pana poslance Zdeňka Jičínského. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, svého času, a není to tak dávno, jsme se zabývali podobným návrhem - nechci teď hovořit o rozdílech - který přišel ze Senátu, možná že si vzpomínáte na kulometný projev senátora Kubery, který návrh odůvodňoval. Já jsem už tehdy vystoupil v diskusi a odmítl jsem jeho argumentaci. To se vztahuje i na tento návrh.

Nebudu dávat návrh na zamítnutí, protože si myslím, že je vhodné, aby se tím, jakkoli pochybuji, že to do voleb stihneme, Sněmovna i výbory zabývaly. Považuji ale za účelné upozornit na to, že bychom tu neměli podléhat lacinému populismu, který v tomto směru přichází i od zastupitelů hl. m. Prahy. Samozřejmě o kritiku médií jsme si někdy řekli sami vlastními postupy. Ale při projednávání této věci bychom měli být střízliví a v každém případě doporučuji, aby výbor, který se tím bude zabývat, si nechal udělat od Parlamentního institutu rozbor, jak je tento problém řešen ve většině evropských demokratických zemí, protože, jak jsem o tom přesvědčen, nechci žádné konkrétní důkazy teď uvádět, ve většině zemí hromadná doprava je pro členy parlamentu bezplatná. Upozorňoval jsem, že v Belgii dokonce je to součástí ústavního uspořádání.

Mně jde o to, abychom v rámci určitých štvanic, které na nás občas pořádají média, neztratili zdravý rozum a neudělali něco, co v jistých situacích se stává, ale poslanci by tak činit neměli.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Hovoří pan poslanec Vrbík. Pane poslanče máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Vrbík: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Chtěl bych pouze navrhnout zkrácení lhůty pro projednání ve výboru o 30 dnů, protože mám pocit, že chceme-li alespoň vzbudit zdání, že se tímto problémem chceme vážně zabývat, tak je třeba, abychom zkrátili lhůtu, aby bylo vůbec možné legislativní proces dokončit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kdo další se hlásí do rozpravy? Vidím pana poslance Kapouna. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane předsedající, vládo, kolegyně a kolegové, chtěl bych dopředu říci, že nejsem ve střetu zájmů, protože jsem se dobrovolně rozhodl ve třetím volebním období již nekandidovat.

Chtěl bych upozornit na to, že každé město si určitým způsobem váží, jestliže nejvyšší zákonodárné shromáždění zasedá v jeho obci nebo městě. Parlament vytváří pracovní místa, určuje prakticky sídla institucí i zvyšuje vliv obce na případné dotace, které samozřejmě i Praha určitým způsobem dostává, a vytváří mnoho dalších výhod. Možná že by stálo za to, aby Parlament změnil sídlo do města, kde si toho budou více vážit. Možná podám tento návrh ve druhém čtení. (Potlesk poslanců klubu ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip:Děkuji panu poslanci Kapounovi. Kdo dál chce vystoupit v rozpravě? Pečlivě se rozhlížím, nikoho se hlásit do rozpravy nevidím, proto rozpravu končím.

Ptám se pana navrhovatele, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Ano, pan náměstek Blažek má slovo.

 

Náměstek primátora hl. m. Prahy Rudolf Blažek: Já bych chtěl jen reagovat na poslední příspěvek. Nejsem si úplně jist, jestli Praha skutečně je tím místem, kam směřují ty dotace, které by si zasloužila. Nevím, jestli zrovna toto byla připomínka, která byla na místě. Možná že kdyby se skutečně toto stalo, tak by ta Praha na tom byla lépe, kdyby to sídlo nebylo ve městě Praze.

Já si ovšem myslím, že takováto diskuse není na místě, že to skutečně míníme vážně, a jak jsem řekl, řada návrhů, které tu padly, týkaly se dalších otázek, imunity, indemity, byla zamítnuta, nebo není vůbec předkládána, protože jsem si vědomi, že to je nad rámec našich možností a v podstatě i toho, co je míněno ústavou ve směru předkládání zákonů Poslanecké sněmovně ze strany krajů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní pan zpravodaj se závěrečným slovem.

 

Poslanec Jiří Václavek: Pane předsedající, já nebudu celou záležitost natahovat, jenom sděluji, že padl v rozpravě jeden návrh, a to na zkrácení lhůty o 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Budeme tedy pokračovat rozhodnutím o přikázání výboru k projednání, protože nepadl návrh na zamítnutí.

Já vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci, přihlaste se svými identifikačními kartami. Připomínám, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Pokud jste všichni přihlášeni, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 388 a ptám se, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti?

Děkuji. V hlasování pořadové číslo 388 z přítomných 114 se pro vyslovilo 102, proti 3, návrh byl přijat.

 

Nyní přikročíme k hlasování o zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 389 a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty k projednání. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 389 z přítomných 116 pro bylo 41, proti 6, návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, lhůta k projednání zůstala zachována podle jednacího řádu. Děkuji panu náměstkovi Blažkovi, děkuji panu zpravodaji Václavkovi a končím bod č. 91.

 

Budeme pokračovat bodem

 

60.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 328/1991 Sb., o konkursu
a vyrovnání, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 977/ - prvé čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místo pan senátor Milan Balabán a zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Eva Dundáčková.

Návrh zákona jsme projednávali na 53. schůzi dne 2. února 2006, kdy jsme přerušili obecnou rozpravu a další projednávání jsme odročili do doby projednání sněmovního tisku 1120, insolvenčního zákona ve třetím čtení. Tento sněmovní tisk je nyní na projednávání v Senátu, čili třetí čtení bylo řádně ukončeno a tisk byl podle legislativního procesu do Senátu zaslán.

Dále upozorňuji, že bylo navrženo vyslovit souhlas s tímto zákonem již v prvém čtení, ale na 53. schůzi byla vznesena námitka dvou poslaneckých klubů.

Budeme tedy pokračovat v přerušené obecné rozpravě. Mám přihlášku jen sama sebe z minulého projednávání, takže prosím paní zpravodajku, jestli bude chtít se k tomu vyjádřit.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pane předsedající, přestože máte již napodruhé pozvánku, chtěla bych vás poprosit, abyste zvážili spolu s předkladateli a po dohodě s předkladateli přesunutí tohoto bodu až na konec jednání této schůze Poslanecké sněmovny, a to právě proto, že o rekodifikaci insolvenčního zákona o prováděcích předpisů dosud nebylo v Senátu rozhodnuto. Senátoři proto nezmocnili svého člena a požádali mne, abych jako zpravodajka oznámila Poslanecké sněmovně, že oni jako předkladatelé se domnívají, že by tento tisk prozatím neměl být v Poslanecké sněmovně projednáván.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP