Neautorizováno !


 

(12.30 hodin)
(pokračuje Doktor)

Oslovilo mě ovšem vystoupení pana poslance Mikuty. Chtěl bych se zeptat, zda tak formálně naplňuje povinnost, kterou mu ukládá jednací řád a zvyklosti v Poslanecké sněmovně a zda takto učinil, aby oznámil střet zájmů v této věci. Vy nepochybně, pane poslanče prostřednictvím předsedajícího, tímto vás oslovuji, jste tady doložil, že v tomto hlasování máte evidentní střet zájmů. A já vám odpovím, co bych vám odpověděl já jako poslanec zvolený s teoretickou a filozofickou výbavou odpovídající členu Občanské demokratické strany.

Vy jako otec dcery, která má podobný problém, byste samozřejmě měl vynaložit veškeré úsilí, abyste její děti pomohl vychovat tak, jak říkáte, aby byly konkurenceschopné na trhu práce a tak dále a tak dále. Nepochybně byste měl i dosáhnout toho nebo dokázat jako poslanec Parlamentu České republiky, abyste zaručil své dceři dostatečně efektivní právní komfort, aby na tom nehodném a nedůsledném otci, který odmítá platit výživné na jeho děti, dosáhl práva a vymahátelnosti práva, tak jak to garantuje náš právní řád. Pakliže tak nechce činit otec vaší dcery, byste měl v souladu se zákonem o rodině žádat, aby soud obtěžkal tou povinností platit výživné, když už ne otce dětí, někoho z jeho širší rodiny. To je chování v souladu s právním řádem České republiky. To, co jste osvětlil ve svém vystoupení, není nic jiného než "ležkovážné" přenesení vlastní odpovědnosti, odpovědnosti otce dětí vaší dcery a jeho rodičů na stát a daňové poplatníky.

Děkuji. (Potlesk napravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní tedy pan poslanec Vladimír Laštůvka a pak pan poslanec Břetislav Petr. (Odmítavé zahučení.)

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Paní předsedající, dámy a pánové, já se necítím kompetentní k tomuto tématu hovořit, nicméně nehorázná slova, která tady zazněla z úst pana poslance Plevy, mě nutí, abych vystoupil.

Z takovéhoto tématu vyvozovat jakési politické konsekvence, kdo je zde u vlády, která strana a jak dlouho, a z toho vyvozovat, že za to, že otcové či povinné osoby nejsou hodni platit výživné na své děti, může ta či ona politická strana, to je něco, co je mimo rozměr toho, co jsem tady zatím za těch x let, co v této místnosti jsem, zažil a slyšel. A tak bych chtěl říct mimo tuto nehoráznost jenom jednu dvě věty. Prosím pěkně, zaznívají tady překrásná slova, obrovské ideály. Já bych rád věděl, jak zoufalá matka si s těmi ideály pomůže, když je v situaci, že neví, co zítra bude dělat.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou nejdříve jsem viděla pana poslance Petra Plevu, potom pana poslance Stanislava Křečka. Poté tedy žádný příspěvek. Pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, vyřiďte prosím panu kolegovi Laštůvkovi, že reaguje na to, co jsem neřekl. Já jsem tady nemluvil o žádném náhradním výživném, já jsem tady do toho nezatahoval matky, které nemohou živit své děti. Já jsem pouze řekl, a za tím si stojím a trvám na tom, že poslanci vládní ČSSD si stěžují na to, že v tomhle státě není vymáhatelnost práva. Pokud tedy není, proč jste s tím, kolegové, něco neudělali? Možnosti jste měli.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou nejdříve paní navrhovatelka, poté pan poslanec Křeček. Paní navrhovatelka se hlásila dřív.

 

Poslankyně Anna Čurdová: K panu poslanci Plevovi prostřednictvím předsedající, nechala jsem se trošku vyprovokovat. Vážený pane kolego Plevo, prostřednictvím paní předsedající (předsedající: vyřizuji, vyřizuji), justice přece v tomto státě je nezávislá. Já jsem zvědavá, až vy natěšení k moci přijdete, tak co s tím uděláte. A doufám, že ty výsledky budou čitelné již brzy po vašem nástupu k moci. (Výkřiky z lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní pan poslanec Stanislav Křeček. A prosím o klid.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Kolegové a kolegyně, také mne se dotkla nehorázná obvinění pana poslance Plevy na vládu sociální demokracie. Tak bych chtěl upozornit, že vláda má k tomuto zákonu negativní stanovisko.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: A nyní pan poslanec Břetislav Petr, zatím poslední přihlášený do rozpravy.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vždy platilo heslo, že děti jsou naděje národa. To, co tady zaznělo, mě vyvedlo do jisté míry z konceptu. A podle mého soudu je nezbytné pro děti udělat maximum, když jejich matka se v důsledku špatného postupu otce ke svým dětem dostává do výrazných sociálních problémů.

Já bych uvedl jenom několik případů z života. Většinou matky, které se dostanou do takovýchto problémů, žádají o sociální byt, kdy musí doložit, jaký má uvedená rodina příjem. A po zaplacení bytu v mnoha případech pro matku s dvěma třemi dětmi zbývají na měsíc tři tisíce korun. Já bych byl strašně rád, abyste si uvědomili, kolik připadá, když to podělíme na jedno dítě. A já uvedu případ, že máme normu, kdy pro psa, kterého odchytíme, musíme dát za jeho ubytování a stravu 70 korun denně. Na to dítě dáváme nebo vyjde v některých případech pouze 30 korun.

A druhá záležitost. Je jistě povinností rodičů, aby se starali o své děti. Když se nemohou postarat, je tady stát. A já se domnívám, že stát by se o děti měl postarat, protože tou třetí institucí, dámy a pánové, je pak jenom ulice. A snad nechceme, aby naše děti byly vychovávány jako sirotci v Etiopii nebo v některé středoafrické republice.

Já z tohoto hlediska některé řeči, jako že jsme tady u vlády osm roků, já bych rád, abychom si uvědomili, že soudní moc, na které v první chvíli záleží, jaký bude rozsudek, a ten rozsudek může být pouze papír s razítkem, si uvědomili, že stát nemá zasahovat do soudní moci.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda někdo další se hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím a rozpravu končím.

Prosím pana zpravodaje, aby nám přednesl návrh svého dalšího postupu, respektive postupu, jak budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych měl mít nyní znovu závěrečné slovo, bohužel musím říct, že mám dojem, že na má slovo došlo. Takže se potvrdilo to, co jsem říkal v tom úvodním prohlášení.

Nyní bych navrhoval hlasování takovýmto způsobem. Za prvé bylo navrženo zamítnutí. Je to návrh podaný kolegyní Talmanovou. Potom bychom hlasovali o legislativně technických úpravách, které jsem přednesl já. Poté bychom hlasovali o komplexním pozměňujícím návrhu petičního výboru. Pokud by nebyl přijat, hlasovali bychom o návrhu zdravotně-sociálního výboru. Pokud některý z těchto návrhů bude přijat, tak potom samozřejmě o návrhu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Ptám se, zda má někdo nějakou námitku proti navrženému postupu. Není tomu tak.

 

Já nechám hlasovat o této proceduře s tím, že jako o prvním návrhu budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Ale nyní hlasujeme o tom, zda souhlasíme, či nesouhlasíme s postupem při hlasování, tak jak ho navrhl pan zpravodaj. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 236 z přítomných 171 pro bylo 155 a proti jenom jeden. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy přistoupíme k hlasování o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 237 z přítomných 172 pro hlasovalo 50 a proti 95. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP