Neautorizováno !


 

(15.40 hodin)
(pokračuje Janeček)

V jednom z materiálů tabákového průmyslu je spočítáno, že jestliže umožníme, aby se dvanáctileté dítě stalo závislým na tabáku, tak do doby, než zemře - a první kuřáci umírají ve věku před 40 rokem života - na něm tabákový průmysl vydělá asi 1,5 milionu korun. Dokáži si představit, jaké finance se v těchto různých pozměňovacích návrzích točí, a dokáži si představit, jak vítané mohou být do různých volebních či předvolebních kampaní.

Přesto se domnívám, že poctivý člověk by měl vědět, že určité peníze nelze použít a na určité kšefty slušný člověk nepřistoupí. Proto bych vás chtěl poprosit a požádat, a bylo to už v té době, kdy jste zamítli návrh zákona, který měl alespoň zakázat kouření v místnostech, kde se podávají potraviny či nápoje, aby když už jste se postavili proti tomuto naprosto pochopitelnému záměru, abyste situaci alespoň nezhoršovali.

Jenom pro vaši informaci. V této zemi každý den, tedy i dneska, zemře naprosto zbytečně 50 našich spoluobčanů. Na léčení takto naprosto zbytečně vzniklých nemocí vydává naše zdravotnictví, které nemá finanční prostředky, kolem 30 miliard korun ročně, čili zhruba dvoj- až dvaapůlnásobnou částku proti tomu, kvůli které částce byla uvalena nucená správa na VZP.

Byl bych velmi rád, abychom v sobě našli sílu, že budeme ctít argumenty, a nikoliv že budeme ctít peníze, přestože se domnívám, že peníze nejsou čisté, ale domnívám se, že jsou špinavé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Prosím pana ministra Urbana, zda by chvíli posečkal, neboť se mi před ním přihlásil pan ministr Bublan. - Pokud je to faktická poznámka, tak máte pochopitelně přednost.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Omlouvám se, ale chtěl jsem reagovat na předřečníka. Já bych skoro řekl, kolegyně a kolegové - a už je to tady, to, o čem jsem mluvil při projednávání ve druhém čtení.

To, o čem mluvil pan poslanec Janeček, se vůbec netýká zákona, který projednáváme. Ten se totiž jmenuje nakládání s některými věcmi k obranným a bezpečnostním účelům. Tento zákon se bohužel stal nějakým vlečným člunem pro mnoho pozměňovacích návrhů, které teď tady pravděpodobně budou předmětem velmi dramatické diskuse.

Nevím, jestli má pan poslanec Janeček pravdu, nebo ne, ani to nechci hodnotit. Prosím o jedno: abyste díky tomu, že jste k tomuto člunu připojili spoustu pozměňovacích návrhů, nepotopili celý tento člun, protože zákon, který jsem předložil já, je důležitý. Prosím, debatujte klidně o kouření, debatujte klidně o dalších věcech, které jsou připojeny k tomuto zákonu. Ale mě s tou debatou příliš nespojujte.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Čekal jsem to. Slovo má s faktickou poznámkou pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Děkuji panu ministru Urbanovi. Stačí jediné: aby on jako ministr politické strany sociální demokracie zajistil, aby jeho klub tento návrh nepodpořil. Děkuji. (V sále je velký hluk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan ministr Bublan, ale teprve až poté, co někteří kolegové pochopí, že probíhá rozprava. Poprosím pana ministra životního prostředí, zda by mohl své jednání přerušit. - Pane ministře, prosím pěkně, odežeňte od sebe vaše kolegy. Poprosím úplně stejně pana ministra Škromacha, pana kolegu Janečka, v jehož jménu jsem intervenoval, abych mu zajistil klid ve sněmovně.

Prosím, slovo má pan ministr vnitra Bublan.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil k tomuto tisku, k materiálu, který se skutečně dotýká tohoto zákona.

Byly načteny pozměňovací návrhy, které se zase přímo dotýkají Ministerstva vnitra, protože mají právní dopad na úpravu v oblasti zbraní a střeliva. Vnímám celkem pozitivně snahu pánů poslanců Pavla Höniga a Miloše Melčáka upravit některé záležitosti. Vím, že to bylo trošku děláno po dohodě s policejním prezidiem. Nicméně musím v tuto chvíli říci nedoporučující stanovisko k těmto dvěma návrhům, mám na mysli pozměňovací návrhy pod písmenem B a F, protože Ministerstvo vnitra připravuje komplexní novelu zákona o zbraních a střelivu. Domnívám se, že by tyto otázky, které jsou zde řešeny v těchto dvou pozměňovacích návrzích, mohly být lépe řešeny v novém zákoně. A hlavně, a to si myslím, že je podstatné, musí projít širším připomínkovým řízením, aby návrhy byly už definitivní. Stejně tak se domnívám, že zvláště u pozměňovacího návrhu pod písmenem F asi nedochází ke kompatibilitě s komunitárním právem. V tom bychom mohli mít velký problém.

Dovolte mi jenom toto vyjádření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do rozpravy? Pan kolega Schling.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, nebudu hovořit o kouření, ale také o věci, která nesouvisí s původním vládním návrhem.

Mám pouze tři legislativně technické úpravy, které se týkají pozměňovacích návrhů pod písmenem G, a sice v části G1 5 vypuštění slova "nebo" se týká rovněž písmene Q, nikoliv jenom R, jak je v onom pozměňovacím návrhu.

V další části pod 6 se pozměňovací návrh má správně týkat písmene S, nikoliv písmene E, jak je zde v textu uvedeno.

Třetí legislativně technická úprava - je potřeba přeznačit některé vnitřní odkazy, a sice se týká tato úprava 15 v části G1. Tak tedy za prvé: V § 118 odst. 12 se slova "v odst. 5 písm. d) a e)" nahrazují slovy "v odst. 5 písm. d)". Za druhé: V § 118 odst. 13 se slova "v odst. 5 písm. f)" nahrazují slovy "v odst. 5 písm. e)".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Vidím, že už není velký zájem o rozpravu. Dámy a pánové, dovolte mi ani ne říci legislativně technickou úpravu, spíše organizační úpravu v tisku 1162/2.

Prosím pěkně, abyste si na straně sedmé, což je návrh pana poslance Schlinga G1, označili nad 1, že je to první část. To nám tam vypadlo - I. Ona ta část skončí na straně 9 bodem 17 a za ní máme II., což je druhá část. To prosím, kdybyste si jenom opravili organizačně. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP