Neautorizováno !


 

(17.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se na další přihlášku do diskuse k tomuto bodu. Není taková. Končím rozpravu.

Zeptám se na případné závěrečné slovo. Prosím, ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda má slovo.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, na to, co navrhoval pan poslanec Exner, podle mne bude dostatek prostoru odpovědět a prodiskutovat během projednávání tohoto bodu ve výboru, protože určitě nám jde o to, aby ombudsman byl nejenom nadán příslušnými právy a oprávněními, ale aby také mohl a také skutečně tuto funkci vykonával.

Pokud jde o počet států, které již ratifikovaly tuto smlouvu, tak jde o šestnáct států světa. Mohl bych je tady všechny přečíst, nechci poslance a poslankyně zdržovat, ale mezi nimi zatím není země Spojené státy americké. To je moje odpověď na otázku pana poslance Vymětala.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zeptám se ještě také pana poslance Kavana, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem coby zpravodaj. Nechce.

Je před námi tedy hlasování o přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru zahraničnímu. Opět se zeptám ctěné Sněmovny, zda navrhuje někdo přikázání jinému výboru. Takový návrh nevidím.

 

Rozhodneme tedy v hlasování pořadové číslo 95, které jsem zahájila, o přikázání výboru zahraničnímu. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 95 přítomno 82, pro 54, proti nula. Návrh byl přijat.

 

Ověřuji si, zda padl nějaký návrh na zkrácení lhůty nebo něco podobného. Ne. Konstatuji tedy, že tento návrh jsme přikázali k projednání výboru zahraničnímu. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji a končí projednávání bodu 109, sněmovního tisku 1249 v prvém čtení.

 

Je před námi poslední smlouva nebo poslední dokument v bloku smluv v prvém čtení a tím je bod číslo

 

110.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Polské republiky o vzájemném uznávání částí studia,
rovnocennosti dokladů o vzdělání a dokladů o vědeckých hodnostech
a titulech vydávaných v České republice a v Polské republice,
podepsaná v Praze dne 16. ledna 2006
/sněmovní tisk 1258/ - prvé čtení

 

Místo paní ministryně školství Petry Buzkové se úvodního slova ujme ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, i v tomto případě doporučuji, aby pokračoval ratifikační proces tohoto mezinárodněprávního dokumentu, protože umožňuje něco, co potřebujeme navzájem, a to je uznávání diplomů. To je skutečnost, kterou potřebujeme nejenom proto, že naše univerzity a další vysoké školy jsou kvalitní co do soutěže svým obsahem výuky, ale také aby diplomy byly navzájem uznatelné podle této úmluvy.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Prosím pana kolegu Václava Nájemníka, aby nám přednesl svou zprávu jako zpravodaj určený pro prvé čtení. Prosím.

 

Poslanec Václav Nájemník: Já si myslím, že to je pozitivní zpráva, že se projednává tento tisk. Marně bych hledal něco, co by bylo proti tomu. Jsem rád, že se to projednává, a určitě to podpořím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Registruji žádost o slovo paní poslankyně Kateřiny Konečné. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych právě proto, jak o tom mluvili mí předřečníci, protože je to podle mého názoru důležitá dohoda, zkrátila lhůtu o 30 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Ptám se na další přihlášku do diskuse. Není taková. Končím obecnou rozpravu.

Zeptám se na případná závěrečná slova. Zeptám se ještě jednou na případná závěrečná slova. Není zájem. Můžeme tedy hlasovat. Je zde návrh na přikázání výboru zahraničnímu k projednání. Zeptám se na jiný návrh nejprve. Není.

 

Hlasujeme v hlasování pořadové číslo 96 o přikázání výboru zahraničnímu. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 96 přítomno 82. Pro 54, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Paní poslankyně Konečná navrhuje zkrácení lhůty o 30 dnů. Rozhodujeme v hlasování pořadové číslo 97, které zahajuji. Ptám se, kdo souhlasí s tímto zkrácením, tedy o 30 dnů. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 97 přítomno 82. Pro 54, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Já tedy konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu. Lhůtu pro projednání v tomto výboru jsme zkrátili o 30 dnů. Poděkuji panu ministrovi, poděkuji panu zpravodaji. Sdělím vám, že tím končí projednávání bodu 110, sněmovního tisku 1258 v prvém čtení.

 

Snažila jsem se zjistit, jaký by mohl být náš další postup. Bylo mi řečeno, že ráno neprošel procedurální návrh na to, abychom projednávali smlouvy nyní ve druhém čtení. Nevím, zda vznikl v mezidobí nějaký návrh mezi kluby, předsedy klubů o dalším postupu? Pokud nevznikl, končím dnešní jednací den.

Zahájíme zítra body, které byly pevně zařazeny.

Děkuji vám všem, kteří jste tady dnes byli a podíleli se na dnešní práci Poslanecké sněmovny. Přeji vám hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 17.48 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP