Neautorizováno !


 

(9.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou poznámkou pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Panu kolegovi Koudelkovi pro osvěžení vědomostí ocituji z usnesení. V tomto usnesení číslo 563/06 Z8 se říká: Ukládá - podtrhuji a ještě jednou opakuji - ukládá zastupitelstvo hejtmanovi Jihomoravského kraje zajistit změnu § 49 návrhu. Každý, kdo se vyzná minimálně nebo alespoň povrchně v jednacím řádu, ví, že zajistit to může buďto naprosto pevnou politickou dohodou, nebo zpětvzetím, a to pouze do ukončení druhého čtení. Jinak to možné není. Pokud to není jasné kolegovi Koudelkovi, je možné si zopakovat nějaký ten paragraf ze zákona o jednacím řádu. Tam se to dočte.

Jinak bych ho skutečně prosil, aby se nepokoušel pošlapávat právní řád této země jenom kvůli tomu, aby dosáhl nějakého cíle, který má možná sociální demokracie s KSČM za lubem. Děkuji. (Potlesk z řad KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, prosím, aby se mi přihlásili ti, kteří hodlají ještě vystoupit, abych mohl udělat seznam přihlášených a sdělit vám své pevné rozhodnutí, že tento seznam budu považovat za definitivní, dokud mě nevystřídáte. Hned po jeho vyčerpání ukončím rozpravu a rozhodnu, jak naložíme s tímto bodem.

Jako první je přihlášen pan místopředseda Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane místopředsedo, já jsem hluboce přesvědčen, že se pohybujeme mimo bod. Projednávání tohoto bodu skončilo prohlášením hejtmana Jihomoravského kraje. Žádám vás, abyste to vzal na vědomí a postupoval v souladu s jednacím řádem. Nikdo jiný než hejtman Jihomoravského kraje ten bod stáhnout nemůže. Na tom se shodneme. On to učinil v souladu se všemi právními předpisy. Všechno, co bude řečeno, je řečeno navíc a mimo obrys tohoto bodu.

Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já sdílím z velké části váš názor, pane místopředsedo, nicméně vrozená tolerance mi velí dát slovo ještě třem přihlášeným a to je pan místopředseda Filip, pan kolega Jičínský a pan kolega Koudelka. Považuji tyto tři přihlášky za poslední v rámci tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Myslím, pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, že nejen vaše, pane předsedající, tolerance, ale zákon o jednacím řádu vám velí dát některým lidem slovo, včetně těch, kteří jsou přihlášeni.

Řeknu jednu maličkost. Nechci vstupovat do toho sporu o proceduru, kterou jsme zde vedli včera. Jen chci říci, že kdyby platila v politických stranách, které prosadily návrh zákona v Jihomoravském kraji, pravidla pro celou politickou stranu, tak by samozřejmě nebyl problém v této Poslanecké sněmovně i splnit podmínku, kterou měl pan hejtman Jihomoravského kraje pro projednávání návrhu zákona. My nejsme proti 50% hranici při provádění krajského referenda, a mohli bychom to tedy společně s ODS, KDU-ČSL klidně prohlasovat. Jestli to opravdu nechcete, řekněte to veřejně.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegové a kolegyně, chtěl bych jenom říci kolegům z pravé strany této Sněmovny, což se týká částečně i poslanců z KDU-ČSL, aby byli opatrnější v tom, když zde argumentují protizákonností určitých námitek. Mějme na zřeteli to, že toto je první případ, kdy projednáváme takovouto záležitost. Jestliže je to první případ, přirozeně dochází k tomu, že můžeme různá ustanovení jednacího řádu vykládat různě, a potřebujeme se na tom, jak je budeme vykládat, shodnout. Takže neobviňujme se z určitých pochopitelně předvolebních argumentů z protizákonnosti jednání. Už včera jsem na adresu pana kolegy Kalouska uvedl, že jeho argumentace byla velmi neseriózní.

Před Vánocemi jsem tu hovořil o tom, že trpíme protiústavní praxi, kdy Senát, který nám vrací zákony, v souvislosti s vrácenými návrhy z Poslanecké sněmovny k nim přikládá novelu dalších zákonů, které vůbec zákonodárnou iniciativou Senátu jako takovou ve smyslu ústavní procedury neprošly. Tyto věci jsou vážné, ale protože z různých důvodů jsme si zvykli na to, že účel světí prostředky, přílepky se staly běžnou praxí, trpíme tu neústavní postupy, a teď najednou z určité věci děláme casus belli. Snažme se zachovat alespoň elementární zásady legislativního procesu a parlamentní kultury. (Potlesk z levé a střední části sálu.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, děkuji za to, že mi bylo umožněno reagovat na některé předřečníky.

K tomu, co řekl kolega Kasal. Nejsme zde všichni zajedno, že hejtman může stáhnout zpět návrh zákona. To může učinit jenom zastupitelstvo. Já stále opakuji, že usnesení zastupitelstva, které k tomu dalo možnost, dalo i podmínky, které hejtman nenaplnil. Zvláště ve světle toho, co zde předložil místopředseda Poslanecké sněmovny pan Filip s tím, že by i KSČM mohla tu padesátiprocentní hranici podpořit. I nám jde o zákon jako o celek, i o této věci by se dalo jistě jednat. Nicméně pokud pan předsedající vezme toto stažení panem hejtmanem jako relevantní, nebudu proti němu podávat námitku z jednoho prostého důvodu. Je to poučení propříště, že sociální demokracie musí realizovat své programové požadavky se spojenci, kteří mají podobné cíle ve skutečnosti, nejen na papíře. Nemůžeme dělat politiku s farizeji.

Co se týká vyjádření pana kolegy Janečka, jeho obhajoba právního řádu vychází ze stanoviska, že jen on má monopol na pravdu. Právní řád vychází také především z diskuse. A protože on je známý dvěma "ká" - kouření a komunismus - tak také je známo, jaké metody v diskusi prosazuje. V podstatě chce slyšet jen svůj vlastní názor.

Co se týká kolegy Plevy, on zde vystoupil se stanoviskem, jako bych já ve svých projevech uznal to, že jsem tzv. údajně lhal. Ale to já, pane kolego Plevo, jsem neuznal a neuznávám. Stále trvám na tom, že zastupitelstvo dalo usnesení, kde byly dány podmínky pro jeho naplnění. A tyto podmínky naplněny nebyly a hejtman není statutárním zástupcem kraje, protože ani obec, ani kraj, ani stát statutární orgány nemají. To mají právnické osoby soukromého práva. Hejtman může jednat v těch příslušnostech, které mu určí buď zákon o krajích, případně jiné zákony. Iniciativa podávání zákonů vůči Poslanecké sněmovně je celá vyhrazena zastupitelstvu. Zde musí hejtman plnit jen vůli zastupitelstva.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, končím rozpravu. Konstatuji následující. Podle mého názoru zastupitelstvo Jihomoravského kraje vyjádřilo svobodně svoji vůli usnesením, kdy uložilo hejtmanu zajistit něco, co lze zajistit až hlasováním ve třetím čtení, resp. závěrečným hlasováním o návrhu zákona. Pokud to nezajistí pan hejtman, uložilo mu stejně tak, aby návrh zákona stáhl. Stáhnout návrh zákona stejně tak svobodně je možné pouze ve druhém čtení, ve třetím čtení podléhá toto stažení rozhodnutí jiného orgánu, než je zastupitelstvo Jihomoravského kraje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP