Neautorizováno !


 

(12.10 hodin)
(pokračuje Čurdová)

A dokonce jsem přesvědčena o tom, že v těchto případech má stát pomáhat, protože od toho tady je a nesmí rezignovat na svoji funkci.

Vážení kolegové, opět prostřednictvím paní předsedající na pravou část spektra, protože tam zaznívá řada nespokojených hlasů. Nestydím se za tento názor, protože ho prosazuji dlouhodobě, a koneckonců nejlépe ho charakterizuje jedno naše starší sociálně demokratické heslo, kterým je "Lidskost proti sobectví". A i o tom je předložený návrh zákona, který vám leží ve vašich lavicích.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi vrátit se na začátek mého závěrečného slova a požádat vás, všechny rozumné, kteří sedíte zde v této sněmovně a ze všech zastoupených politických stran, nedovolte, aby šlápota zničila to, co je potřebné a má pomáhat. Koneckonců jsme tady od toho. Děkuji vám za pozornost a dovoluji si vás požádat o podporu tohoto návrhu zákona ve třetím čtení. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se závěrečným slovem vystoupí zpravodaj poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené kolegyně a kolegové, mně je vždy strašně líto, když takovéto téma, vážné téma, se stane předmětem politické argumentace, protože se domnívám, že by to mělo být něco, kdy bychom slyšeli názory jedněch či názory druhých, a skutečnost, že takovýto návrh zákona může mít i jiné dopady než ty dopady, které od něho očekáváme, je prostě fakt. Obavy se mohou naplnit, protože v okamžiku, kdy vstoupíme nějakým dalším ekonomickým stimulem do oněch vztahů, tak samozřejmě pevnost těchto vztahů můžeme oslabovat. Tak to je. Já bych byl velmi rád, kdybychom zapomněli na všechny politické řeči, aby každý hlasoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, možná někdy trochu rozpačitě, protože kdybychom z toho udělali politickou šavlovačku, tak se obávám, že skutečně by z toho nemuselo zbýt vůbec nic.

Bylo by dobře, kdyby tato slova, která tady paní navrhovatelka řekla, kdyby si vzpomněla, jak sociální demokracie hlasovala při onom návrhu o podpoře rodiny, který se snažil začít budovat nějakou systematickou debatu. To, co tady bylo řečeno, dopadá i na hlavu paní navrhovatelky. Myslím si, že to není dobře, a opakuji: nedělejme z toho takovéto politikum.

Jinak se asi hlásila paní kolegyně Dundáčková. Pak bych rád, abychom hlasovali.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já bohužel paní kolegyni Dundáčkové nemohu dát slovo, a to ani k faktické poznámce, protože neprobíhá rozprava a vy dva jste už vystupovali se svým závěrečným slovem. Aby paní poslankyně Dundáčková mohla dostat slovo, musel by někdo rozpravu otevřít.

Samozřejmě ale pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik má právo přednostního vystoupení a může vystoupit kdykoliv, takže jemu slovo udělit musím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já děkuji, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, vážená vládo, já jsem první větu ve vystoupení pana kolegy Janečka, kterým obviňoval paní kolegyni Čurdovou z politizace tématu a zejména takového tématu, jako je skutečně vážně rodina, byl docela pobaven, a nejen z našich řad KSČM se ozvaly poměrně silné hlasy.

A teď prostřednictvím paní předsedající: Pane kolego Janečku, vždyť vy neděláte nic jiného, a co se týče rodiny zejména. A tak mi napadá ono biblické rčení o břevnu a třísce v oku.

Děkuji za pozornost. (Potlesk levé části politického spektra.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: O slovo se přihlásil ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Paní místopředsedkyně, jenom proto, že se to stalo tímto velkým tématem, aby se všichni mohli vyjádřit, tak chci, aby se otevřela rozprava. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Tudíž má slovo paní poslankyně Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, mně je velmi líto, že paní předkladatelka zneužila své závěrečné řeči k ideologickému boji, protože moje vystoupení nebylo opravdu směřováno tímto směrem. Já jsem pouze jednak matka, která, věřte mi, dlouhá léta žila v podobné situaci. Možná vím daleko lépe než vy, paní předkladatelko, jak se matkám v takové situaci žije. Ale to nemělo být předmětem mého vystoupení ani mé faktické poznámky, jako spíš pocit právničky, že vás mám upozornit na to, že také dlužník výživného není nic jiného než dlužník - a vy ve skutečnosti svým návrhem nepomáháte matkám, ale pomáháte dlužníkovi. Místo abychom společně našli nástroj, který ho přinutí plnit své povinnosti, tak ho té povinnosti zbavujete a to pravděpodobně navždy, protože stát při vymáhání náhradního výživného bude neúspěšný. (Potlesk části posalnců.)

Já si zkrátka myslím, že je škodlivé, nesprávné a nemravné, aby stát říkal, že neplacení jakéhokoliv dluhu je normální, a dokonce dluhy za některé dlužníky přebíral. Byl to můj vnitřní pocit, že mám upozornit i na tuto rovinu celého schvalovaného návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo paní poslankyně Anna Čurdová. Ne. S faktickou poznámkou ještě předtím pan poslanec Karel Vymětal. Paní poslankyně, ještě chvilku vydržte.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Chtěl bych reagovat jenom na to, co říkala paní poslankyně Dundáčková, když řekla, že stát samozřejmě může být akorát neúspěšný při vymáhání výživného. Tak si to dejme do souvislosti - matka má být úspěšná, když říkáme, že stát je neúspěšný?

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní poslankyně Anna Čurdová, ale ještě předtím s faktickou poznámkou paní poslankyně Hana Orgoníková. Paní navrhovatelka se nemůže dostat k mikrofonu.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Vážená paní předsedající, prve, když vystupovala paní poslankyně Čurdová a oslovovala paní poslankyni Dundáčkovou přímo, zřejmě se spletla, tak byla napomínána, a já bych byla ráda, kdyby se stejně postupovalo i u paní poslankyně Dundáčkové, která oslovovala paní poslankyni Čurdovou neustále přímo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní poslankyně Anna Čurdová má slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, nejprve mi dovolte jeden osobní vzkaz paní poslankyni Dundáčkové prostřednictvím paní předsedající. Vážená paní kolegyně, nikdo neví, s jakou minulostí a s jakou životní zkušeností sem, do Poslanecké sněmovny, přicházíme. Prosím, jak vy můžete vědět, opět prostřednictvím paní předsedající, jakou životní zkušenost mám já a jak ji zobrazuji do návrhů zákonů, které tady jsou? To je první věc.

Druhá věc. Chceme, aby matky, kterým jsou děti svěřovány do péče, měly klid pro výchovu svých dětí. Chceme, aby mladá generace byla úspěšná. Tady bych chtěla reagovat na to, co říkal pan poslanec Vymětal. Myslíte si, že když ulehčíme tím, že stát bude výživné zálohovat a sám bude vymáhat - já nevěřím na to, že nebude neúspěšný, protože k tomu má nástroje. Jsou to další zákony a my tímto jenom pomáháme těm, kteří to potřebují. Nechte zákon projít a uvidíme, jak bude potom fungovat v praxi. Funguje na Slovensku, které nám koneckonců dáváte neustále jako vzor. Proč se tedy nepoučit i těch dobrých věcech, které ze Slovenska jsou a které vy nám dáváte za vzor?

Ptám se nyní prostřednictvím předsedající celé ODS: Na Slovensku tento zákon funguje a funguje tam již dva roky. Přijala ho tam pravicová vládní koalice. Nechme ho projít, nechme ho projít i Senátem a uvidíme, jak bude fungovat. Vždyť během dalších let můžeme přijmout jeho zpřesnění.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já se vůbec, paní předsedající, dámy a pánové, nebudu ohrazovat proti replikám paní poslankyně Čurdové, protože mi to za to nestojí.

Chtěla bych ale říci k vystoupení pana kolegy Vymětala: Ano, já jsem jako právnička přesvědčena o tom, že věřitel je ten, kdo je úspěšnější ve vymáhání své pohledávky. Vždyť to je přece logika, kterou jsme vtělili do celé řady návrhů zákonů, proto jsme posilovali práva věřitelů v rámci konkursního řízení například, proto jsme i my podpořili návrh paní kolegyně Rujbrové, která navrhovala změnu občanského soudního řádu v tom smyslu, aby věřitelé byli nadáni většími pravomocemi při vymáhání pohledávek, a to v rámci exekučního řízení. Odpověď zní ano. Já si myslím, že věřitel je ten, kdo má maximální zájem na vymožení pohledávky a je při ní úspěšnější. A myslím si, že statistiky mluví v můj prospěch a hlasování ve Sněmovně napříč politickým spektrem o zákonech, které jsme schvalovali v poslední době, dává této logice za pravdu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP