Neautorizováno !


 

(10.30 hodin)
(pokračuje Máče)

Celé účetnictví každé organizace je položeno na určitých předpokladech a jeden z předpokladů je zachování majetkové podstaty podniku, organizace či jiné jednotky. Předpokladů je více a na základě těchto předpokladů se formují další důsledky, a to jsou principy účetnictví, kde základním principem je zachovávat nebo doložit věrné a správné zobrazení hospodářského výsledku. V případě, že by organizace nemusela odepisovat majetek, výrazně ničí hodnotu celého účetnictví této organizace. Podstata spočívá v tom, že odpisy jsou určité prostředky, které jsou dnes shromažďovány na to, abychom mohli uskutečnit určité výdaje v budoucnosti na obnovu majetku. V případě, že tyto odpisy nebudeme realizovat, nemáme zaručeno, že v budoucnosti budeme mít vůbec nějaké prostředky na obnovu a údržbu tohoto majetku. Z tohoto důvodu v podstatě klesá určitá majetková podstata organizace, podniků a podobných institucí.

Přijetí takového zákona a úpravy, která by se promítla do zákona o účetnictví, je v podstatě degradování celého zákona o účetnictví, a účetní jednotka, která nebude muset mít povinnost cokoliv odpisovat, v podstatě je z dlouhodobého hlediska vedena k určitému zániku. Je otázkou, zdali chceme, aby krajský úřad nebo krajský orgán si nevytvářel určité prostředky, které by zajišťovaly obnovu jeho majetku k tomu, aby dále plnil cíle. V případě, že nebude obnovovat tento majetek, tak samozřejmě z dlouhodobého hlediska nemůže plnit své cíle a jeho podstata a opodstatnění je zcela vágní.

Z tohoto důvodu navrhuji v tomto prvém čtení zamítnutí tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím.

Pan hejtman má možnost vystoupit se závěrečným slovem, po něm zpravodaj.

 

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc: Dámy a pánové, souhlasím s panem předřečníkem až po poslední větu a jenom si dovolím odcitovat, co navrhujeme do zákona o účetnictví napsat. To je právě to, o čem mluvil. Do paragrafu 28 navrhujeme vsunout text: "Příspěvková organizace zřizovaná kraji a obcemi odepisuje majetek pro hospodářské využití, stanoví-li tak zřizovací listina." Ony totiž dodnes neodepisují. Souhlasím naprosto s vámi, co jste říkal. Příspěvkové organizace, kraje a obce neodepisují majetek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan zpravodaj. Pane zpravodaji, potřebuji návrh, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Byl podán návrh na zamítnutí, o tom hlasovat musíme.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Byl předložen návrh na zamítnutí předloženého návrhu.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 184. Kdo je pro, předložený návrh zamítnout, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Ze 163 pro návrh 62, proti 39. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání rozpočtovému výboru. Jiný návrh nevidím.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 185. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 163 hlasujících pro 112, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru, a tím končím jeho projednávání.

 

Děkuji panu zpravodaji i panu hejtmanovi.

 

Dnes ráno jsme rozhodli o tom, že dalším bodem našeho programu schůze bude bod číslo 136 a po něm bude následovat bod 133 a další zákony ve třetím čtení. Zahajuji projednávání bodu číslo 136, kterým je

 

136.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb.,
o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1045/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr zdravotnictví David Rath. Zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví kolega Říha je nepřítomen, takže jej zastoupí pan poslanec Janeček. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1045/3.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí. Pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych chtěl požádat kolegu Strnada, který avizoval, že se přihlásí s legislativně technickými poznámkami, tak aby na to nezapomněl, aby o nich bylo možné hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Strnad je vděčný za vaše připomenutí.

 

Poslanec František Strnad: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, v opakovaném druhém čtení jsem předložil pozměňovací návrh, který máte v sešitu pozměňovacích návrhů 1045/3 označen pod písmenem C. Jde o změnu zákona č. 273/1991 Sb., o Policii České republiky. Dovolte mi přednést legislativně technickou opravu. Já jsem tehdy omylem načítal doplnit § 3 odst. 1 o písmena r) a r), ale správně mělo být § 2 doplnit o písmena r) a r). Z logiky věci vyplývá, že v § 3 žádná písmena nejsou. Tato písmena jsou v § 2. Jde o tuto chybu. Dovolím si vás požádat, abyste si provedli tyto úpravy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má paní kolegyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás požádala o stažení mého návrhu, který je uveden pod písmenem A, a to především proto, že zčásti je tato problematika řešena v návrhu pana poslance Zemana a zčásti mi bylo přislíbeno, že aby nedošlo k omezení péče, o které mi samozřejmě v pozměňovacím návrhu nešlo, tak bude péče, která je někdy zneužívána, řešena vyhláškou ministra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím.

Nejprve pan ministr, pokud chce vystoupit se závěrečným slovem. Nechce. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, dámy a pánové, domnívám se, že je čas, abych vám navrhl proceduru. První hlasování by bylo o zpětvzetí návrhu kolegyně Konečné, dále bychom hlasovali o návrzích tak, jak jdou za sebou, to znamená kolega Krákora, kolega Strnad ve znění oněch legislativně technických upřesnění, kolega Karásek, Zeman, Říha, Kubinyi, a poté bychom hlasovali o návrhu jako o celku. O návrzích, jak jsem je četl za sebou, abychom hlasovali en bloc, protože většinou tvoří jeden funkční celek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je tato procedura srozumitelná všem, těm, kterým není, tak radím, aby se řídili klubovými zpravodaji. Prosím, pane zpravodaji, první návrh.

 

Poslanec Josef Janeček: Pokud budete souhlasit, hlasovali bychom o zpětvzetí návrhu kolegyně Konečné. (Zpravodaj i ministr souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 186. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 174 pro 151, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP