Neautorizováno !


 

(15.30 hodin)

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane místopředsedo, já vám velice děkuji za váš úvod, který mě nesmírně potěšil. Protože mám ale rád své kolegy, budu jako zpravodaj velice stručný, aby měli potom více času na to povídání.

Nebudu se už vracet k průběhu tvorby tohoto předkládaného materiálu ani k průběhu tvorby tisků s ním souvisejících. Musím konstatovat, že v průběhu projednávání byl vznesen pouze jeden jediný pozměňovací návrh a to je usnesení hospodářského výboru č. 406 ze dne 22. února 2006, které zde bylo rozdáno ve sněmovním tisku pod číslem 1132/2.

Moje úloha proto bude velmi jednoduchá. Nejprve bychom hlasovali o usnesení hospodářského výboru a poté o zákonu, respektive o jeho návrhu, jako o celku. Nicméně zazní-li návrh na to, abychom o některém z ustanovení usnesení hospodářského výboru hlasovali samostatně, já tento návrh pochopitelně budu akceptovat, nicméně sám ho nevznáším.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Takto zazněl návrh procedury. Má někdo výhrady? Kolega Recman? Ne. Dobře.

(Polohlasné domlouvání s panem poslancem Teplíkem o tom, zda už je možné hlasovat.)

Z gestikulace některých kolegů nejsem schopen vyčíst, o co jim jde. (Ozývají se připomínky k tomu, že nesvítí světelná tabule.)

Tabule funguje, stírače stírají. Přikročíme k hlasování. Prosím, pane poslanče, první návrh.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vzhledem k tomu, že můj návrh procedury nebyl nikým modifikován, v tuto chvíli bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení hospodářského výboru - je to sněmovní tisk 1132/3 písm. A - jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím o stanoviska. (Ministr stanovisko pozitivní, zpravodaj - rovněž doporučující.)

 

Zahájil jsem hlasování číslo 263. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 160 pro návrh 129, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Tomáš Teplík: V tuto chvíli bychom hlasovali o předloženém návrhu jako o celku ve znění právě přijatého pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Stanoviska, předpokládám, jsou kladná. (Ministr i zpravodaj souhlasně přikyvují.)

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1132, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 264. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro návrh 136, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

128.
Vládní návrh zákona o nakládání s některými věcmi využitelnými k obranným
a bezpečnostním účelům na území České republiky a o změně zákona č. 455/1991 Sb.,
o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
(zákon o nakládání s bezpečnostním materiálem)
/sněmovní tisk 1162/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali ministr průmyslu a obchodu Milan Urban a zpravodaj hospodářského výboru Karel Vymětal. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1162/2.

Otevírám rozpravu. Hlásí se pan kolega Janeček. Prosím.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy a vážení pánové, některé návrhy v této Sněmovně mají velmi silný život. A tento návrh, ke kterému já chci hovořit, je návrh pod písmenem D kolegy Vlčka, který opětovaně po kolegu Krausovi, po předsedovi výboru, chce opět navrhnout, aby se prodloužila doba, kdy budou moci býti prodávány kusovky, to znamená zajistit takové prostředí, které by umožnilo prodej tabákových výrobků i dětem, tedy oněm sociálně slabším. Je to velmi zvláštní v situaci, kdy pan ministr dává do rozpočtového výboru návrh na rozpočtové opatření a stěžuje si, že v naší zemi narůstá počet onkologicky nemocných.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče, velmi se omlouvám, že vám zasahuji do vašeho vystoupení, ale chci požádat členy vlády, pana kolegu Vlčka, pana kolegu Tluchoře, pana poslance Zgarbu a další kolegy, zda by se mohli skutečně uklidnit.

Ještě jednou prosím, kolegyně a kolegové, o klid. Znovu neudělím slovo panu poslanci Janečkovi, dokud nebudu přesvědčen o tom, že v jednacím sále je dostatečný klid.

Prosím pana poslance Teplíka, pana poslance Římana… Kolegyně a kolegové, z času na čas někteří z vás také stojí u řečnického pultu. Jsem si jist, že vám není příjemné, když vám sněmovna nevěnuje pozornost.

Kolegovi Vojířovi uděluji žlutou kartu. Pane poslanče, prosím, posaďte se na místo. Už asi tři minuty se snažím o klid v sále.

Prosím pana kolegu Karáska, aby si vzal pana ministra (smích ve sněmovně) třeba někam jinam.

Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Josef Janeček: Děkuji. Jenom bych podotkl, že je velmi zvláštní, když v zemi, která je pod kritikou ostatních zemí Evropské unie, v zemi, kterou kritizuje komisař Evropské unie za její nedostatečnou protitabákovou legislativu, se znovu a znovu objevují návrhy nikoliv k tomu, abychom spotřebu tabákových výrobků snížili, ale k tomu, abychom je podpořili.

Já tomu rozumím. Jistě všichni víte, že před časem, je to pár let, tabákový průmysl poskytl těmto poslancům, poslancům ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, studii. V té studii se říkalo, že je velmi výhodné, když stát podporuje kouření občanů té které země. Je to proto, že se nedožijí důchodu, a tím pádem se ušetří na důchodech. Je to proto, že se ušetří na bydlení, je to proto, že se ušetří na sociálních dávkách.

A já se chci zeptat: Chce tento demokraticky zvolený parlament skutečně přijmout tuto filozofii, totiž že bude podporou tabákových výrobků sledovat tyto ekonomické cíle, nebo chce jít jinou cestou, tj. cestou moderních evropských zemí, a to tak, že bude chránit především naši mládež, protože kouření je nemocí dětského věku, před tím, aby se stala závislá?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP