Neautorizováno !


 

(12.50 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Zákon o Pozemkovém fondu je analogický, pravidla tam platí stejná, a já prostě nevidím sebemenší důvod, proč je tady snaha vytvořit jaksi dojem, že člen dozorčí rady je ten, který v podstatě vykonstruoval, vymyslel a zorganizoval to, že desítka lidí, která bohužel převážně překoupila restituční nároky, že jejich nároky byly uplatněny mnohem, mnohem dříve než těch, kterým jejich nároky měly být uplatněny normálně, v běžném pořadí. Dokonce pokud mám informace, dodnes některé oprávněné nároky oprávněných osob vyřízeny nejsou. Máte také pocit, že i za to může pan Ing. Drda? To by mě zajímalo, jestli ano. Nebo za to může liknavost příslušné instituce - a teď nechci říkat ministerstva, ale příslušné instituce? Já si myslím, že to je liknavost příslušné instituce, případně je to problém možná některých soudních sporů - i to je možné. Ale není možné se tvářit tak, že politickou i faktickou personální vinu nese jeden jediný člověk. Takto to v podtextu obhajoby a zdůvodnění kolegy Skopala zaznívalo.

Já jsem říkal, že bych dokázal pochopit, že se vláda rozhodla, případně Sněmovna, že se rozhodla, že vymění všechny členy obou dvou orgánů, které má právo volit. To je bezesporu právo Sněmovny a byl by to jakýsi signál toho, že dobře, všichni o tom něco možná věděli a někteří konali, ale zdá se, že většina spíše nekonala. V pořádku, mohli bychom se o tom bavit a asi by to bylo legitimní. Tento postup já za sebe nemohu přijmout, odmítám jej, považuji jej za politický hon na jednoho člověka, předsedu dozorčí rady Ing. Drdu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo ministr zemědělství pan Jan Mládek.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Dámy a pánové, dovolte i mně několik slov k návrhu na odvolání předsedy dozorčí rady Pozemkového fondu Ing. Drdy.

Pan poslanec, který nyní vystoupil, měl v mnohém pravdu. Ano, pan Drda již neškodí od té doby, kdy jsem předsedou prezidia. A je tam skutečně spoluodpovědnost ministra, protože pan Drda na rozdíl od jiných členů dozorčí rady navštěvoval prezidium a nehlasoval. Nicméně účastnil se veškerých debat, účastnil se i přípravy oněch povedených transferů, a myslím si, že patří do oné skupiny těch, kteří byli odvoláni, a toto je a měla by být tečka za změnami, které proběhly v orgánech Pozemkového fondu. Zároveň bych chtěl jasně říci, že není jediný důvod odvolávat další členy dozorčí rady, protože další členové dozorčí rady na rozdíl od pana Ing. Drdy nechodili na prezidium a neúčastnili se oněch jednání a oné přípravy.

Čili není tady v tom nic osobního. Já si myslím, že strana, která nominovala pana Drdu, má právo nominovat jiného svého člena tak, aby dozorčí rada konala to, co konat má, tj. dozírala na činnost Pozemkového fondu.

Čili tolik k této věci. Debat o restitučních nárocích už tady bylo dost; myslím si, že na ně teď není časový prostor.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Vidím pana poslance Michala Doktora.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte jistou míru nadsázky, se kterou chci prohlásit hlasování, které máme před sebou, jako je hlasování o čarodějnictví. A sice o čarodějnických a mytických schopnostech bývalého poslance pana Jiřího Drdy, který byl obviněn panem ministrem zemědělství ze znalostí a dovedností, pomocí nichž, pomocí zřejmě báječných lektvarů a kuřecích drápů, ošálil jinak vážené a zralé muže, členy prezidia, a jakožto jediný, který má takové dovednosti, a jediný, který pochybil, si zaslouží být odvolán.

Nepřijímám takový výklad pana ministra zemědělství, nepřijímáme takovouto hloupou a dětinskou argumentaci a myslím si, že nemáme žádné právo odvolávat jednoho jediného člena, když evidentní odpovědnost za všechny ty nešvary, které se tam nepochybně staly, nese někdo úplně jiný.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou se přihlásil pan ministr a poté v rozpravě pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Dámy a pánové, já bych řekl opravdu jen technickou poznámku.

Pan Drda není jediný, kdo má tuto odpovědnost. Celé prezidium, jehož jednání ovlivňoval, již bylo odvoláno a všichni nesou důsledky svých činů. A on patří do stejné skupiny.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Já chci říci velice stručně, a už jsem to tady řekl, že dle mých informací se vlastně nechal jmenovat do komise zřízené prezidiem, která měla za úkol rozhodovat o tom, s kým bude uzavřena smlouva o převodu majetku v případě, že na daný majetek bude uplatněno více žalob. Jsou tady členové dozorčí rady a mám informaci, že nikdo další v takových komisích nebyl, a v podstatě dozorčí rada má mít kontrolní a dozorčí činnost, a ne činnost v podstatě rozhodovací.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dále pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Nechci být žádný purista, ale nechal se jmenovat, to znamená, že on sám měl tu pravomoc se jmenovat, nebo ho někdo do příslušné komise jmenoval. A já se ptám, kdo to byl, a jestli to byl někdo z prezidia nebo z ministerstva a případně nevěděl, že buďto má střet zájmů a že jmenován být nesmí nebo nemůže, tak je to opět jeho chyba? Já tvrdím, že není.

A k meritu toho, co řekl pan ministr, že se zúčastňoval pravidelně jednání prezidia, bych řekl, že jako předseda dozorčí rady Fondu národního majetku jsem se ho zúčastňoval také, znal jsem všechny informace, a bylo to proto, abych informoval členy dozorčí rady. Já samozřejmě nevím detailně, jestli opravdu ta analogie je identická se zákony o Fondu národního majetku a o Pozemkovém fondu. Ale pokud by byla, tak dokonce dozorčí rada neměla právo dohlížet na činnost, ale měla právo pouze se vyjadřovat k rozpočtu, chcete-li k hospodaření. To znamená, že nic jiného v pravomoci fakticky neměla.

Takže nesnažte se vytvořit dojem, že pan kolega Drda byl ten, kdo to mohl ovlivnit, kdo se nechal jmenovat nebo sám jmenoval do nějaké příslušné komise a všechno on zařídil.

To mi připomíná situaci, když je nějaký případ trestněprávní a někdo říká, že ti čtyři hloupí lidičky, kteří ten přestupek nebo dokonce vraždu spáchali, to nemohli udělat, protože jsou hloupí, někdo to za ně musel vymyslet. A ten někdo se hledá a toho potrestejme. Takto mi to celé připadá.

Já vím, že to je zbytečné, že to je marné, že ho stejně odvoláte, já už nevystoupím, ale chtěl jsem pouze toto říci. Děkuji za pozornost. Vidím, že kolegové z KSČM jsou připraveni ho odvolat. Je to logické, samozřejmě.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo ministr zemědělství Jan Mládek, poté vystoupí pan poslanec Josef Mandík.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek Velmi stručně . Pan poslanec se snaží navodit dojem, že pan Drda je jediný strádající v této kauze. Není tomu tak. Má samozřejmě pravdu v tom, že prezidium pochybilo, že ho jmenovalo do nějakého orgánu výkonného, ale také kvůli tomu celé prezidium bylo odvoláno. Čili ta analogie je kulhající. Tam bylo devět odpovědných a my k nim přidáváme desátého. O tom to je.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP