Neautorizováno !


 

(11.40 hodin)
(pokračuje Koudelka)

Pokud jde o návrh kolegy Vrbíka, i já jsem původně zamýšlel jej podpořit, protože zvyšování práv poškozených považuji za velmi významné v trestním řízení. Na druhé straně ovšem i trestní řízení má především za úkol odsoudit pachatele trestného činu, s tím, že pokud tomu nebrání okolnosti, je možno rozhodnout i o náhradě škody v trestním řízení. Pokud ovšem náhrada škody je příliš složitá pro samotné trestní řízení, tak přece jenom hlavní účel, to znamená odsouzení pachatele, je důležitější, a pak se někdy odkazují poškození se svými právy na civilní řízení.

Z toho důvodu se domnívám, že by bylo možné využít toho, že trestní řád je nyní také projednáván ještě v rámci jednoho tisku, který bude projednáván na nejbližší schůzi ústavněprávního výboru, tak, abychom v rámci výboru se nad návrhem pana kolegy Vrbíka mohli zamyslet, pobavit se o tom, prostudovat i ta stanoviska, která jsou zatím nesouhlasná, a potom ve druhém a třetím čtení se tímto návrhem zabývat na příští schůzi, přičemž to je termín, který je ještě stihnutelný, pokud ten návrh bude přijat, tak, aby to Poslanecká sněmovna projednala do voleb.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dále se ještě hlásí pan ministr, ale pan poslanec Tomáš Vrbík také. takže nejdříve pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, já jen velmi krátce. Já zde konstatuji, že podporuji návrh pana zpravodaje Koudelky, aby se Sněmovna zabývala meritorně poslaneckým návrhem pana poslance Vrbíka cestou ústavněprávního výboru, protože, jak už bylo zmíněno, je zde projednáván ještě jeden sněmovní tisk, který pochází z Ministerstva vnitra, novela trestního řádu, který bude projednáván v ústavněprávním výboru 29. března.

Já zde také sděluji, že jsem se dohodl s předsedkyní ústavněprávního výboru, pokud touto cestou se Sněmovna rozhodne postupovat, že samozřejmě dám k dispozici i experty, tak aby mohla proběhnout na půdě ústavněprávního výboru potřebná odborná debata o pozměňovacím návrhu pana poslance Vrbíka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Tomáš Vrbík.

 

Poslanec Tomáš Vrbík: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já samozřejmě, pokud většina Sněmovny dospěje k závěru, že je lepší ještě se v rámci ústavněprávního výboru touto problematikou zabývat, se tomuto modelu nebráním. Je to samozřejmě lepší varianta, než když to bude zamítnuto a už se o této věci nepovede diskuse. Nicméně bych chtěl říci jenom dvě krátké poznámky k tomu, co říkal pan ministr Němec.

Moje první poznámka. Já samozřejmě rozumím tomu, že můj návrh nemá přímou souvislost s novelou trestního řádu, jak ji vláda předkládala, nicméně bych chtěl upozornit na to, že hned další bod, o kterém budeme jednat, je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 209 o poskytnutí peněžité pomoci obětem trestné činnosti. Já jsem ve svém vystoupení zdůrazňoval, že kromě toho, že poskytujeme peněžní pomoc obětem trestných činů, tak máme i jiné cesty, kterými můžeme pomáhat obětem trestných činů, a že to je důvod, proč jsem v tuto chvíli přišel s tímto návrhem. To je jeden důvod.

Druhý důvod. Já jsem očekával výhrady, které pan ministr zmínil. Já bych chtěl jenom upozornit na to, že je přece jednoznačně v zájmu poškozených, aby se trestní řízení neprotahovalo. Domnívat se, že poškozený nebo zmocněnec poškozeného by mohl prodlužovat nebo úmyslně zdržovat průběh trestního řízení, prostě podle mne není namístě, protože to logicky není v jeho zájmu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Ještě pan zpravodaj.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Já jsem byl kolegou Exnerem upozorněn, že jsem zřejmě nesprávně přečetl příslušné číslo legislativně technické změny. Jde o zákon 219/2000, správné označení zákona v pozměňovacím návrhu A10.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhem svého postupu.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Navrhuji tento postup. Nejprve hlasovat o legislativně technické změně přečtené ve třetím čtení, potom o všech návrzích pod písmenem A, pokud nebude požadavek na oddělené hlasování vůči některému návrhu, a potom o všech návrzích pod písmenem B jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Paní poslankyně Rusová má připomínku k tomuto postupu. Prosím.

 

Poslankyně Marie Rusová: Jen drobnost. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, navrhuji, aby bod A11 byl hlasován samostatně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan zpravodaj souhlasí?

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Samozřejmě akceptuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Jiná připomínka není. Protože procedura je poměrně jednoduchá, můžeme přistoupit rovnou k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní navrhuji hlasovat o legislativně technické změně. Doporučuji. (Ministr také doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kro je proti?

Hlasování má pořadové číslo 227. Z přítomných 175 pro hlasovalo 149, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní navrhuji hlasovat o všech pozměňovacích návrzích pod písmenem A s výjimkou bodu A11. Doporučuji. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 228. Z přítomných 174 poslanců pro hlasovalo 143, proti nikdo.

 

Odhlašuji vás všechny před dalším hlasováním a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými kartami.

 

Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A11. Zpravodaj i ministr doporučují.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 229 z přítomných 154 pro návrh hlasovalo 106, proti 38. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Nyní bude pozměňovací návrh pod písmenem B pana kolegy Vrbíka, který doporučuji napřed projednat ve výboru - takže zatím nedoporučuji.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Stanovisko je stejné jako stanovisko pana zpravodaje.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 230, z přítomných 160 pro hlasovalo 67, proti 39. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme zřejmě vyčerpali všechny pozměňovací návrhy. Dovolím si přednést návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 1003, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 231 z přítomných 164 pro hlasovalo 113, proti 6. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu poslanci Zdeňku Koudelkovi i panu ministrovi.

 

Přikročíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

117.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 209/1997 Sb.,
o poskytnutí peněžité pomoci obětem trestné činnosti a o změně
a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 265/2001 Sb.
/sněmovní tisk 1159/ - třetí čtení

 

***




Přihlásit/registrovat se do ISP