Neautorizováno !


 

(11.50 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Zpravodajku ústavněprávního výboru paní poslankyni Vlastu Parkanovou prosím, aby zaujala místo vedle pana místopředsedy vlády. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1159/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádné přihlášky, a ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak rozpravu tedy končím.

Poprosím paní zpravodajku, aby nás seznámila s návrhem dalšího postupu.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Dámy a pánové, pozměňovací návrhy k tomuto návrhu zákona byly rozdány pod číslem tisku 1159/2. V podstatě byly podány dva pozměňovací návrhy, ten jeden je obsažen v usnesení ústavněprávního výboru, druhý byl přednesen v podrobné rozpravě ve druhém čtení.

Já navrhuji, abychom hlasovali nejprve en bloc o návrzích v usnesení ústavněprávního výboru, které je pod písmenem A, a pak společně o návrhu pod písmenem B a na konec o návrhu zákona jako celku. Pokud jde o stanoviska, v obou, respektive ve všech případech jsou doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji a ptám se, zda má někdo námitky k takto navrženému postupu. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, ale přes to všechno si myslím, že by stanovisko… Ano, vidím už pana místopředsedu vlády a ministra spravedlnosti, kterého prosím, aby zaujal své místo a také se vyslovil k jednotlivých pozměňovacím návrhům.

Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Nyní budeme hlasovat o písmenu A. Doporučuji. (Ministr rovněž doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 232 z přítomných 164 pro hlasovalo 150, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Nyní pozměňovací návrhy pod písmenem B. Zpravodajka doporučuje. (Ministr také doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 233 z přítomných 164 pro hlasovalo 143, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Nyní můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku. Doporučující stanovisko. (Ministr také.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji a přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákona č. 209/1997 Sb., o poskytnutí peněžité pomoci obětem trestné činnosti a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 265/2001 Sb., podle sněmovního tisku 1159, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 234 z přítomných 165 pro hlasovalo 145, proti jeden. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní zpravodajce i panu ministrovi.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu. Dámy a pánové, nyní je na řadě bod 120. Je jím

 

120.
Návrh poslanců Anny Čurdové a dalších na vydání zákona o náhradním výživném
a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o náhradním výživném)
/sněmovní tisk 964/ - třetí čtení

 

Prosím, aby paní kolegyně Anna Čurdová zaujala za navrhovatele místo u stolku zpravodajů, a také prosím zpravodaje výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pana poslance Josefa Janečka. Obdrželi jste sněmovní tisk 964/5, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan zpravodaj.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, vzhledem k tomu, že ten tisk tady byl dlouho a byla tady řada různých návrhů a nakonec to skončilo dvěma komplexními pozměňovacími návrhy, ale v tom posledním komplexním pozměňovacím návrhu 964/5 se objevily některé legislativně technické chybičky, rád bych je opravil.

Bod 1. V ustanovení § 2 odst. 3 se slova "podle § 13" nahrazují slovy "o náhradní výživné".

Za druhé. V § 5 se poznámka pod čarou číslo 6a označí jako poznámka číslo 7 a následující poznámky se přečíslují.

Za třetí. V § 6 odst. 1 v textu za slovy "v případě změny výše" se slovo "náhradní" zrušuje, což je technická úprava.

Za čtvrté. V § 11 odst. 2 se v textu slova "příslušný rozhodnout o náhradním výživném podle § 12 odst. 1 a 2" se nahrazují slovy "který o něm rozhoduje".

Za páté. V § 19 se slova "podle zvláštního právního předpisu" nahrazují slovy "podle správního řádu".

Děkuji, to je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Vidím paní poslankyni Evu Dundáčkovou.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi prosím, abych vás důrazně varovala před přijetím navrhované novely zákona a samotného principu vyplácení náhradního výživného, a to ze zcela realistických důvodů, jakkoli jsou mi sympatické důvody, které vedly předkladatelky k podání návrhu, to je dlouhodobě nízká vymáhatelnost výživného.

Navzdory tomu, že je u nás výživné přednostní pohledávkou při exekucích i např. při konkursním řízení, navzdory tomu, že neplacení výživného je trestným činem, zůstává pravdou, že vymáhatelnost této povinnosti ze strany státu je nízká a nejedna matka se tak dostává do obtížné situace, kterou sama cítí jako velmi nespravedlivou. Nicméně přijetím principu převzetí povinnosti dlužníka státem - já to řeknu ještě jednou: nejedná se o nic jiného než převzetí povinnosti jednoho privilegovaného dlužníka státem - neřešíme danou situaci. Jen za prvé vytváříme právě onoho elitního privilegovaného dlužníka, neplatiče výživného, kterého zbavujeme povinnosti úhrady dluhu. Byť si troufáme tvrdit, že je to na dobu dočasnou, ve skutečnosti další vymáhatelnost vůči němu samotnému je velmi nízká. Zvýšíme tím náklady státu a de facto tak ztížíme situaci i těm matkám, které také nemají výživné, podle tohoto návrhu zákona to výživné ani nedostanou, protože vzaly osud svůj a svých dětí do vlastních rukou a jejich příjmy převyšují částku, kterou předpokládáme v tomto návrhu zákona, a de facto ze svých daní ještě budou platiti vymáhání práva na úhradu náhradního výživného. To je jedna rovina příběhu.

Druhá rovina příběhu, ve kterém vytváříme onoho privilegovaného dlužníka, to znamená, že ve skutečnosti tento dlužník je povýšen. Místo abychom proti němu bojovali, tak jej povýšíme na jakýsi pomyslný piedestal. Já nevím, jak to vysvětlíme např. řemeslníkovi, který nedostane zaplaceno od objednatele za zakázku a způsobí to takový objem a nedostatek finančních prostředků v té rodině, že také bude mít potíže svou rodinu uživit. Tomuto věřiteli nepomáháme žádným způsobem. Naopak, on ze svých daní bude platit aparát, který bude vyplácet náhradní výživné. Tím, že náhradní výživné přiznáme jen matkám s nižšími příjmy, ve skutečnosti penalizujeme ty matky, které se, jak jsem už říkala, odhodlaly vzít osud svých dětí do svých vlastních rukou. Mimochodem, nepřehlédněme, že je to jejich povinnost ze zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP