Neautorizováno !


 

(10.20 hodin)
(pokračuje Maršíček)

Myslím si, že demokratická politika vychází z konkurence názorů, i těch protikladných, které v dané skutečnosti protestují proti zažitým či uměle vytvářeným schématům. Tam, kde je toto popíráno, tam je zpravidla popírána politika, a kde je popírána politika, tam může být ohrožena i demokracie.

Senát, který si neoprávněně uzurpuje označení pojistka demokracie, zjevně nechápe, že občané mají ústavou zajištěné právo na svobodu projevu, politického názoru i přesvědčení. A ptám se: Chce Sněmovna, orgán zvolený z vůle lidu v minulých svobodných volbách, upřít tato práva velké skupině, tj. zhruba milionu voličů Komunistické strany Čech a Moravy? Chce vyslat do světa Evropské unie signál, že v české společnosti se přesouvá fašismus z našich ulic do poslaneckých lavic? Věřím, že nikoliv.

Zdá se, že schizofrenní situace české polistopadové politiky jako by neměla konce. Někteří politici se totiž na veřejnosti tváří, že v levé části spektra zeje jen jakási rudá díra, jejímž směrem se slušný člověk ani nepodívá. Ale KSČM není nedemokratická extremistická strana a už patnáct let zcela respektuje zásady demokratického prostoru a je jako taková v Poslanecké sněmovně i na veřejnosti přijímána.

Je prostou skutečností, že česká společnost ani v současnosti nezná odpověď na otázku, která se velmi citelně dotýká její minulosti, přítomnosti, i budoucnosti. Jak je možné, že šestnáct let po listopadu 1989 chce volit komunistickou stranu bezmála 20 procent občanů? Jednou z těch příčin jistě je, že občané zkrátka nemají rádi takové politiky, kteří kážou vodu v podobě štítivosti ke KSČM, ale sami pijí víno vlastní komunistické minulosti. Závažnější příčinou však je, že volební úspěchy KSČM jsou mimo jiné i výsledkem selhání ostatních parlamentních stran po roce 1989, kdy tyto nedokázaly přesvědčit řadu lidí v zemi, že jsou to právě ony a nikoliv komunisté, kdo může nabídnout lepší budoucnost. Proto se po mnoha letech na scénu opět dostává pokus o postavení slova komunismus mimo zákon.

Falešně také působí volání některých politiků obviňující občany, že zapomněli. Ale oni nezapomněli! Zapomněli tito politici, co lidem slibovali! Občané paměť neztratili a většina na praktických zkušenostech ví, že život je jinde. Jeho podstatou nejsou diskuse o takto uměle nastolovaných otázkách, ale naprosto praktické otázky zachování zaměstnání, kvality zdravotnictví, vzdělání, kariéry, a přežijí-li od výplaty k výplatě.

KSČM není strana nedemokratická. Kdo to tvrdí, měl by to dokázat ještě jinak než poukazem na její název. Má program, který je v souladu s hodnotami ústavního uspořádání, jak jej vyjadřuje Ústava České republiky a Listina svobod a základních lidských práv. A její stanovy konkretizují demokratické zásady ve fungování strany a jejích orgánů a organizací. Kdyby tomu tak nebylo, nemohla by tu Komunistická strana Čech a Moravy svobodně působit, účastnit se voleb. Jestliže je přesto označována za nedemokratickou extremistickou stranu, je to argumentace politická, slouží k omezování vlivu politického protivníka i pomocí morálního odsudku. Anebo jsou komunisté pouze vhodným zástupným terčem a skutečným cílem je vytlačit z veřejné diskuse jakýkoliv projev nesouhlasu se stávajícím sociálně-ekonomickým systémem?

Zákazy a úřední zásahy proti politickým stranám nijak nesvědčí o dobrých mravech demokracie, jež by se takto chtěla bránit. Nejdřív nebudeme mluvit s komunisty, pak raději ani se zelenými, Židy, důchodci, s liberály - a nakonec? Neodvažuji se ani vyslovit. Je to záměr předkladatelů? Nemohu se zbavit dojmu, že jde o záměrnou akci, jejímž cílem je vyřadit jednu názorovou skupinu z veřejné diskuse a politického boje, tedy cíl povýtce nedemokratický; že půjde o akci za cenzuru a manipulaci; že nepůjde o akci proti totalitarismu, ale naopak o akci za pravicovou totalitu. Opravdu mi není jasné, jak chtějí předkladatelé demonstrovat proti sílícím preferencím Komunistické strany Čech a Moravy tak, aby to mělo větší smysl než demonstrovat například proti sílícímu dešti.

Jestliže určitá stále větší skupina obyvatel podporuje Komunistickou stranu Čech a Moravy, má pro to asi své důvody. Ty lze jistě vyvracet protiargumenty. Těžko však podle předsedy Senátu Sobotky symbolickým zákonem. A jak chtějí zabránit vlivu KSČM? Anulují výsledek volby prezidenta Klause? Anulují snad výsledky voleb? Chtějí snad zbavit občany, kteří volí špatně, tedy nikoliv podle jejich představ, volebního práva? Nebo znemožní komunistickým poslancům, senátorům a tisícům zastupitelů vykonávat jejich mandát? Tvrdím, že debata ve Sněmovně o prostoru poskytovaném Komunistické straně Čech a Moravy v souvislosti s předloženým zákonem bude mnohem více než o komunistech vypovídat o demokracii v České republice, o demokratech.

A na závěr čtyři otázky pro předkladatele.

1. Právě nerespektování svobody slova a kriminalizace lidí pro jejich názory byl podle předkladatelů jeden z nejhorších rysů minulosti. Ptám se: Chcete takovou minulost snad vrátit?

2. Srovnáváte komunismus s nacismem jako zločinnou ideologii a jako ohrožení demokracie. Nacismus jako ideologie přitom hlásá vyhlazení celých národních a jiných společenských skupin. Komunismus nic takového nehlásá. Nacismus prosazuje vůdcovský princip. Komunismus prosazuje správu věcí všemi lidmi, jichž se týkají, tedy realizace demokracie.

3. Chcete kriminalizovat komunismus. Vysvětlete mi prosím, co je tak zločinného na myšlence, že soukromé vlastnictví výrobních prostředků je ideologický konstrukt, který tím, že je menšině umožněn, je zároveň většině odepřen. Řekněte mi prosím, co je tak špatného na myšlence, že by společnost měla disponovat všemi výrobními prostředky, aby k nim umožnila rovný přístup každému. Je toto zločin?

4. Máloco se může lišit tak dokonale jako komunistická a fašistická ideologie. Komunisté vycházeli z představ starých jako svět, i když často přehlížených, že každý člověk má morální právo na slušný život, samozřejmě pokud je ochoten pro svůj blahobyt něco udělat. Fašismus je naproti tomu autoritativní režim, ve kterém jediná kvalifikace vládce spočívá v tom, aby byl natolik hloupý, že považuje sám sebe za alespoň poloboha a chová se podle toho.

Nepředpokládám, že mi budete schopni tyto otázky bez demagogie kvalifikovaně zodpovědět. Proto vyslovuji naprosto vážnou pochybnost o vašich úmyslech a cítím se oprávněn považovat tyto aktivity za součást politické kampaně, jejímž cílem je vyvolat antikomunistickou hysterii, stejně jako odvrátit pozornost občanů od krize a rozkladu stávajícího politického systému.

Tento návrh zákona je tvrdě nedemokratický čin, jímž by se Česká republika mohla vážně posunout směrem k novodobému typu fašismu. Skutečná demokracie totiž nemůže zakazovat žádné názory, natož slova. Z těchto důvodů se rovněž přikláním k tomu a dávám návrh na zamítnutí sněmovního tisku 1169.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP