Neautorizováno !


 

(15.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, v mém pozměňovacím návrhu pod písmenem E, který se týká dvou věcí, beru část tohoto pozměňovacího návrhu zpět. Ve slovech se zrušují slova "a na vojenské vysoké školy se nevztahuje též § 2 odst. 2". Tuto část pozměňovacího návrhu beru zpět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do rozpravy? Pan kolega Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji vám, pane předsedající, za udělení slova. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych reagoval na sdělení pana ministra vnitra ve věci pozměňovacího návrhu, který je označen písmenem F, a opřel se o materiál, který mám k dispozici, a to společný postoj Rady ze dne 31. ledna 2000 k navrhovanému protokolu proti nedovolené výrobě střelných zbraní, jejich součástí, dílů a střeliva a obchodu s nimi, kterým se doplňuje Úmluva OSN proti mezinárodní organizované trestné činnosti. Rada Evropské unie v souvislosti s tímto materiálem přijala tento společný postoj, a já článek 1, kterého se týkají historické zbraně, přečtu celý.

Článek 1: Při jednání o návrhu protokolu OSN proti nedovolené výrobě střelných zbraní, jejich součástí, dílů a střeliva a obchodu s nimi podpoří členské státy Evropské unie definici střelné zbraně založené na pojmu smrtonosná zbraň s hlavní, která vystřeluje, je navržena tak, aby vystřelovala, nebo může být snadno předělána tak, aby vystřelovala broky, kulky nebo střely pomocí činnosti výbušniny, ale s vyloučením historických střelných zbraní nebo jejich napodobenin.

V této souvislosti by se s definicí "historické zbraně" mělo nakládat podle vnitrostátního práva a neměly by do ní být zahrnuty střelné zbraně vyrobené po roce 1970, to znamená, neříká se, že do ní nesmějí být tyto zbraně použity. Současná právní úprava navíc uznává pojem "vyvinuté", to znamená, že můžeme s klidným svědomím vyrábět napodobeniny střelných zbraní a jsou považovány za historické střelné zbraně, a navíc přechodná opatření, která se vztahují na utažení tohoto termínu z roku 1870 na rok 1890, které bylo provedeno v minulé právní úpravě, končí koncem tohoto roku, a proto se domnívám, že bude účelné, abychom zabránili určitým ne zrovna příjemným konáním některých spekulantů, aby u lidí, kteří mají ve svém držení jednu, dvě nebo několik málo historických střelných zbraní z období 1870 a 1890, aby tyto zbraně pod různými záminkami a hrozby velkých pokut od nich za levný peníz vykupovali a takto je víceméně okrádali.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se ještě hlásí do rozpravy? Rozpravu končím. Pan ministr Urban má možnost vystoupit se závěrečným slovem. Nehodlá ji využít. Pan zpravodaj také nebude mít závěrečné slovo. Tak prosím k proceduře.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, musím říci, že jsme u prvního sběrného zákona. Chtěl bych říci hned na začátku, že s těžkým srdcem, s krvácejícím srdcem, v některých případech budu říkat pozitivní stanovisko.

Navrhuji proceduru takovou, že bychom se nejdříve vyrovnali s pozměňovacími návrhy, které se týkají původní vládní předlohy. Až se s nimi se všemi vyrovnáme, tak potom začneme porcovat další guláš, který jednotliví poslanci přednesli.

Procedura by byla taková. Nejprve bychom hlasovali o zpětvzetí části pozměňovacího návrhu E pana poslance Koudelky. Dále bychom hlasovali o legislativně technických úpravách, které přednesl pan poslanec Schling, a potom bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích A1 až A18, to jsou všechny hospodářského výboru. Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu C1, pak by teoreticky měl navázat pozměňovací návrh C2, ale ten je nehlasovatelný - pan poslanec Teplík, který ho navrhl, to uznává, to nelze hlasovat. Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu C3, dále G2 a G3. Tím bychom se vyrovnali se všemi pozměňovacími návrhy týkajícími se vládní předlohy.

Dále bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písmenem B, potom D1 zvlášť, D2 zvlášť, dále E, dále F, dále G1 první část, G1 druhá část. Tím bychom se vyrovnali se všemi pozměňovacími návrhy a mohli bychom hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

To je všechno, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Je námitka proti této proceduře?

(Výměna předsedajícího.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Všechno, co mělo být vyjasněno, je vyjasněno.

 

Poslanec Karel Vymětal: Proceduru netřeba hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pokud na tom netrváte, tak netřeba hlasovat. Netrváte.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pokud mám důvěru Sněmovny, netrvám na tom. Mohli bychom začít podle procedury, kterou jsem uvedl. Nejprve bychom hlasovali o zpětvzetí části pozměňovacího návrhu pod písmenem E jako Eliška pana poslance Koudelky. Já doporučuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 265. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 169 poslanců, pro 142, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Poprosil bych o odhlášení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, stane se. Dámy a pánové, přihlaste se svými hlasovacími kartami.

 

Poslanec Karel Vymětal: Nyní bychom hlasovali o legislativně technických úpravách, které přednesl pan poslanec Schling. Doporučuji. (Ministr také doporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 266. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 155 poslanců, pro 143, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Vymětal: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písmenem A, to znamená A1 až A18. Doporučuji. (Ministr doporučuje.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP