Neautorizováno !


 

(12.40 hodin)

Poslanec Josef Janeček: Nyní budeme hlasovat o legislativně technických opravách, tak jak jsem je přednesl v otevřené rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Souhlasíte jistě oba. (Souhlas.)

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 238 z přítomných 171 pro hlasovalo 146, proti jeden. Návrh byl přijat, můžeme pokračovat.

 

Poslanec Josef Janeček: Dále budeme hlasovat o komplexním pozměňujícím návrhu petičního výboru ve znění legislativně technických úprav.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska? (Zpravodaj: Souhlasná. Předkladatelka: Souhlas.)

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 239 z přítomných 171 pro bylo 115, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Josef Janeček: Vzhledem k tomu, že byl přijat tento návrh, není hlasovatelný pozměňující návrh výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, čili nám zbylo poslední hlasování, a to hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Anny Čurdové a dalších na vydání zákona o náhradním výživném a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o náhradním výživném), podle sněmovního tisku 964, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 240 z přítomných 170 pro hlasovalo 108, proti 40. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Potlesk části poslanců.)

 

Děkuji paní navrhovatelce i panu zpravodajovi.

 

Kolegyně a kolegové, nyní se dostáváme k bloku volebních bodů, prosím, neutíkejte, budeme také hlasovat aklamací. Já teď dávám slovo předsedovi volební komise panu poslanci Pavlu Hojdovi, máme na programu body 151, 137, 138, 139, 140, 141, 142 a 150.

 

Poslanec Pavel Hojda: Paní předsedající, já se domnívám, že když jsme včera schvalovali program, tak jsme schválili, že odvolání předsedy dozorčí rady bude v bloku volebních bodů. Já bych doporučoval, aby jako první byl projednán tento bod, a požádal bych navrhovatele, aby se ho ujal.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Je to bod 151? (Souhlas.) Je to tak. Takže prosím - pan poslanec Ladislav Skopal.

 

151.
Návrh na odvolání členů dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji. Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, návrh, který vám předkládám, je symbolickou tečkou za personálními změnami, které byly provedeny v orgánech Pozemkového fondu České republiky v souvislosti se zavedením a zneužitím takzvaného zvláštního režimu při vydávání náhradních pozemků zejména obchodníkům s restitučními náhradami, překoupenými od původních oprávněných osob. Tento zvláštní režim byl zaveden na základě rozhodnutí prezidia Pozemkového fondu České republiky, které bylo přijato na jeho zasedání 7. 6. 2005. Tento režim umožnil vydávat lukrativní pozemky těm obchodníkům, kteří zažalovali Pozemkový fond České republiky a dožadovali se vydání konkrétních pozemků. Tento režim byl následně zrušen na dalším zasedání prezidia 1. 7. 2005. V rámci tohoto režimu bylo v období od 7. 6. do 1. 7. 2005 podle tohoto kontroverzního usnesení prezidia Pozemkového fondu ČR uzavřeno s oprávněnými osobami v rámci celé České republiky celkem 38 převodních smluv s 20 fyzickými osobami.

Víte, že v rámci náprav určitých chyb, které zde byly učiněny, bylo odvoláno celé prezidium Pozemkového fondu ČR Poslaneckou sněmovnou a část členů výkonného výboru, někteří členové výkonného výboru odstoupili.

Chtěl bych říci, že jsem přesvědčen, že i dozorčí rada v tom měla určitou úlohu a nesla určitou vinu na tomto stavu, a pokud se týká toho, kdo v tomto sehrál hlavní roli, byl to Ing. Drda, který byl ze své funkce osobně účasten jednání výkonného výboru i prezidia Pozemkového fondu ČR; proto mohl včas rozpoznat a upozornit některou z institucí, které jsou definovány v zákoně, na rizika a nebezpečí plynoucí ze situace okolo restitučních náhrad. Jako předseda dozorčí rady se nechal jmenovat do komise zřízené prezidiem, která měla za úkol rozhodnout o tom, s kým bude uzavřena smlouva o převodu pozemků v případě, že na daný pozemek bylo uplatněno více žalob. Tím jednoznačně překročil svoje kompetence dané zákonem, kdy jako člen kontrolního a dozorčího orgánu se hodlal podílet na činnosti, která striktně spadá do působnosti výkonných a řídících orgánů fondu. Za toto svoje jednání byl kritizován i na zasedání dozorčí rady 29. 6. 2005, která na tento rozpor upozornila v zápisu z jednání a vyžádala si k tomu i právní stanovisko.

Jsem přesvědčen, že pan předseda dozorčí rady nese minimálně stejnou politickou a morální odpovědnost za události spojené se zavedením zvláštního režimu jako pan ministr Zgarba, jako odvolané prezídium nebo odvolaní členové výkonného výboru. Z tohoto důvodu předkládám podle § 10 odstavec 1 zákona č. 569/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, návrh na odvolání Ing. Jiřího Drdy z funkce předsedy dozorčí rady Pozemkového fondu ČR - samozřejmě z funkce člena; Sněmovna volí člena, tudíž z funkce člena dozorčí rady PF.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já děkuji. Nyní otevírám v podstatě přerušenou rozpravu, která byla podle podkladů, které tu mám, přerušena 2. prosince 2005. Do rozpravy se přihlásil pan poslanec Oldřich Vojíř. Já jenom připomínám, že návrh na odvolání podal toho 2. 12. 2005 také ministr zemědělství pan Jan Mládek. Ten bod byl přerušen. Prosím, pane poslanče, máte slovo v rozpravě.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, já asi nepřekvapím, když řeknu, že bezesporu tato ctěná Sněmovna jak ze zákona, tak z logiky věci má právo jak jmenovat, tak odvolat člena jakéhokoli orgánu, to znamená dozorčí rady či prezidia Pozemkového fondu ČR. Nicméně tak jak zde opětovně zazněla obhajoba či důvody, proč má být odvolán - podtrhuji jeden - člen dozorčí rady PF, je to pro mě osobně nepřijatelné. Já mám z té obhajoby takový pocit, že v jejím podtextu zní, že právě tento člověk ovlivnil nejen jednání dozorčí rady, jejíž je předseda, čemuž bych ještě rozuměl, ale že ovlivnil jednání prezidia a potažmo výkonného výboru. Pokud toto je takto míněno a pokud toto je pravda, tak všichni ostatní by tam byli zbyteční. A já tomu nevěřím. To není možné. Snažit se vrhnout jistou politickou spoluúčast na tom, že je zjevné, že v několika desítkách určitě identifikovatelných případů došlo k nestandardnímu postupu - použiji-li tento diplomatický výraz, neboť je zřejmé, že smlouvy byly asi i podle některých právních rozborů uzavřeny v daném čase dle platného práva, dle platných pravidel; ta pravidla nastavilo primárně prezidium a vykonával výkonný výbor. V čele prezidia sedí ministr, který vždy má možnost zasáhnout.

Já vám můžu říci, že jsem byl dlouholetým členem Fondu národního majetku, a musím říci, že pokud jsem se ze své role předsedy dozorčí rady zúčastňoval jednání prezidia FNM, tak jsem se mohl vyjádřit k čemukoli, to je pravda, ale nemohl jsem ani hlasovat, ani nějak rozhodovat o meritu věci, které příslušelo prezidiu Fondu národního majetku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP