Neautorizováno !


 

(10.20 hodin)
(pokračuje Langer)

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty o 30 dní.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 180. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 172 přítomných pro návrh 86, proti 14.

 

Počkám na výsledek kontroly hlasování. - Pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážené kolegyně a kolegové, podruhé za deset let před vás předstupuji s tím, že mi selhalo hlasovací zařízení. Jinak skutečně mé zařízení je technicky v pořádku, ale tentokrát došlo k nějaké chybě. Hlasoval jsem pro, a na sjetině mám křížek. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pokud vám, pane kolego, vaše zařízení selhalo jenom dvakrát za deset let, tak to je dobrá zpráva nejenom pro vás, předpokládám. (Veselost v sále.)

Zazněla námitka, o které rozhodneme hlasováním. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali, neb jsem vás odhlásil.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 181. Kdo souhlasí s námitkou pana kolegy Plevy? Kdo je proti?

Ze 150 přítomných pro návrh 132, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování. Hlasujeme o zkrácení lhůty o 30 dní.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 182. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 156 pro návrh 85, proti 21. Konstatuji, že tento návrh jsme přikázali k projednání dvěma výborům a lhůtu k projednání zkrátili o 30 dní.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

89.
Návrh zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1198/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1198/1. Prosím, aby i tento návrh uvedl pan hejtman Šulc.

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc: Děkuji Poslanecké sněmovně za první hlasování.

Druhá námi navržená úprava se týká srovnání podmínek pro příspěvkové organizace, které zřizuje stát, respektive obce a kraje. Je tady zatím velmi významná disparita, protože zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky, přiznává právo uplatňovat daňové odpisy z majetku, který není ve vlastnictví těchto organizací, pouze příspěvkovým organizacím a státním organizacím příslušným hospodařit s majetkem státu. Na rozdíl od zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, dosavadní, právě platná úprava neodráží odlišné a trochu jinak specifické postavení územně samosprávných celků. Příspěvkové organizace, které využívají majetek krajů nebo obcí jako zřizovatelů k vlastnímu hospodářskému využití, včetně zajištění svých příjmů zdaňovaných u nich daní z příjmů, tak podle současné právní úpravy nemohou uplatňovat daňové odpisy tohoto majetku.

Jsme přesvědčeni o tom, že není možné, aby dva typy stejných organizací, to znamená příspěvkové organizace, jedna odepisovala a druhá neodepisovala. Proto navrhujeme ve změně dvou zákonů, aby to bylo uloženo zřizovateli. V § 28 zákona č. 586/1992 Sb. uložit zřizovateli povinnost určit ve zřizovací listině, zda organizace bude odepisovat. V zákoně č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních celků, v § 27 totéž. Zřizovatel vydá zřizovací listinu, kde bude určeno, zda organizace bude odepisovat, nebo nebude. To si myslím, že je jednoduché. Jsem přesvědčen o tom, že tady nemůžou existovat vedle sebe dva typy příspěvkových organizací, jedna, která odepisuje a jedna, která neodepisuje.

To si myslím, že na úvod stačí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Zpravodajem i pro tento návrh byl určen pan kolega Šustr, který má slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji, pane předsedající. Jsou zde dvě pravdy. Jedna je, že nejsou stejné podmínky, to má předkladatel pravdu. Na druhé straně zatím platí, že stát má významné právo určovat podmínky. Můžeme to řešit ve druhém čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání rozpočtovému výboru. Jiný návrh nevidím.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 183. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 160 pro návrh 101, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přijat. Návrh zákona byl přikázán rozpočtovému výboru.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

90.
Návrh zastupitelstva Ústeckého kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 250/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1199/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako tisk 1199/1. I tento návrh uvede pan hejtman Šulc. Prosím.

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc: Opět děkuji za předchozí hlasování.

Nebudu zdržovat ani s touto záležitostí. Ona vyplývá z toho, co jste právě pustili do druhého čtení. Stávající stav je právě takový, že zřizovatel nemá podle současného právního stavu jednoznačnou a plnou právní jistotu, možnost, jak při svěření majetku právě příspěvkovým organizacím odepisovat.

V podstatě současná právní úprava umožňuje asi tři možnosti. Za prvé, organizaci je zřizovatelem stanoven odvod do jeho rozpočtu podle ustanovení § 28 odst. 4 písm. b) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Za druhé, zřizovatel v rámci svého oprávnění schválí odpisový plán s minimalizovanými odpisy. Za třetí, zřizovatel neboli kraj může majetek zřízené organizaci nesvěřit do správy, ale buď ho poskytnout na základě nájemní smlouvy, nebo smlouvy o výpůjčce.

Souvisí to s tím, co jste pustili předtím bezprostředně. Provázanost je naprosto jasná. Myslím si, že je to potřeba stejně tak jako tisk 1198 pustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zpravodajem byl určen opět kolega Šustr. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji za slovo. Je to skutečně tak. Tyto zákony spolu v podstatě souvisí. Mám opět návrh pustit do druhého čtení. Tím pádem dojde k projednávání v rozpočtovém výboru a nejméně to může být popud vládě, aby v této věci konala. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které mám přihlášku od pana poslance Miroslava Máče, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Miroslav Máče: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, kdybych nevystoupil k tomuto bodu, nejspíše bych musel vrátit doktorandský diplom z fakulty účetnictví Vysoké školy ekonomické.

Problematika se zdá jednoduchá, nicméně zcela zásadní. Otázka odpisů je otázkou základní, která je základní otázkou účetnictví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP