Neautorizováno !


 

(9.20 hodin)

Poslanec Jaromír Talíř: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Plevy pod písmenem C. Zpravodaj doporučuje. (Ministr také doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 371. Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 371 přítomno 139, pro 95, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Nyní pozměňovací návrh pod písmenem D kolegy Koudelky. Zpravodaj má stanovisko neutrální až negativní. (Ministr neutrální.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 372. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 372 přítomno 139, pro 65, proti 22. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Tím jsou vyčerpány všechny pozměňovací návrhy, můžeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, bylo hlasováno o všech návrzích, proto přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o některých druzích podpory kultury a o změně některých souvisejících zákonů, podle sněmovního tisku 1055."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 373. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 373 přítomno 140, pro 104, proti 7. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodajovi a končím projednávání bodu číslo 125, sněmovního tisku 1055.

 

Je před námi druhé třetí čtení, pevně zařazený bod číslo 126. Je to

 

126.
Návrh poslanců Ivy Šedivé, Jitky Gruntové, Josefa Víchy a Taťány Fischerové
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně
některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1087/ - třetí čtení

 

Prosím, aby se ke stolku zpravodajů odebrala paní poslankyně Iva Šedivá, dále prosím zpravodaje výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pana poslance Rudolfa Tomíčka. Oznamuji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1087/3.

Otevírám rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Hlásí se prosím někdo? Jako první má slovo pan ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi jen několik poznámek k této novele, protože je to novela poslanecká a potom při hlasování se již nebudu vyjadřovat. Rád bych komentoval aspoň některé pozměňovací návrhy z hlediska Ministerstva životního prostředí jako ústředního orgánu státní správy v této problematice.

Co se týká samotného poslaneckého návrhu, chtěl bych ocenit a podpořit tu úpravu bioodpadů a další pozměňovací návrhy výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Chtěl bych vyjádřit zásadní nesouhlas pouze se dvěma z nich a to jsou pozměňovací návrhy A2 a A3, které se týkají problematiky druhotné suroviny.

Považuji za velmi problematické prostřednictvím poslanecké novely tak zásadním způsobem zasáhnout do nakládání s odpady v České republice. Naruší se tak systém, který zvláštní režim pro druhotné suroviny nepředpokládá, a nejsou dostatečně analyzovány výsledky takovéto změny. Nejasné podmínky vztažené k nově definovaným druhotným surovinám by mohly způsobit takové nakládání s odpadem, které by bylo v rozporu s požadavky evropského práva. Prosím, abychom si uvědomili, že jde o definici určující, kdy jde o odpad a kdy už nikoli. Tak klíčové východisko odpadové legislativy mělo být předmětem jednotné úpravy ve všech zemích Evropské unie a v současné době je právě projednáváno jak v Radě ministrů životního prostředí, tak v Evropském parlamentu. Přimlouval bych se proto opravdu, abychom vyčkali schválení směrnice, a poté definici druhotných surovin upravili v souladu s ní. Pokud pozměňovací návrhy A2 a A3 přijmeme, reálně hrozí, že zavedeme nový institut s nejistým dopadem, který budeme muset příští rok měnit, což v praxi nezaručuje právní jistotu. Tolik tedy k poslaneckým návrhům A2 a A3.

Co se týká pozměňovacích návrhů předložených mnou, chtěl bych říci, že ty pozměňovací návrhy B2 až B6 se týkají zvýšení sankcí, a požádal bych zpravodaje, aby o nich bylo hlasováno dohromady, jestli je to možné. Pozměňovací návrhy B7 a B8 spolu také souvisejí a týkají se zavedení pravomocí Policie České republiky v oblasti nakládání s komunálním odpadem, takže návrhy B7 a B8 by také měly být hlasovány společně, protože tvoří logický celek.

Dále bych chtěl velmi výrazně podpořit pozměňovací návrh C pana kolegy Tomíčka, který precizuje povinnosti při nakládání s elektroodpadem.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní se o slovo hlásil zpravodaj pan kolega Rudolf Tomíček. Ale ještě před ním - rozumím dobře? Ne, budeme muset chvilku počkat, až se domluví pan zpravodaj s panem ministrem. Nyní má slovo pan kolega Rudolf Tomíček.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji a omlouvám se, já jsem si jen s panem ministrem upřesňoval to, co navrhoval k hlasování. (Předsedající: Prosím o klid!)

Jinak bych k tomuto zákonu chtěl říci toto. Tento zákon je poslaneckou iniciativou, i pozměňovací návrhy, které k tomu byly podány, v podstatě jsou různorodé a představují spíš napravení stávajícího stavu celé té problematiky, která se týká odpadů, což koneckonců z nich je vidět. Jenom se chci omluvit, že jsme kolegy zdrželi, protože jsme požádali o prodloužení termínu z toho důvodu, že některé pozměňovací návrhy jsou spolu tak provázané, že jsme byli nuceni vytvořit určitý konglomerát jednotlivých bodů, které jsou či nejsou hlasovatelné. A aby toto bylo jasné, měli jsme schůzku se zástupci všech politických subjektů ve Sněmovně, abychom si to vyjasnili a technické hlasování bylo stejné a nemuseli jsme to zde řešit. K této dohodě včera došlo a budeme hlasovat technicky tak, jak budu já prezentovat a jak bylo odsouhlaseno, na čem jsme se dohodli. Samozřejmě kdo jak bude hlasovat, to záleží, kolegové, na vás. Buď dáte na doporučení moje, popř. navrhovatelky, či nikoliv.

V podstatě to je vše, co jsem chtěl k postupu kolem řešení problémů tohoto návrhu zákona říci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Oznamuji, že pan kolega Doktor má náhradní kartu číslo 6.

A teď nevím, kdo se hlásil o slovo - pan poslanec Karel Vymětal, poté pan poslanec Václav Mencl.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, vážení členové vlády, chtěl bych mluvit pouze k jednomu pozměňovacímu návrhu a ten je uveden pod písmenem C, pana poslance Tomíčka. Možná že by bylo dobře, abychom si objasnili, o co vlastně kráčí.

Dnes v zákoně máme, že ministerstvo má vyhláškou stanovit podmínky pro vydávání pověření pro skupiny, které mají likvidovat odpady v jednotlivých oborech, a na základě toho zákona pan ministr vydal prováděcí vyhlášku, která hovoří o tom, že se určuje právě pouze jediný tzv. správce financí, v tomto případě např. pro historická elektrozařízení, pro jedinou skupinu elektrozařízení. Já zde musím konstatovat, že Úřad pro hospodářskou soutěž označil svým stanoviskem tuto vyhlášku v této části za omezující a neuspokojivou z hlediska hospodářské soutěže.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP