Neautorizováno !


 

(11.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Ladislava Skopala, Petra Rafaje, Michala Haška na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1214, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 204. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 176 pro návrh 111, proti 38. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodajovi i panu navrhovateli. (Změna předsedajícího.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat a budeme projednávat bod 111. Tím je

 

111.
Vládní návrh zákona o evropské družstevní společnosti
/sněmovní tisk 1181/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr spravedlnosti pan Pavel Němec a zpravodajka ústavněprávního výboru paní poslankyně Hana Šedivá. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1181/2.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, zda se do rozpravy hlásí někdo z místa. Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích a já poprosím paní zpravodajku, aby nám oznámila postup, kterým se budeme dále ubírat.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji. Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, u sněmovního tisku 1181 byly pozměňovací návrhy předloženy jako tisk 1181/2. Jedná se o jediný pozměňovací návrh, který byl schválen v ústavněprávním výboru, tudíž nejdříve budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu, a protože nebyl podán návrh na zamítnutí, posléze budeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Je to velmi jednoduché, je jediný pozměňovací návrh, takže si myslím, že můžeme rovnou přistoupit k hlasování. Já vás, paní zpravodajko, poprosím, abyste spolu s panem místopředsedou vlády vyjádřila také své stanovisko k těmto pozměňovacím návrhům. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Jak již jsem řekla, pozměňovací návrhy obsažené v usnesení ústavněprávního výboru bychom hlasovali jako celek. Já s těmito pozměňovacími návrhy souhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan ministr? (Ministr Němec - po poradě u zpravodajského stolu: Doporučuji.) Děkuji. Já vás ještě všechny přivolám a budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích ústavně právního výboru k tisku 1181.

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 205, z přítomných 173 pro hlasovalo 152, proti nikdo. Pozměňovací návrh byl přijat.

 

Já tedy přednesu návrh usnesení a budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o evropské družstevní společnosti, podle sněmovního tisku 1181, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 206 z přítomných 174 pro bylo 122, proti 9. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání tohoto bodu, děkuji paní zpravodajce i panu ministrovi.

 

Dalším bodem je bod 112 a je jím

 

112.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o evropské družstevní společnosti
/sněmovní tisk 1182/ - třetí čtení

 

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1182/2. Pan ministr se hlásí o slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já nechci vystoupit se závěrečným slovem k vlastnímu návrhu zákona, ale vzhledem k tomu, že k pozměňovacímu návrhu pana poslance Langera hodlám vyslovit neutrální stanovisko, chtěl bych na tento pozměňovací návrh Poslaneckou sněmovnu významněji upozornit a samozřejmě pouze jednoslovné stanovisko to neumožňuje.

Jde o to, že poslaneckým pozměňovacím návrhem v minulosti bylo vtěleno do zákona číslo 284/2004 Sb. ustanovení, které umožňuje advokátům ověřovat podpisy. Stalo se tak na základě poslaneckého pozměňovacího návrhu. Poslanecká sněmovna tento princip přijala, a stal se tedy součástí právního řádu. Nyní pan místopředseda Langer jako poslanec navrhuje navrátit ten stav do původní podoby, tedy do situace, kdy advokát bude moci nahrazovat úřední ověření podpisu pouze v těch případech, kdy půjde o listinu, kterou sám sepsal. To znamená návrat před tu poslední změnu.

Vzhledem k tomu, že já jsem na jednu stranu tehdy nevyslovil souhlas s tou změnou, aby advokáti mohli, zjednodušeně řečeno, paušálně ověřovat všechny podpisy, chci na druhé straně Poslaneckou sněmovnu upozornit na to, aby zvážila, zda změny v této agendě, řekněme podle určitých nahodilých většin v Poslanecké sněmovně, jsou důvodné; jednoduše jsem chtěl, aby každý z poslanců věděl, o čem hlasuje, a zvážil sám podle svého svědomí, zda se přikloní na tu stranu, která říká, že je potřeba, aby advokáti mohli ověřovat podpisy na veškerých listinách, což znamená hlasovat proti pozměňovacímu návrhu pana místopředsedy Langera, či se přikloní k tomu druhému názoru, že je třeba návrat k původnímu stavu, tedy do situace, kdy by advokáti ověřovali podpisy pouze na jimi sepsaných listinách.

Takže to jsem považoval za potřebné říci, neboť potom při hlasování se vyslovím k tomuto pozměňovacímu návrhu neutrálně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ještě předtím, než dám slovo panu místopředsedovi Langerovi, otevírám obecnou rozpravu, která nebyla zatím otevřena, ale myslím si, že oba příspěvky do ní patří.

Prosím, pane místopředsedo, teď máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Paní místopředsedkyně, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi stručně zareagovat na vystoupení pana ministra Němce. Můj pozměňovací návrh by se dal charakterizovat oním starým pravidlem "co je císařovo císaři, co je papežovo papeži"… (Poznámky poslanců KDU-ČSL: Co je božího…) Tedy co je notáře notáři a co je advokáta advokátovi. Můj návrh je inspirován a motivován jednoduchou myšlenkou, a to právě tou, kterou jsem řekl - je to snaha vrátit věci do ustáleného, zaběhlého chodu, do standardních pravidel tak, aby doopravdy advokáti dělali to, co advokáti dělat mají, notáři to, co dělat mají. Navíc je tento návrh iniciován Českou advokátní komorou, to znamená, že je to návrh, který se týká této komory, která by se ráda zbavila této kompetence nebo této pravomoci, která jí podle jejího názoru nepatří a patří výhradně do působnosti notářů.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP